משפטנים: תקדים ועדת כהן עשוי לחזור
מומחים למשפט מזכירים את הדחתו של שר הביטחון שרון בעקבות אירועי סברה ושתילה: "ייתכן שבג"ץ יקבע כעת כי אולמרט ופרץ אינם יכולים להמשיך"
הסוגייה המשפטית העיקרית העומדת כעת על הפרק, בעקבות פרסום הדו"ח החלקי של ועדת וינוגרד, היא השפעת המסקנות על המשך דרכם של מושאי הביקורת. בעקבות הדברים הקשים שנשמעו בהודעתו של השופט אליהו וינוגרד נגד ראש הממשלה ושר הביטחון, צפוי בג"ץ לעמוד בפני עתירות שיוגשו בוודאי בימים הקרובים בדרישה כי אהוד אולמרט יסיים את תפקידו.
טלטלת וינוגרד - כל הדיווחים והפרשנויות: סיקור מיוחד
ד"ר יורם רבין מהמכללה למנהל הסביר אחר הצהריים ל-ynet: "מדובר בסוגייה כבדת משקל. בג"ץ בוודאי לא ידחה על הסף את העתירות שיוגשו בנושא ונראה כי על סמך תקדימים בעבר ובמיוחד על סמך תקדים ועדת כּהן - יש אפשרות שבג"ץ יקבע כי אהוד אולמרט לא יכול להמשיך בתפקידו כראש ממשלה וכך גם לגבי עמיר פרץ".
ועדת כהן, שהוקמה ב-1982 לאחר הטבח בסברה ושתילה בלבנון ובדקה את מעורבות צה"ל באירוע, המליצה כי שר הביטחון דאז, אריאל שרון, יסיים את כהונתו ושהתיק לא יופקד יותר בידיו. שרון סירב להתפטר, אך בעקבות החלטת הממשלה הועבר לתפקיד של שר בלי תיק.
עורך הדין יוסי פוקס מהפורום המשפטי למען ארץ ישראל, אומר כי אהוד אולמרט חייב להתפטר ועימו הממשלה כולה. גם הוא מבסס את דבריו על הנוהג המשפטי שנקבע בוועדת כהן, לפיו מי שנמצא אחראי על כשלון מדיני חמור מסיים את תפקידו.
פרופסור קלוד קליין מהאוניברסיטה העברית ירושלים, מביע שביעות רצון מתפקוד עבודת הוועדה: "לאחר כתשעה חודשים העכבר הוליד לנו הר של ממש בצורת דו"ח שהיא מוציאה מתחת ידה ומהווה פצצה של ממש. ועדת וינוגרד – מלבד האפיזודה הטרגית-קומית של משחק המחבואים עם הבג"צ – הצילה את כבודה ובעיקר הצילה את כבודה של הדמוקרטיה הישראלית".
בנוגע להשלכות של פרסום הדו"ח אומר פרופסור קליין: "מראש קבעה הממשלה כי הוועדה לא תורה על המלצות אישיות, להבדיל מהמלצות מוסדיות. אבל מלבד להיזקק לביטוי המפורש 'עליכם להתפטר', נאמר הכל. במילים אחרות , הגם שמן הבחינה המשפטית אין כאן המלצה להדחה - ואין שום בסיס משפטי לדרוש זאת - לא ניתן להבין ציבורית כיצד יוכלו ראש הממשלה ושר הביטחון להמשיך ולמלא את תפקידם.
ראש לשכת עורכי הדין, ד"ר שלמה כהן, הזכיר היום את הסאגה המתמשכת בין ועדת וינוגרד לפרקליטות המדינה בדבר פרסום הפרוטוקולים. "נוכח המסקנות הקשות כל כך של הוועדה יש להצטער על כך שהליך החקירה לא היה פומבי, שהפרוטוקולים - למעט בעניינים ביטחוניים רגישים - לא פורסמו לפני או עם דו"ח הביניים, אמר. "הליך מעין זה כאשר איננו פומבי נושא עימו סימן שאלה ומגביל את האמון שניתן לתת בו. מטבע הדברים פרסום הפרוטוקולים באיחור לא יאפשר בקרה ושיקוף הולמים של תהליך החקירה בזמן אמת, ויש להצטער על כך שוועדת החקירה לא פעלה כפי שהתחייבה לפעול".