שתף קטע נבחר

תמיר בטקס פרס ישראל: 90% הצלחה בבגרות בשדרות

במהלך הטקס דיברה שרת החינוך על מתקפת הקסאמים בשדרות, ושיבחה את תלמידי העיר על הצלחתם במועד החורף של בחינות הבגרות. התעשיין דב לאוטמן, שזכה בפרס על מפעל חיים: "ללא חינוך ברמה גבוהה, לא נצליח לחזק את החברה הישראלית"

פרס ישראל לשנת תשס"ז הוענק הערב (ג'), יום העצמאות ה-59 למדינה, ל-15 אישים, קבוצות ותאגידים בתחומים שונים ומגוונים בהוויית העשייה והיצירה בישראל. הטקס נערך במעמד ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ממלאת מקום נשיא המדינה יו"ר הכנסת דליה איציק, נשיאת בית המשפט העליון דורית בייניש, שרת החינוך יולי תמיר וראש עיריית ירושלים אורי לופוליאנסקי.

 

שרת החינוך, שנשאה דברים בתחילת האירוע, מתחה ביקורת על היעדר הסולידריות בימים אלו, אותה סולידריות שאפיינה את החברה הישראלית מאז הקמתה. "בעבר, הסיומת הקולקטיבית התלוותה לכל מילה. 'אנו באנו ארצה לבנות ולהיבנות בה'. אחר כך החלפנו את הקידומת והסיומות וחשבנו יותר על הבית הפרטי שלנו. הבית הלאומי נשכח ונזכרנו בו רק בעת משבר".


ראש הממשלה ושרת החינוך, בחלק האומנותי (צילום: גיל יוחנן)

 

לדברי תמיר, פרס ישראל הוא דרכה של המדינה להתמודד עם השאלות שהמציאות הנוכחית מציבה. בסיום דבריה ביקשה להתייחס לירי הקסאמים והפגזים הבוקר על יישובי דרום הארץ. "תודה וברכה לתלמידי ומורי שדרות שהפתיעו אותנו והפעם לטובה ובכל המצוקה הגדולה שחוו, הם הגיעו להישג יוצא דופן של 90% הצלחה במועד החורף (של בחינות הבגרות - ר.מ). אנחנו מחזקים את ילדיהם ומלווים אותם בבחינות הבאות".

 

התעשיין דב לאוטמן, שזכה בפרס ישראל על מפעל חיים, שימש כנציג מקבלי הפרס וקרא לממשלת ישראל ולעומד בראשה, שנכח באולם, לבצע רפורמה ארוכת טווח בחינוך. "את הפרס הגדול והאמיתי הנפלא מכולם תעניק לנו ממשלת ישראל אם תראה בחינוך את היעד האמיתי של המדינה ותושביה. אנו משוכנעים כי ללא חינוך ברמה גבוהה ביותר, ללא הקצאת משאבים וללא מחקר פורץ דרך לא נצליח לחזק את החברה הישראלית".

 

לדברי לאוטמן, הזוכים העתידיים בפרס ישראל "מיישרים אלינו מבט ושואלים אותנו 'מה תעשו עבורנו היום כדי שנעמוד על הבמה הזו מחר ומחרתיים'. גבירותיי ורבותי מה תענו להם? עלינו, על ממשלת ישראל, כנסת ישראל ואזרחי המדינה, להבטיח להם שנוציא את הפוליטיקה מהחינוך, שנעמוד כחומה בצורה מול לחצים פוליטיים. בואו נחזיר את ילדי ישראל למקום הראשון בעולם בלימודי מתמטיקה ומדעים מהמקום ה-39 שבו הם נמצאים היום. רק כך נצמצם את הפערים החברתיים".

  

ואלו הם זוכי פרס ישראל לשנת 2007:

פרס ישראל לחקר הגיאוגרפיה הוענק לפרופ' אלישע אפרת, מחשובי חוקרי הגיאוגרפיה של ארץ ישראל, על עבודתו פורצת הדרך בתחום התכנון הפיסי שהניחה את היסודות לתכנון מערך היישובים בישראל, רשתות תחבורה ואתרים היסטוריים לשימור ושחזור.

