נעלי עקב: הסיכונים הבריאותיים ואיך למזער אותם
גם בפסגה לא קל. בעיקר לא נוח. החיים במרומי העקבים אמנם נראים טוב, אבל הסבל בהתאם. גידים מתקצרים, מרידיאנים נחסמים, שרירים נתפסים. החדשות הטובות: אפשר למזער נזקים, ואפילו ללכת בלי ולהרגיש עם (כולל הסקס אפיל)
תמיד חלמתי להסתיר בקולנוע. כשהגובה שלך הוא 1.59 מ' ביום טוב, לא פלא שבזה מתמקדות השאיפות שלך. והאמת, אם היה נהוג לעמוד בקולנוע במקום לשבת, הייתי מצליחה בענק. לקסם הזה יש שם סקסי, לוהט ומפתה: עקבים.
התחלתי בקטן. 3־4 ס”מ של עקבים רחבים ונוחים, כמו שתמיד ממליצים. אבל עם האוכל בא התיאבון. בלי שהרגשתי מצאתי את עצמי בחודש שעבר, אחרי יותר מעשור על עקבים, רוכשת בלי למצמץ בכלל נעליים המתנשאות על עקבים בגובה עשרה ס”מ. איך התחושה? נפלאה. כלומר, לא לגמרי, כי לבהונות לא ממש נוח והגב התחתון פתאום כואב, אבל ממרומי ה(כמעט) 1.70 מטר החדשים שלי, אני משתדלת להתעלם מחוסר הנוחות ולהתמקד בצללית הארוכה שפתאום מפארת אותי. מבחינתי מדובר בעסקת המאה: תמורת כמות די נסבלת של שקלים (ויש גם הנחות סוף עונה!) אפשר להיראות גם גבוהה ורזה יותר וגם להרגיש סקסית יותר, וכל זה בלי לעשות דיאטה, לעבור ניתוח או לבלות שעות אצל הפסיכולוגית. היש דבר נפלא מזה?
לא נוח, הגב כואב, אבל היש דבר נפלא מזה? (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
אשה תחת השפעה
ד”ר שחר קנין, כירופרקט ויו”ר האגודה הישראלית לכירופרקטיקה, לא היה מסכים איתי. ”העקבים משנים את האנטומיה והפיזיולוגיה של עמוד השדרה”, הוא מסביר. ”גוף האשה מקושת מטבעו, וכשנועלים נעלי עקב, החלק האחורי של הישבן עולה כלפי מעלה ומחריף את הקשת. כתוצאה מכך כל מרכז הכובד עובר קדימה, הגוף – באופן טבעי – גם מטה את עצמו קדימה, ונוצר חוסר איזון. בטווח הקצר זה לא מורגש, הגוף מסתגל לתנאים החדשים, אבל בטווח הארוך, מגיל 40 ומעלה, נשים משלמות את המחיר”.
והמחיר, גבירותיי, יכול להיות כבד. תמיד ידעתי שקשה להיות אשה. עכשיו אני יודעת עד כמה קשה להיות אשה עם סטילטו. ההשפעה של העקבים, כך מתברר, לא מתמצה בתחום כפות הרגליים בלבד. לדברי ד”ר קנין, היא יכולה להיות מורגשת במקומות רבים בגוף – בשוקיים כואבות, בברכיים חורקות, בצוואר רגיש ובגב תפוס, עד כדי פריצות דיסק.
ד”ר צבי גורן, מומחה בכירורגיה אורתופדית וברפואת ספורט, מאשר את התחזית הכואבת. ”הנטייה של הכתפיים קדימה מגדילה את העקומה הטבעית בגב התחתון כדי לאזן את הגוף, וכך הלחץ בגב גובר וגורם לכאבים”, הוא מסביר. ”עם הזמן יש לכך השפעה גם על החלקים הגבוהים יותר בעמוד השדרה, עד הצוואר. מכאן קטן המרחק בין כאבי גב כרוניים למיגרנות ולבעיות בדיסקים הבין־חולייתיים, המשפיעים על עצבוב הרגליים ומערכת השתן והמין”.
עלייה לצורך נפילה
ולא שבאזור כפות הרגלים הכל נפלא כל־כך. אז בסדר, עם הנפיחות והאדמומית המלוות תדיר את העקבים כבר הסכמנו, אבל לדברי ד”ר גורן, קיימים עיוותים שונים בכפות הרגליים, שלפחות בחלקם מיוחסים לנעלי עקב. אחד מהם הוא Hallux Valgus, ואל תיתנו לשם האצילי הזה לבלבל אתכן. הוא מתייחס לנטייה של הבוהן לנדוד כלפי החלק החיצוני של כף הרגל, ועל־ידי כך לגרום ללחץ מתמיד על האצבעות השכנות, עד כדי כך שבמקרים קיצוניים הן עולות זו על זו.
