שתף קטע נבחר

כלבים בשיבה טובה

האם שמת לב לקצוות פרווה אפורות בסנטר או מסביב לאף? או שאולי כלבך קצת פחות גמיש כשהיה? או עיניים שפעם היו מבריקות הופכות כעת למעומעמות? כל אחד מהסימנים הללו עשוי להצביע על כך שכלבך נכנס ל"שנות הזהב" שלו. ד"ר סמדר טל מסבירה כיצד להתנהג עם כלבים מבוגרים וקשישים

באופן כללי, כלב מעל גיל 8 נחשב כמבוגר, כשהמשתנה הוא גודל הכלב וגזעו. תוחלת החיים של כלבים מגזעים קטנים, לרוב, ארוכה יותר מגזעים גדולים. גורמים נוספים, המשפיעים על תוחלת החיים, הם משקל, תזונה וסביבה. כלבים מתבגרים במהירות במהלך השנתיים הראשונות לחייהם, ואז שוב, במהלך השליש האחרון לחייהם, כאשר כל שנת כלב מחושבת כחמש עד שבע שנים של אדם.

 

לתהליך זה השפעה רבה על הטיפול הוטרינרי לו הכלב זקוק. כשם שתינוקות זקוקים לביקורות רפואיות תכופות, כך גם גורים זקוקים לפחות לארבעה ביקורים אצל הוטרינר בשנת חייהם הראשונה, לשם בדיקות וחיסונים. הקבלה זו חוזרת בשלבי חייהם המאוחרים יותר. בדומה לאנשים מבוגרים, כלבים מבוגרים זקוקים לרמה גבוהה יותר של טיפול ודאגה, משום שהם הופכים פגיעים יותר לבעיות בריאותיות שונות, ומגיבים באופן שונה ללחץ, תרופות, וגורמים סביבתיים שונים.

 

סימני הזדקנות

בעוד שסימני הזדקנות כמו פרווה אפורה מסביב לאף ופעילות מואטת קלים לזיהוי, סימנים אחרים אצל כלבים הם פחות בולטים. רוב השינויים נוטים להיות הדרגתיים, ולכן דרושה עין מקצועית לזיהוי מה שעלול להוות סימן מקדים למחלה או לבעיה רפואית. חשוב לטפל בשינויים אלו במרפאה וטרינרית על מנת לעזור לכלבים ליהנות מאיכות חיים בשנות חייהם המתקדמות.

 

הסימנים למחלות הקשורות להזדקנות בכלבים מתחלקים לשלוש קבוצות: שינויים פיזיקליים, שינויים מטאבוליים ושינויים התנהגותיים. שינויים פיזיקליים יהיו צליעה או יציבה נוקשה מדי, הפחתה בראייה ובשמיעה, בעיות שיניים וריח פה רע, זיהומים ודלקות בתדירות גבוהה ו/או בעיות עיכול. שינויים מטאבוליים עשויים להיות הוספה או הפחתה במשקל, שינוי במראה (עור ופרווה, איבוד מסת שריר), שינויים בהרגלי האכילה או השתייה, מתן שתן מוגבר ו/או עשיית צרכים בבית. לבסוף, שינויים התנהגותיים יהיו פעילות מופחתת, אינטרקציה מופחתת עם בני המשפחה, קבלת פנים פחות נלהבת בהגיעך הביתה, שינה מוגברת, או שינה במהלך היום, ועירנות בלילה וכן בלבול או חוסר אוריינטציה (הכלב "הולך לאיבוד" בבית או בחוץ).

 

טיפול מקדים

לכלבים מבוגרים צרכים שונים ולכן יהיה זה לרווחתם באם יקבלו טיפולים ובדיקות המותאמים לצרכיהם. זו הסיבה לכך שיש לקבוע כללי יסוד להערכת השינויים, לפני שהכלב מגיע לזקנתו. לדוגמא, בדיקות דם ושתן מומלצות מאוד לפני ניתוח ולפני מתן תרופות מסוימות, אשר מצריכות בדיקת מצב הכבד, הכליות או הלב.

 

קביעת תור לבדיקה פיזיקלית פעמיים בשנה לכלב המבוגר הינה צעד חשוב ביותר, מאחר וכלבים מזדקנים בכל שנת אדם בחמש עד שבע שנים. כשם שבדיקות רפואיות ובדיקות מעבדה הינן תכופות יותר בגיל המעבר אצל אנשים, כך יש לנהוג בכלבים המגיעים לגיל שמונה, ולתת להם תשומת לב מיוחדת, החשובה מאוד בזיהוי מוקדם של מחלות.

