שתף קטע נבחר
 

תקדים: מפקדים יואשמו במות חייל שהתאבד

לראשונה בצה"ל הוחלט להעמיד לדין פלילי שני קצינים לאחר שפקודם שם קץ לחייו. ל-ynet נודע כי השניים יואשמו בגרימת מוות ברשלנות לאחר שהבחינו במצוקתו של החייל, ואף הציבו עליו שמירה, אך השאירו אותו לבדו עם נשקו של אחד הקצינים. באמצעות אותו נשק שם קץ לחייו. גורמים פיקודיים הביעו תדהמה מההחלטה. גורם בפרקליטות: "ההחלטה הדירה שינה במשך ימים בקרב מקבלי ההחלטות"

בצעד תקדימי ויוצא דופן הורתה באחרונה הפרקליטות הצבאית על הגשת כתב אישום פלילי נגד שני קצינים, בעקבות התאבדותו של חייל שהיה תחת פיקודם. ל-ynet נודע כי השניים, מפקד פלוגה וסגנו, יואשמו בעבירה של גרימת מוות ברשלנות.

 

כתב האישום, שיוקרא בעוד ימים ספורים בבית הדין הצבאי ביפו, קושר לראשונה בין התנהגות לכאורה של מפקדים להתאבדות פקודם, וזאת לאו דווקא על רקע נושא צבאי. הקצינים יואשמו בשל דרך הטיפול שלהם בחייל שתחת פיקודם. נגד הנאשמים - קצין בדרגת סרן המשרת באחת מיחידות אוגדת איו"ש, וסגנו בדרגת סגן - נטען כי אופן התנהלותם הרשלני הוביל לכך שבקיץ החולף ירה בעצמו אחד מחייליהם, באמצעות נשקו האישי של הסמ"פ.

 

החייל שהתאבד, תושב אזור הצפון, שם קץ לחייו באוגוסט 2006 ובעקבות האירוע, כנהוג בצה"ל, הוקמה ועדת חקירה פנימית וכן נפתחה חקירת מצ"ח בעניין.

 

מפרטי החקירה שהגיעו לידי ynet עולה כי יום לפני המעשה הביע החייל מצוקה, ואף דרך את נשקו האישי. חבריו מצאו אותו במגורי החיילים כשהוא ממרר בבכי, ומספר על אהבה נכזבת. המפקדים, שהבינו כי החייל נמצא במצב נפשי קשה, לקחו את נשקו האישי, שוחחו עמו ארוכות בניסיון להרגיעו, ואף החליטו לשמור עליו עד הגעת קצין בריאות הנפש שיורה על דרך המשך הטיפול בו. למחרת, בזמן שסגן מפקד הפלוגה שמר עליו, ניצל החייל רגע שבו הושאר לבדו ולצדו נשקו של הקצין, וירה בעצמו למוות.

 

מסכת האירועים שתיארה ועדת החקירה בפני אלוף פיקוד המרכז, יאיר נווה, התבררה כטראגית וקשה. אחת המסקנות העיקריות שעלו ממנה הייתה כי החייל בחר להתאבד, והיה עושה זאת במוקדם או במאוחר. בהתאם לכך, הוועדה המליצה על מסקנות מערכתיות, שעיקרן חידוד הנהלים והרגישות בקרב מפקדים, אך לא מצאה לנכון להמליץ על מסקנות אישיות נגד המפקדים ביחידה.

 

"ההחלטה הדירה שינה מעיני מקבלי ההחלטות"

מי שקרא בעיון את ממצאי החקירה הפלילית ובחן את היבטיה המשפטיים היה פרקליט פיקוד המרכז, סא"ל אודי בן אליעזר, שהחליט לא לדבוק בהמלצות הוועדה, ובאופן חריג במיוחד סבר שיש להגיש כתב אישום נגד המ"פ וסגנו בעבירת גרימת מוות ברשלנות, שדינה עד שלוש שנות מאסר בפועל. הנושא הגיע עד לפרקליט הצבאי הראשי, תא"ל אבי מנדלביט, שאישר את ההמלצה ונתן אור ירוק להגשת כתב האישום.

 

"ההחלטה לא הייתה קלה, עד כדי הדרת שינה במשך ימים בקרב מקבלי ההחלטות", תיאר גורם בכיר בפרקליטות הצבאית את הדרך לכתב האישום, לדבריו, סגן מפקד הפלוגה - שתפקידו היה לשמור על החייל שכבר ביצע ניסיון לפגוע בעצמו - נכשל בתפקידו. "במקרה שלו יש כאן כאן רשלנות מובהקת. לבי עם הקצין, שבוודאי מאז האירוע חש נקיפות מצפון, אולם הוא כשל, והיה צריך לעשות הכל כדי לשמור על החייל עד הגעת גורם מומחה בתחום".

 

באשר למפקד הפלוגה, הסביר הגורם, הוא זה שהעביר את ההנחיות לגבי דרך הטיפול בחייל, אולם אלה לא היו ברורות והוא לא שלט בפועל במה שקרה. "אנחנו עוברים על כל מקרה התאבדות, וכאן מדובר במקרה חריג במיוחד בהיבט תפקוד המפקדים, ולכן התקבלה החלטה בדבר הגשת כתב האישום. אמנם ייתכן שהחלטה זו תגרום לחשש בקרב מפקדים בצה"ל, אבל עדיף שתהיה היסטריה, שתוביל לכך שאם מפקד מזהה חייל שמביע מצוקה, הוא יעשה הכל כדי לבדוק את העניין עד העברתו לאיש מקצוע, ולא ייקח סיכון ויתנהג בצורה שאננה".

 

"אין הצדקה לדין פלילי"

גורמים פיקודים באוגדת איו"ש, והן בחיל אליו שייכים הקצינים, הביעו תדהמה מהחלטת הפקליטות שעשויה למנוע כל קידום של הנאשמים, ואולי אף להטיל עליהם - אם יורשעו - כתם לכל החיים.

 

גם בסניגוריה הצבאית, שם שוחחו עם הקצינים וייעצו להם משפטית, טוענים כי ההחלטה אינה במקומה: "אם החייל החליט ליטול את חייו, הוא היה עושה זאת בכל מקרה ולכן לא ניתן לומר שיש למישהו חלק בביצוע המעשה", אמר גורם בכיר בסניגוריה."מעבר לכך, המפקדים היו ערים למצוקה שלו ואכן פעלו בנושא. גם אם לא מנעו מאדם שהוא בגיר לשים קץ לחייו עולות מכך אולי שאלות מוסריות, אך בוודאי לא פליליות שמצדיקות העמדה לדין פלילי".

  

על אף שהיקף החיילים המתאבדים מדי שנה בצה"ל אינו עולה על בני גילם במדינות אחרות בעולם, נושא זה נמצא במקום גבוה בסדר העדיפיות הצבאי בכל הקשור להסברה מול מפקדים. בצה"ל מתעקשים כי מרבית מקרי ההתאבדות אינם קשורים כלל לשירות הצבאי, אלא נובעים מסיבות אחרות. מכל מקום, בשנת 2006 חלה ירידה מסוימת בהיקף החיילים ששמו קץ לחייהם - 27 מקרים, לעומת 35 מקרים בשנת 2005. בשנת 2007 התאבדו עד כה 8 חיילים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיר כהן
החייל הביע מצוקה. ארכיון
צילום: אמיר כהן
צילום: איי פי
התאבד באמצעות הנשק של מפקדו
צילום: איי פי
מומלצים