מאד לא בריא, מאד יפה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
תוצאה מפתיעה אחרת, שלא לומר אירונית, של נעילת נעלי עקב היא שההגבהה הזאת גורמת לקיצור הרקמות הטבעיות של הגוף. ”הפרשי הזווית בין הרגל לעקב גורמים לכך שגיד אכילס, המחבר את שרירי השוק אל העקב, מתקצר עם הזמן”, מסביר ד”ר גורן. ”במקרים מסוימים נגרם גם קיצור של הרקמות בחלקים האחוריים של הברך ושל הירך, מה שפוגע בגמישותם של המפרקים”. כל התופעות האלה מלוות בכאבים ובדלקות. גיד אכילס המתקצר מועד לדלקות, ובשל הזווית הגבוהה של העקב לעומת הבהונות, נגרם לחץ תמידי על ראשי עצמות המסרק בכף הרגל, תופעה שגורמת לדלקת גם שם.
גם בראייה האלטרנטיבית העקבים עלולים לגרום לבעיות, הפעם במערכות האנרגטיות של הגוף. לדברי הפיזיותרפיסטית מיכל טאיטו, מנהלת המרפאה האורתופדית במרכז ”רפואות” ומטפלת ברפואה סינית ויפנית, מהות הבריאות היא זרימת דם אנרגטית תקינה בגוף. כל מה שעלול לשבש את הזרימה או להפריע לה לאורך זמן יוצר קיבעון. ”זה מתחיל מקיבעון של דם, ממשיך לחסימות אנרגטיות ומסתיים בבעיות שונות”, היא מסבירה. ”למשל, העובדה שהעקבים מקטינים את הזווית בין הירך לאגן, עלולה לגרום לאזור הרחם להיחסם ולהיות פגיע יותר. במקרים קיצוניים זה יכול להתבטא בדימום לא תקין בזמן וסת, תופעות קדם וסתיות וכו’”.
”עקבים משפיעים גם על המרידיאן הארוך ביותר של שלפוחית השתן”, מוסיפה טאיטו. ”הוא עובר מהאצבע הקטנה דרך גיד אכילס והאגן ועד לראש, ומכסה את כל אזורי היציבה. מאחר שאזורים אלה קצרים יותר ומכווצים עקב נעילת העקבים, זרימת האנרגיה בהם איננה תקינה והחסימות שנוצרות עלולות לגרום לבעיות פיזיות”.
קחו דוגמה ממלאני
אוקיי, בנות. זה הזמן לקחת אוויר. תנשמו עמוק ותירגעו. כל הסכנות המפחידות שמנינו עכשיו אינן ודאיות. הן תלויות בכמה וכמה גורמים, שלמרבה המזל יש לנו שליטה עליהם.
הגורם הראשון הוא סוג העקב. האם אנו טופפות על עקבי מחט דקיקים וגבוהים, שכושר בלימת הזעזועים שלהם שואף לאפס, או צועדות על עקבים רחבים, שידידותיים יותר לסביבה?
הגורם השני קשור לחומר שהעקבים עשויים ממנו. בעוד שעקבים מעץ אינם טובים לעמוד השדרה, עקבים מגומי מגוננים עלינו לא רע בכלל מפני זעזועים.
ולמה שנשים יוותרו על עקבים? (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
הגורם השלישי הוא תדירות ההליכה בנעלי עקב. האם אנו הולכות על עקבים מדי יום, או שאנחנו משכילות לנעול לפעמים גם נעליים אורתופדיות, רחמנא לצלן, או לפחות נעלי התעמלות? מתברר שלתדירות השימוש השפעה מרכזית על התוצאות לטווח ארוך. זה הגיוני: ככל שאנו נחשפות יותר לגורם המסכן, קרי נעלי עקב, השינויים בשלד יופיעו בגופנו מוקדם יותר ובעוצמה רבה יותר.
עכשיו בואו נודה על האמת: הסיכוי שאכן נגיע לירח עד גיל 21 גדול מהסיכוי שנשים יוותרו על עקבים. כן, גם אחרי שנחשפנו לעלילות הבוהן הנודדת והגיד המתקצר. הפתרון נמצא איפשהו באמצע: בין ההנאה מתחושת הגובה והחיטוב ובין ההבנה שמשלמים על זה מחיר.
