ועדת הכנסת אישרה: קצב נבצר עד תום כהונתו
בקשת הנשיא להארכת נבצרותו אושרה ברוב של 11 מול 4 בוועדה, שהביעה תרעומת על כך שלא התפטר. בג"ץ יכריע בקרוב האם יקבלו עורכי-דינו את כל חומר החקירה מהפרקליטות
ועדת הכנסת החליטה היום (א') לאשר את בקשתו של נשיא המדינה, משה קצב, להאריך בפעם השנייה את תקופת נבצרותו. ההחלטה התקבלה ברוב של 11 חברי כנסת מול ארבעה מתנגדים. משמעות ההחלטה היא שתקופת הנבצרות תהיה עד סוף הקדנציה של הנשיא.
בהחלטה של ועדת הכנסת נכתב: "ועדת הכנסת מוחה על כך שנשיא המדינה לא התפטר מתפקידו, ודאי אחרי שהיועץ המשפטי לממשלה הודיע שקיימת עילה להגשת כתב אישום בעבירות חמורות ביותר. בנסיבות שבפנינו, ומשבחר הנשיא לא להתפטר אלא להודיע כי נבצר ממנו למלא את תפקידו, מאשרת ועדת הכנסת את ההודעה וקובעת כי נבצר מנשיא המדינה, דרך ארעי, למלא את תפקידו, החל מיום תקופת הנבצרות הנוכחית ועד לסיום תקופת כהונתו על פי החוק".
יו"ר הוועדה, ח"כ רוחמה אברהם, אמרה: "אם היועץ המשפטי לממשלה יחליט להגיש נגד קצב כתב אישום - וקצב יחליט לחזור בו מהנבצרות אני אפתח באופן מיידי בהליכי הדחתו. אינני רוצה לראות את משה קצב שב לכהן כנשיא בפועל אף לא דקה אחת נוספת".
נגד הארכת הנבצרות הצביעו: ח"כ גדעון סער ויולי אדלשטיין (ליכוד), נדיה חילו (עבודה) וזהבה גלאון (מרצ). ח"כ סער הסביר מדוע הצביע נגד הארכת הנבצרות: "הודעת הנבצרות המשיכה את השתתפות הכנסת בהתבזות, ובמקרה זה אף התעלתה על עצמה ועדת הכנסת כאשר אישרה לנשיא נבצרות קבועה למעשה עד לסוף תקופת כהונתו לפי החוק. כמה פעמים יכלה הכנסת למלא את ציפיות הציבור ולנקוט בגישה נורמטיבית והיא החמיצה לצערי בזו אחר זו את כל ההזדמנויות".
מתנגדת נוספת, ח"כ גלאון אמרה: "זה מעמד מבזה שהכנסת תלויה בחסדי נכונותו של הנשיא לבוא ולבקש נבצרות. הנשיא מחזיק את הכנסת כבת ערובה וזהו פרי הבאושים של ההחלטה שלא להדיח אותו מתפקידו".
ביום רביעי הגיש הנשיא קצב לוועדת הכנסת את הבקשה להארכת תקופת נבצרותו ממילוי תפקידו עד להודעה אחרת. במכתבו כתב קצב: "בהמשך להודעתי מיום 24 בינואר 2007, בהתאם לחוק יסוד נשיא המדינה, הריני להודיעכם על הארכת נבצורתי ממילוי תפקידי, עד להודעה אחרת". לדברי אחיו של הנשיא, ליאור קצב, הוא מבקש להאריך את הנבצרות עד להחלטתו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בנוגע להגשת כתב האישום, לאחר השימוע שיערוך לו ב-2 במאי.
הדיון הקודם שבו אישרה ועדת הכנסת את הנבצרות היה סוער ביותר. אחדים מבין חברי הוועדה סברו כי יש להדיח את הנשיא ולא לאשר את נבצרותו, ואחרים – שדעתם התקבלה בסופו של דבר – סברו כי יש לאשר את בקשתו של הנשיא לנבצרות. ההחלטה התקבלה ברוב של 13 חברי כנסת נגד 11. מאז שוועדת הכנסת אישרה את הנבצרות של הנשיא קצב, ממלאת את מקומו יו"ר הכנסת, דליה איציק.
בג"ץ דן בעתירת הנשיא לקבל את חומר החקירה
בזמן שוועדת הכנסת דנה בעניין נבצרותו של הנשיא, התקיים בבג"ץ דיון בעתירתם של פרקליטי קצב שדרשו לקבל את כל חומר החקירה נגדו מהפרקליטות.
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת דורית בייניש, אמרה לעורכי דינו של קצב כי הם מקדימים את המאוחר. במהלך הדיון הציעה השופטת בייניש לפרקליטיו של קצב להעביר לפרקליטות בקשות ספציפיות כדי לקבל את חומרי החקירה. הפרקליטות דחתה את ההצעה ואילו עורכי דינו של הנשיא אמרו כי הם לא מושכים את העתירה. לאחר ששמעה את הטיעונים הודיעה בייניש כי החלטה בעניין תתקבל עוד היום.
במקביל, נציגי הפרקליטות לא אישרו ולא הכחישו כי קיימות חוות דעת סותרות לגבי הגשת כתב אישום בתיק קצב, כפי שטוענים עורכי דינו של הנשיא.