שתף קטע נבחר

איראן למערב: הקימו כור גרעיני בשטחנו

במטרה לבנות אמון ולהפשיר מעט את היחסים סביב משבר הגרעין, פנה ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית וסגן נשיא איראן אל מדינות המערב וקרא להן לגשת למכרז על בניית שני הכורים בבושהר: "החלטות מועצת הביטחון נגדנו אינן מונעות צעד כזה". עוד הוסיף כי לאיראן יידרשו עוד מספר שנים כדי להגיע ליכולות אטומיות

ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית באיראן וסגן הנשיא, רולאם-רזה אגא-זאדה, קרא אתמול (ו') למדינות המערב לגשת למכרז שפרסמה ארצו השבוע לבניית שני כורים גרעיניים נוספים בבושהר. בראיון לסוכנות הידיעות האיראנית אירנ"א אמר אגא-זאדה כי "המכרז הזה וכניסה אליו הם הזדמנות טובה לבחון את רצונו הטוב של המערב ליצירת אמון הדדי".

 

"זהו הצעד הראשון שהמערב צריך לעשות כדי לבנות אמון", הסביר ראש הסוכנות והוסיף כי "החלטות מועצת הביטחון (להטיל סנקציות על איראן - ד.כ) לא מונעות נקיטת צעד כזה".

 

בתחילת השבוע הודיעה איראן כי תפרסם מכרז להקמתם של שני כורים גרעיניים במחוז בושהר, נוסף על הכור הגרעיני שבנייתו צפויה להסתיים בסוף 2007.

 

בנוסף להזמנת המערב להקים כורים באיראן התייחס אגא-זאדה לתהליך העשרת האורניום במתקן הגרעיני בנתנז. לדבריו, "התקנת הסרכזות (צנטריפוגות) היא תהליך ממושך ובכל חודש פקחי סבא"א (הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית) שיגיעו לאיראן יוכלו לראות שינויים ניכרים". הוא הוסיף כי אם המערב מעוניין בבניית אמון עליו להסכים למשא ומתן רציני בו תוכיח איראן, לטענתו, כי תכנית הגרעין שלה תשמש אך ורק לצרכי שלום.

 

אגא-זאדה אמר במהלך הראיון כי לארצו יידרשו עוד מספר שנים עד שתוכל לייצר כמות דלק גרעיני המספיקה ליכולות אטומיות. עם זאת ממשיכה איראן לטעון כלפי המערב כי כל פעולותיה בתחום הגרעין נועדו למטרות אזרחיות.

 

"יש לנו יכולת תעשייתית, אבל כדי להגיע לרמה שאנו מצפים לה וכדי להשיג את כמויות הדלק שאותן אנו מתכננים לייצר, נזדקק בהחלט לעוד מספר שנים", אמר אגאזדה לסוכנות הידיעות האיראנית 'אירנ"א'. "אנו ממשיכים להתקין את הצנטריפוגות (להעשרת אורניום) ותהליך ההפקה תופס תאוצה".


כור גרעיני בבושהר. שניים נוספים יוקמו בידי המערב? (צילום: איי פי)

 

מוקדם יותר השבוע דווח כי איראן החלה להעשיר כמויות קטנות של אורניום באמצעות יותר מאלף צנטריפוגות במתקן הגרעיני בנתנז. המידע על העשרת האורניום הופיע במכתב ששלח בכיר בסוכנות הגרעין של האו"ם לגורמים איראנים, בו הביע מחאה על ההחלטה למנוע ממפקחים לבקר במתקן המים הכבדים שנבנה באראק. המתקן נועד לשמש להפקת פלוטוניום, שכמו אורניום מועשר, יכול לשמש לייצור כלי נשק גרעיניים.

 

אותו מסמך סתר את הצהרות איראן מלפני כשבוע וחצי, לפיה החלה להפעיל 3,000 צנטריפוגות במתקן בנתנז. במהלך "יום הגרעין הלאומי" שציינה איראן ב-10 באפריל הכריז נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, כי ארצו הצטרפה למועדון הגרעין ו"מסוגלת לייצר דלק גרעיני בהיקף תעשייתי".

 

במערב ובישראל חוששים כי אם תצליח איראן להפעיל 50 אלף צנטריפוגות במתקן הגרעיני בנתנז היא עלולה לייצר אורניום מועשר היכול לשמש ליצירת פצצת אטום. עם זאת, לאחר הודעות איראן ב"יום הגרעין" אמרה רוסיה כי אין כל ראיות לכך שטהרן אכן השיגה את היכולת הטכנולוגית הנדרשת להעשרת אורניום בקנה מידה תעשייתי.

 

השבוע אמר הנשיא מחמוד אחמדי-נג'אד, כי אם יימשך הלחץ הבינלאומי על ארצו להפסיק את תוכניתה הגרעינית, תציג איראן הישגים חדשים בתחום. לדבריו, כאשר מדינות המערב לוחצות על איראן להפסיק את תוכניתה הגרעינית, "הן חושבות שיוכלו למנוע זאת מהאומה שלנו, באמצעות ישיבות והחלטות של האו"ם". הנשיא האיראני הדגיש כי ארצו לא תיענה לדרישות המערב אלא "תיאבק עד הסוף" סביב משבר הגרעין. "העם האיראני ייאבק עד הסוף באשר לזכויותיו ולא יזוז מילימטר", הבהיר.


פורסם לראשונה 20/04/2007 22:29

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
כור גרעיני באיראן. המערב ייענה?
צילום: איי פי
צילום: איי.פי
אגא-זאדה מימין, עם סגנו מוחמד סעידי
צילום: איי.פי
נשיא איראן. אין פשרות
צילום: רויטרס
מומלצים