איך לשחרר את הגב הכואב? פרטים בהמשך (צילום: index open)
הטיפ הראשון הוא ללמוד מאחיותינו האמריקאיות שמעבר לים. לאו דווקא מקארי בראדשו, אלא דווקא ממלאני גריפית. מי שצפתה בסרט הקאלט ”נערה עובדת” בוודאי זוכרת איך נראו הבקרים של הנשים העובדות שם. ההגעה אל מקום העבודה מתבצעת בנעלי התעמלות נוחות (או באינטרפרטציה ישראלית - בכל נעל אורתופדית), ואילו במשרד מחכה זוג נעליים גבוהות עקב, המתווסף אל האאוטפיט המושלם.
במילים אחרות: נסו לקצר את משך הזמן שבו אתן נועלות את נעלי העקב. במקרים שאתן יודעות מראש שלפניכן עמידה ממושכת או הליכה של יותר מחצי שעה, העדיפו אופציה חלופית. בשוק הנעליים קיים היום מגוון רחב של נעלי נוחות אופנתיות, שחלקן אף אוחזות בעקבים לא נמוכים כלל. הן אמנם לא ”מושלמות אורתופדית” כמו נעלי התעמלות, אבל בהחלט מהוות פשרה בריאה לעתות מצוקה.
תרגילים נגד עקבים
שני תרגילים מנצחים למזעור הנזק
הנה חדשות שיריצו אתכן (הפעם בלי עקבים) לחדר הכושר הקרוב. מתברר שפעילות גופנית מחזקת את שרירי הבטן ואת זוקפי הגב, האחראים ליציבה ולגמישות, וכך מקילה על הכאבים והפגיעות שגורמים העקבים. להלן שני תרגילים קלים לשחרור הגב התחתון. מומלץ לבצע לפחות פעם ביום.
1. עמדו בפישוק קל כשהבטן אסופה פנימה. הניחו את כפות הידיים על הברכיים ואת הסנטר על החזה. תוך כדי קימור הגב התחתון, רדו למטה בברכיים כפופות בזווית של 45 מעלות. הזיזו את הישבן באיטיות ימינה, המתינו כמה שניות והזיזו אותו שמאלה. חזרו על התרגיל כמה פעמים. שימו לב: לביצוע מתיחה גדולה יותר, יש להניח את כפות הידיים על הקרסוליים.
2. שבו ישיבת כובסת: חצי פישוק, הגב ישר, הברכיים כפופות, כפות הרגליים מונחות על הרצפה והישבן נוגע לא נוגע ברצפה. כופפו את הסנטר לכיוון החזה והניחו את המרפקים וכפות הידיים בין הברכיים. הישארו במצב הזה כמה רגעים.
ללכת בלי, להרגיש עם
שש דרכים איך להיראות רזה, גבוהה וחטובה גם בלי עקבים
1. לבשי מכנסיים ישרים וארוכים (לאו דווקא סקיני), שיכסו את הנעליים וייתנו אשליה של רגל ארוכה יותר. אם יש לך אגן ירכיים רחב, קני מכנסיים עם גזרה רחבה בירכיים שממשיכה בקו ישר למטה.
2. בחרי נעליים עם חרטום בולט. ככל שחרטום הנעל מחודד יותר, כך הוא מקנה אשליה של גוף מעוגל פחות.
3. השתדלי לדבוק בצב עוניות אחידה. לבשי מכנסיים שחורים עם חולצה שחורה, אפור עם אפור וכן הלאה. צבע אחיד לכל אורך הגוף מאריך את הצללית. לתוספת שיק עדכני, תוכלי להוסיף חגורת מותן גבוהה צבעונית, שגם תוסיף לך צבע ואורך.
4. התלבשי בשיטת השכבות: חולצה מעל חולצה, או חולצה קצרה מעל גופייה ארוכה. כך תשיגי שתי מטרות: גם תעניקי לצללית אורך וגם תטשטשי בטן בולטת.
5. לבשי חצאית עיפרון (חצאית צרה עם מותן גבוהה) או חצאית בגובה הברך או מעט מעליה, שיוצרות אשליה של רגליים ארוכות. אגב, זה המקום להפריך מיתוס: אורך של שבע שמיניות לא מחמיא לבנות נמוכות.
6. התאימי את צבע הגרביים לצבע הנעליים. כך תיווצר לרגל המשכיות והיא תיראה ארוכה יותר.