שתף קטע נבחר

 

אשכנזי: חיזבאללה מנסה לרדת מדרום לליטני

בסקירה בפני שרי הממשלה, שרטט הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, את תמונת המצב בלבנון ובעזה: "חיזבאללה מנסה לרדת מדרום לליטני, לשטחים פתוחים. יוניפי"ל וצבא לבנון פועלים, אך העברת הנשק מסוריה ללבנון נמשכת". לדבריו, בעזה אין הפסקת אש

יממה בלבד לפני פרסום דו"ח וינוגרד החלקי, מתברר כי בלבנון כמעט אין חדש וחיזבאללה מתמיד בכוונותיו: "חיזבאללה רחוק מרחק שר אחד מהשפעה בממשלת לבנון", אמר היום (א') בישיבת הממשלה הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי. לדבריו, "הארגון מנסה לרדת מדרום לליטני, לשטחים פתוחים. יוניפי"ל וצבא לבנון פועלים, אך העברת הנשק מסוריה ללבנון נמשכת, מכיוון שאין מנגנון אפקטיבי שמבקר את התהליך לאורך הגבול המאוד ארוך".

 

לדברי הרמטכ"ל, "אילו ראש ממשלת לבנון היה מספיק חזק בשביל לאכוף בקרה על הגבול - הוא היה עושה את זה, אך הוא מבין את מגבלות הכוח שלו ולכן זה לא מתבצע". בהתייחסו לנעשה בגבול עם סוריה, אמר אשכנזי שניכר המשך שיפור המוכנות בצבא הסורי. לדבריו, "אין לנו מידע על איזה שהוא מהלך סורי יזום לפי שעה. ההערכות שלהם היא הגנתית".

  

הרמטכ"ל התייחס גם למצב בעזה ואמר כי "מאז תחילת הפסקת האש ב-26 בנובמבר ועד ל-26 באפריל, חמישה חודשים, היו 250 אירועים של ירי 'תלול מסלול', גם קסאם וגם מרגמות. ביום העצמאות נורו 35 מרגמות ועוד 6-7 קסאמים. אכן -  הירי ביום העצמאות היה אירוע חריג. חוץ מזה יש גם הנחת מטענים, נסיונות חדירה וירי נגד כוחותינו. כשיש 250 אירועים בחמישה חודשים - לא הייתי מכנה זאת הפסקת אש".

 

הוא ציין כי לא נכון להכניס כוחות לפעילות קבועה ברצועה, משום שגם כאשר היה צה"ל בתוך הרצועה, נמשך ירי הקסאמים: "צריך לבצע פעילות ניידת ולבזר סמכויות לדרגי השטח, כמו הפעולה שהייתה אתמול (שבה נהרגו שלושה מחבלים -ר.ס). לא נכון להרים 'פילבוקסים' ותשתיות ברצועת עזה. הם יהוו מטרות. ההברחות והתעצמות הירי היו כבר לפני שנתיים ושלוש, ולפני הפסקת האש. אם המגמה תימשך - בסופו של דבר לא תהיה מניעה אלא לפעול".

 

שרי הממשלה שמעו סקירות ביטחוניות גם מפיו של י', סגן ראש השב"כ, שאמר כי ירי הרקטות ביום העצמאות הוכוון על ידי הדרג הצבאי הבכיר ביותר של חמאס. לדבריו, הירי קיבל גם "אסמכתא" מסוריה, אם כי - לא צוין הגורם שאישר זאת בסוריה.

 

סגן ראש השב"כ הוסיף כי הרשות הפלסטינית בשיתוף מצרים מנסות להרחיב את הרגיעה גם ליהודה ושומרון. "יש להם אינטרס שזה יקרה". י' הגדיר את המצב כעת בשטחי הרשות כ'אנרכיה': "כל דאלים גבר. השלטון לא מצליח לייצר מאפייני אכיפת חוק". בנוגע להתעצמות החמאס - יש הרבה מאוד אמצעי לחימה שמגיעים לשטח, יש אימונים שיוצאים החוצה וחוזרים לאיראן ולסוריה ויש הגעה של מומחי חבלה מחוץ לרצועת עזה, שמשדרגים את יכולות ארגוני הטרור".

 

הוא התייחס גם לפרשת עזמי בשארה ואמר כי "התקיימו שתי פגישות. בשארה אמר שיש לו התחייבות בריאד. הבטיח לחזור, אך הוא לא חזר וכך החקירה לא הושלמה. ביום רביעי יש כוונה לפרסם קצת יותר חומר. אין שום כוונה לפגוע בציבור הערבי וגם לא במפלגת בל"ד. אנו מטפלים באדם בודד ואין לנו שום כוונה לפגוע בערביי ישראל". הוא העריך שבשארה החליט שלא לחזור אחרי שראה את חומר החקירה. לדבריו, נשקלת בקשת הסגרה.

 

שוב: אולמרט ופרץ מתעמתים

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, ביקש ממפקדי צה"ל והשב"כ למסור לפקודיהם "שישאו פניהם קדימה ולא יעסקו באירועים שהיו נושא למחלוקת פוליטית או ציבורית". לדבריו, "גם כשהיינו בעזה לא יכולנו להימנע מרי תלול-מסלול ומהברחות. השאלה שאנו צריכים לשאול את עצמנו, גם אחרי שמסתיימת פעילות קרקעית בעזה, עד כמה הם יוכלו לחזור לסורם. אני מבקש לראות את התמונה בהיבט הרחב יותר שלה".

 

אולמרט אמר כי יש למצות את כל האפשרויות לפני שפונים לפעילות צבאית. "אנחנו לא אנמים, אנו עושים מה שצריך לעשות, כולל פעילות מעבר לגדר עד מאות מטרים ממנה. בכל אופן בשלב זה נמצה כל אפשרות לפני כל מהלך אחר".

 

במהלך הישיבה פרץ עימות בין אולמרט לבין שר הביטחון, עמיר פרץ, בסוגיית "בית המריבה" בחברון. פרץ אמר בדיון כי אינו מוכן "שהחלטות אסטרטגיות יתקבלו על ידי מפרי חוק, המשתלטים על נכסים ומכתיבים את עמדת מדינת ישראל". אולמרט אמר בתגובה כי הוא שוקל להעביר את הנושא לדיון בממשלה. שר הביטחון הגיב כי הנושא בסמכותו ועדיף שהממשלה לא תתערב בשאלת אכיפת החוק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשכנזי
צילום: גיל יוחנן
ישיבת הממשלה
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי פי
צבא לבנון מנסה, אבל לא מצליח
צילום: איי פי
מומלצים