 

במהלך הבדיקות השגרתיות חשוב הדיווח על כל שינוי בריאותי או התנהגותי שבעל הכלב הבחין בו. במהלך חיי הכלב בעליו הוא השופט הטוב ביותר את השינויים המתרחשים, ומהווה את מקור המידע החשוב ביותר להיסטוריה הרפואית של הכלב.

 

מספר בדיקות שכיחות אצל כלבים מבוגרים:

  • בדיקה פיזיקלית: כוללת בדיקת מראהו של הכלב, חום, משקל, לב, ריאות, אוזניים, עיניים, שיניים, עור ובלוטות הורמונליות.
  • ספירת דם מלאה: בדיקה זו מסייעת באבחון זיהומים, אנמיה, סרטן, בעיות קרישה, ומספקת תמונה רחבה על מערכת החיסון של הכלב.
  • בדיקת דם כימית: נועדה להעריך את תפקודי הכבד, כליות, לבלב, ואיברים נוספים.
  • בדיקת שתן מלאה: נועדה לאבחון דלקות שתן ותפקודי כליה.
  • בדיקת צואה: דגימת צואה תבדוק נוכחות של טפילים ובקטריות.
  • בדיקות נוספות כגון צילומי רנטגן, אקו לב, אולטרסאונד, בלוטת התריס ובלוטת יותרת הכליה, לחץ דם, תפקודי כבד, לבלב ומעיים יומלצו על ידי הוטרינר המטפל על פי הצורך.

 

תזונה בגיל הזהב

כולנו מכירים את הביטוי: "אתה מה שאתה אוכל", וביטוי זה נכון גם לכלבים. בריאותו של הכלב מתבטאת בתזונתו. כיום מוסכם כי תזונה הינה הגורם המשמעותי בבריאות הכלב המבוגר. בנוסף, הצרכים התזונתיים של כלבים משתנים עם השנים. בעוד שהשמנת יתר הינה בעיה נפוצה אצל כלבים, הנטייה להשמנה נפוצה ביותר אצל כלבים מבוגרים בשל פעילות מופחתת ותצרוכת אנרגטית יומית נמוכה.

 

השמנת יתר מעלה את הסיכון למחלות קשות ובעיות בריאותיות, כגון: סכרת, הפרעות לב ונשימה, ובעיות שרירים ומפרקים. למרות שישנם מצבים בריאותיים, אשר עלולים לגרום להשמנת יתר (בעיקר מחלות הקשורות לחילוף חמרים), הסיבה העיקרית להשמנת יתר הינה האכלת יתר. כשם שחילוף החומרים של כלב מואט, כך גם התצרוכת הקלורית יורדת. אם לא נתאים את כמות האוכל לצרכיו של הכלב, סביר להניח שמשקלו יעלה.

 

באופן כללי, תכנית להורדה במשקל של כלב מבוגר כוללת את הצעדים הבאים:

  • הגבלת כמות הקלוריות הנצרכת.
  • חלוקת כמות המזון היומית לשתיים עד שלוש ארוחות, אשר מעלה את כמות האנרגיה, המשמשת לעיכול.
  • פעילות גופנית
  • שינוי התנהגותי, לצורך מניעת חזרת המשקל שירד. פעילות יומיומית תעזור לכלב לשמור על המשקל מאוזן.

 

בחירת מזון לכלב מבוגר נעשתה קלה יותר, הודות להתפתחויות בשנים האחרונות בתזונת מבוגרים. המזונות לכלבים המבוגרים מכילים כעת פחות קלוריות, יותר חלבונים, נוגדי חמצון וויטמינים בצורה מאוזנת, המספקים את הצרכים התזונתיים של כלבים מבוגרים.

 

שעת כושר

טיול יומי בפארק חשוב מאוד לכלב המבוגר לצורך שמירה על משקל תקין וכושר טוב. פעילות גופנית מגבירה את הניצול האנרגטי, ומעודדת שריפת קלוריות יעילה. כמו כן, פעילות גופנית מחזקת את השרירים. לפני תחילת תכנית פעילות עם כלב, יש לבדוק מול וטרינר כי התכנית מתאימה למצבו הגופני. יש להתחיל בהדרגה על ידי הליכה איטית של כעשר דקות ביום עם הכלב. לאחר כשבוע יש להאריך את זמן ההליכה ל- 15 דקות ביום. ניתן להאריך בהדרגה מדי שבוע את זמן ההליכה עד ל- 30 דקות ביום, תוך התחשבות במצבו של הכלב.

  

הכותבת הינה וטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שנת כלב שווה ל-5-7 שנות אדם
צילום: באדיבות צער בעלי חיים ת"א
מומלצים