גישושים בקואליציה: מי תומך בהתפטרות רה"מ?
יו"ר הקואליציה, ח"כ אביגדור יצחקי, החל בסבב התייעצויות כדי לבחון עד כמה עמוקים הסדקים שהתגלו בתמיכה בראש הממשלה. יצחקי: "זה תפקידי כיושב ראש הקואליציה. אני מקיים שיחות". הח"כים נודלמן וסולודקין מסיעתו של אולמרט: עליו לפרוש. בכירים במפלגה מחפשים לו מוצא של כבוד: פרישה בעוד כמה חודשים
האם הקרקע שעליה צועד ראש הממשלה רועדת? יו"ר הקואליציה, חבר הכנסת אביגדור יצחקי (קדימה), החל לבחון בצהריים (יום ג') את עמדת החברים בקואליציה באשר להמשך כהונתו של אהוד אולמרט כראש הממשלה. זאת, בעקבות ממצאי דו"ח וינוגרד החמורים והמסקנות הקשות שאליהן הגיעה.
יצחקי אמר ל-ynet כי הוא מקיים שיחות עם חברי הכנסת של "קדימה", על מנת לבחון את עמדתם באשר לשאלה האם על ראש הממשלה להתפטר. "אין כרגע שום התארגנות, זה תפקידי כיושב ראש הקואליציה לבדוק את המצב ולבחון את הדעות של כולם כדי לדעת מה חושבים האנשים. אני מקיים שיחות ובודק מי תומך ומי מתנגד להתפטרותו של ראש הממשלה", אמר יצחקי.
יצוין כי ח"כ יצחקי לא נמנע בעבר להיכנס לעימותים פומביים עם ראש הממשלה, ואף דיבר לפני כחודשיים על "משבר המנהיגות הקשה בתולדות המדינה".
יו"ר ועדת החוקה וחבר קדימה, ח"כ מנחם בן ששון, הגיב בזעם לצעדיו של יצחקי: "המהלכים שנעשים על ידי אנשים בסיעה הקוראים לראש הממשלה להתפטר או פועלים להחלפתו אינם אחראיים", אמר. "על הסיעה לעמוד אחרי החלטת שרינו, ולחזק את ראש הממשה שנטל אחריות וממשיך בקו זה במשימת השיקום".
מנגד, ח"כ מיכאל נודלמן מקדימה אמר כי אולמרט יאלץ ללכת הביתה. "במדינה מערבית - אחרי דו"ח כזה לא היה ספק שראש ממשלה צריך ללכת הביתה, אבל אצלנו יש מסורת אחרת - אנחנו מדינת ברדק. אולמרט הוא לא האשם היחידי, אבל אני חושב שהוא יצטרך ללכת בקרוב הביתה, הוא לא יוכל לעמוד בלחץ מהמפלגות ומהציבור". לטענת לשכת אולמרט, נודלמן חזר בו בתום שיחה עם ראש הממשלה.
גם תומכיו של אולמרט בקדימה מבינים עד כמה קשה מצבו, ומנסים לתפור לאולמרט מוצא של כבוד. בכירים במפלגה מתכוונים להציע לו כמה אלטרנטיבות שיאפשרו לו להתפטר בצורה מכובדת באופן עצמאי בעוד כמה חודשים. הבכירים העריכו בשיחה עם ynet כי ניסיון ההדחה של ראש הממשלה לא יצלח, למרות הנסיונות לגייס רוב בקדימה שיקרא לאולמרט ללכת. "חרטנו על דגלנו פוליטיקה אחרת, נקיה. אי אפשר להדיח את ראש הממשלה, ואסור לעשות את זה מבחינה מהותית. או שיהיו בחירות כלליות, או שראש הממשלה יילך, אבל הדחה לא יכולה להיות", אמרו.
התפטרות וקרב בלימה
הבדיקה שעורך יצחקי מתרחשת שעות ספורות בלבד לאחר שנתגלו הבקיעים הראשונים בממשלת אולמרט ובקואליציה שעומדת לצידו. השר איתן כבל כבר הודיע על התפטרותו מהממשלה, באומרו כי "אינני יכול לשבת עוד בממשלה שאהוד אולמרט עומד בראשה". כבל הכריז על מהלך שיוביל במרכז המפלגה, הקורא ליציאת שרי העבודה האחרים.
בנוסף - הכריזה חברת סיעת "קדימה", מרינה סולודקין, על כך שעל אולמרט לרדת מכס ראש הממשלה: אני חושבת שאין לנו מנוס מהתפטרותו של אולמרט. דו"ח וינוגרד הוא חד-משמעי. הדו"ח קובע שהוא נכשל, והוא אף יותר חמור מההדלפות שהיו לפני הפרסום. הדו"ח חד-משמעי ואולמרט חייב להתפטר".
גם בסיעת ש"ס הסתמן שינוי כיוון בתמיכה הנרחבת שלה זכה אולמרט: ח"כ חיים אמסלם אמר הבוקר כי "דו"ח וינוגרד הוא כדור שלג שלא ברור היכן ייעצר. בסיעת ש"ס ממתינים להוראות מהרב עובדיה יוסף. אם ראש הממשלה אולמרט היה שואל את דעתי הייתי ממליץ לו לקחת החלטה קשה ואמיצה שהיא לטובתו לטובת המדינה. באשר אלינו, אני לא חושב שאנחנו צריכים להיות הראשונים שעושים קפיצת ראש בהתאם לעליהום התקשורתי, אך אם יתברר שהציבור בכללותו כבר סולד מהממשלה נצטרך להסיק מסקנות. אנחנו ערים וקשובים לרחשי הציבור".
אלא שראש הממשלה לא מתכוון לוותר בקלות. אחרי שהכריז אמש שאינו מתפטר, נערך אולמרט לקרב בלימה בקואליציה. אהוד אולמרט מתכנן סבב פגישות עם ראשי סיעות הקואליציה, ביניהם השרים אלי ישי, אביגדור ליברמן ורפי איתן.
ישי כבר נועד עם ראש הממשלה ותבע ממנו להקים ועדה מקצועית שתבחן את מסקנות דו"ח ועדת וינוגרד. "ועדה שתוקם על בסיס של פוליטיקאים עשויה לעכב את הבדיקה מאוד", אמר ישי בתום הפגישה. השניים נועדו במשך כשעה ודנו בהשלכותיו של הדו"ח.