 

פרס ישראל לחקר ארץ ישראל הוענק למזרחן, פרופ' אמנון כהן מהאוניברסיטה העברית בירושלים, הנחשב לאחד המומחים הגדולים בעולם לחקר השלטון העות'מאני בישראל.

 

פרס ישראל לחקר הפסיכולוגיה החברתית הוענק לפרופ' שלום שוורץ, אחד המומחים המובילים בעולם בחקר ערכים אישיים ותרבותיים.

 

פרס ישראל לחקר הכלכלה הוענק לפרופ' ניסן לוויתן, מראשוני חוקרי הכלכלה בישראל ויועץ לבנק ישראל. לויתן היה שותף לצוות המקצועי של התוכנית לייצוב המשק בשנת 1985, שאיפשרה את בלימת האינפלציה הקשה. בתפקידיו, ייעץ גם לבנק העולימ.

 

פרס ישראל בחקר הביולוגיה הוענק לפרופ' צבי זלינגר, אשר במחקריו פורצי הדרך פענח את אחד המנגנונים החשובים להעברת מידע בתא החי, והניח את היסודות לאלפי מחקרים ופיתוחים חדשים בביולוגיה וברפואה.

 

פרס ישראל לחקר ההנדסה הוענק לפרופ' צבי חשין, מבכירי המומחים לחומרים מרוכבים. המודלים המתמטיים שפיתח היו לאבן דרך בתולדות התחום, ויישומם אפשר ייצור של חומרים חדישים.

 

פרס ישראל לאדריכלות הוענק לאדריכל יעקב יער, מחשובי האדריכלים בישראל בתחום השיכון הציבורי ולאדריכלית עדה כרמי-מלמד, מהאדריכלים הבולטים בישראל בתכנון מוסדות ציבור ומוסדות אקדמיים.

 

פרס ישראל לעיצוב הוענק לפרופ' ירום ורדימון, דיקן הפקולטה לעיצוב ב"שנקר", ומחשובי המעצבים בעולם בתחומים של עיצוב גרפי, עיצוב תדמית ועיצוב בסביבה אדריכלית

.

פרס ישראל לתקשורת הוענק לעיתונאי נחום ברנע, כתב ובעל טור ב"ידיעות אחרונות", מהבולטים שבעיתונאי ישראל. נימוקי ועדת הפרס לבחירתו היו "הישגיו העיתונאיים, כישרון הכתיבה שלו ואופן עבודתו, שהיו לאות ולמופת לרבים מן העיתונאים בארץ".

 

פרס ישראל לספרות תורנית הוענק לפרויקט השו"ת, מאגר ממוחשב ייחודי מסוגו של ספרות תורנית, המשקף כ-3,000 שנות היסטוריה, יצירה ופסיקה של העם היהודי.

 

כמו כן הוענקו השנה ארבעה פרסי ישראל על מפעל חיים. פרס ישראל הוענק לג'וינט ישראל, מייסודו של ארגון הג'וינט העולמי הפועל כבר יותר מ-90 שנה להצלת יהודים במצוקה בכל רחבי תבל, בסיוע לנזקקים, קידום שכבות חלשות ואוכלוסיות מצוקה.

 

גם ללהקת הגבעטרון , להקת הזמר הוותיקה במדינה מקיבוץ גבע שבעמק יזרעאל, הוענק פרס מפעל חיים בהיות אחד מסמליה של ארץ ישראל היפה, שרבים משיריה היו לנכסי-צאן-ברזל של התרבות הישראלית.

 

לתעשיין דב לאוטמן , הבעלים ויושב הראש של חברת הטקסטיל "דלתא", מבכירי התעשיינים בישראל המעסיק אלפי עובדים בארץ, הוענק פרס מפעל חיים. זאת נוכח הקפדתו לשלב במפעליו בני מגזרים שונים בחברה באופן שוויוני ופעילותו הציבורית.

 

אחרונה זכתה בפרס מפעל חיים הפרופ' לספרות אנגלית אליס שלוי, מייסדת שדולת הנשים ופעילה חברתית מובילה בישראל בתחומים שונים, בהם מעמד האישה, חינוך יהודי וציוני, שוויון חברתי ודו-קיום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס מפעל חיים. התעשיין דב לאוטמן
צילום: גיל יוחנן
הגבעטרון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים