שתף קטע נבחר

 

מזרח תיכון 2.0

יזם ישראלי ועמיתו הפלסטיני מפתחים יחד מערכת הפעלה וירטואלית שתחליף חלק גדול מהתכונות של Windows. המשרדים בירושלים ורמאללה והשאיפות בשמיים. הכירו את g.ho.st

זו הייתה יכולה להיות עוד חברת סטארט אפ מיני רבות, אשר מייסדיה מבקשים להפוך לגוגל הבאה או לפחות להירכש על ידה, אלמלא שני הבדלים חדשים. הראשון הוא המטרה היומרנית אף יותר – הם רוצים להחליף את Windows (ולא, אנחנו לא מדברים על לינוקס). והשני הוא ההרכב האנושי: תכירו את g.ho.st, חברת Web 2.0 ישראלית-פלסטינית.

 

g.ho.st הם ראשי תיבות של Global Hosted Operating System. המטרה שלהם היא לפתח מערכת הפעלה שלמה, אשר מבוססת על דפדפן האינטרנט שלכם ופועלת מכל מחשב ועל כל פלטפורמה.

 

מתוכנה שולחנית לשירות באינטרנט

התחום הלוהט ביותר בטכנולוגיות האינטרנט ניתן לתמצות בשתי מילים: תוכנה כשירות. כלומר, תרגום התוכנות שהותקנו בעבר במחשב האישי לשירותים הזמינים דרך אתרי אינטרנט.

 

תחום השירותים המקוונים הפך צפוף למדי לאחרונה, ותרמה לכך לא מעט הפעילות האינטנסיבית של גוגל בתחום, שבאה לידי ביטוי בהשקת Google Docs & Spreadsheets, מעבד תמלילים ויישום גיליונות אלקטרוניים, הזמינים באמצעות האינטרנט. להבדיל מ-Word או Excel של מיקרוסופט, שירותים אלה ניתנים חינם, אפשר לגשת אליהם מכל מחשב המחובר לאינטרנט ואף לעבוד עם מסמכים יחד עם חברים לעבודה מכל מקום בעולם.

 

האם השירותים יחליפו את התוכנות הרגילות? אף גורם חשוב בתחום לא מוכן להצהיר על כך באופן מפורש, אך ההערכה המקובלת היא שככל שהשירותים האלה ישתפרו, הם בהחלט יכולים לשמש תחליף למשתמשים שמסתפקים ביכולות בסיסיות בטווח הקצר ובטווח הארוך - הכל אפשרי.

 

מערכת הפעלה באינטרנט

השירותים המקוונים נחלקים לענפים שונים כמו Office 2.0 (יישומים לעבודה ברשת) ומילת הבאז החדשה ש-g.ho.st היא חלק ממנה, היא: Internet OS. "מערכת הפעלה מבוססת אינטרנט". אנשי g.ho.st מכנים זאת VC, כלומר Virtual Computer

, מחשב וירטואלי - במקום מחשב אישי.

 

משרדים בירושלים וברמאללה

הטכנולוגיה של g.ho.st נמצאת כיום בשלב האלפא, כלומר, בשלב פיתוח מוקדם, אשר בינתיים רק מיועד להוכיח כי הרעיון ניתן לביצוע. למרות זאת, נראה כי הרעיון מאחורי החברה הישראלית-פלסטינית יש בסיס איתן ועל אף השלב המקדמי - השירות זמין כבר עכשיו ומוכן לקלוט משתמשים רבים.

 

חשוב להדגיש כי g.ho.st אינה רעיון עוועים של פנטזיונרים. צבי שרייבר, אחד המייסדים ומנכ"ל החברה, הוא איש הזנק ותיק שכבר עמד בראש כמה סטארט-אפים שנמכרו לחברות גדולות. אחד מהם, Unicorn נמכר בשעתו ל-IBM.

 

באמצעות הכסף שהרוויח שרייבר מאותן מכירות, הוא מממן כיום באופן פרטי את פעילותה של g.ho.st. החברה, שמשרדיה יושבים בירושלים וברמאללה, מונה כ-15 עובדים. רובם ככולם (למעט שרייבר) ממוצא פלסטיני, חלקם ערבים-ישראלים.

 

תומכים בשיתוף

בראיון ל-ynet שרייבר מספר כי הרעיון של g.ho.st היה שלו, והוא פגש את טארק מעאיעה, המייסדה השני של החברה, דרך מכר משותף. מעאיעה, לשעבר מנהל במספר חברות טכנולוגיה השייכות לסימנס, הוא איש היי-טק פלסטיני, אשר בין השאר, חבר במועצה המייעצת למשרד התקשורת והדואר של הרשות הפלסטינית.

 

g.ho.st ואנשיה תומכים בשיתוף. לא רק דרך התוכנה, אלא גם במציאות. שרייבר ומעאיעה לא רק מוכיחים שדו קיום ויצירה משותפת הם אפשריים, הם גם תומכים בכך כלכלית - g.ho.st התחייבו מראש להעביר 10% מהכנסותיה של החברה ל"קרן g.ho.st לשלום" אותה הקימו. באתר האינטרנט של החברה מסופר כי המחסום הראשון שאתו החברה צריכה לעבור, הוא קיר הבטון בן 425 הקילומטרים של גדר ההפרדה שבנתה ישראל בגדה המערבית.

 

איך פועל השירות?

g.ho.st בעצם מציעה שולחן עבודה שמזכיר מאוד את Windows הפועל דרך הדפדפן. שולחן העבודה הזה מאפשר למשתמשים לגשת למגוון  שירותי רשת כמו  Meebo (מסרים מידיים ברשת המאפשר לשלוח ולקבל הודעות מאנשי קשר ב-ICQ, המסנג'ר של MSN ואחרים), אתר שיתוף הווידאו YouTube וכמובן גוגל.

 

השירות כבר כולל גם מערכת לאחסון קבצים ברשת עם שלושה גיגה בייט חינם לאחסון של תיקיות וקבצים שאפשר להעלות לשרת מרוחק. כך תוכלו להשתחרר סופית מקבצים היושבים על מחשב ספציפי או משימוש בשירותים מקוונים נפרדים עבור דואר אלקטרוני, מסרים מידיים, אחסון קבצים ועוד. הכל יאוחסן וינוהל דרך g.ho.st, עם מערכת קבצים אחת ושם משתמש אחד. בעתיד יתווספו לשירות כל שירותי הרשת הבולטים, מבטיחים היזמים.

 

דפדפן בתוך דפדפן

המערכת מבוססת במפתיע דווקא על Flash ולא ב-HTML דינמי ו-Ajax הכה אופנתיים. שרייבר מנמק זאת בבשלות וביציבות של Flash לעומת Ajax (ראשי תיבות של Asynchronous JavaScript And XML), טכניקה ליצירת יישומי דפדפן אינטראקטיביים המבוססים על קוד המורץ במסגרת דף HTML בודד, המאפיינת חלק גדול מאתרי ה-Web 2.0 כמו Netvibes.com ואחרים.

 

עם זאת, שפת התכנות המשמשת את g.ho.st היא גמישה והמפתחים לא שוללים אפשרות כי בעתיד תעבור המערכת להתבסס על 

Ajax.

 

התנסות ראשונית

על פי ההתרשמות שלנו, הסביבה של g.ho.st נראית די מבטיחה. כבר עכשיו בשלב האלפא, אפשר לפתוח תיקיות ולהזיז קבצים וחלונות ממקום למקום, לגשת לשירותים כמו Meebo ו-YouTube בתוך חלון "דפדפן", בתוך סביבת העבודה של g.ho.st, שהיא עצמה רצה בתוך דפדפן אמיתי. ויש אפילו שעון, ותיבת חיפוש צפה.

 

חווית השימוש משונה בהתחלה, והמערכת מגיבה באיטיות. g.ho.st גם עשויה להכביד מאוד על המחשב שלכם, הממשק עוד לא מלוטש וקצת מסורבל לתפעול. אבל לכל אלה צריך להתייחס בסלחנות מרובה: יחסית למערכת שנמצאת בשלב האלפא הראשוני - g.ho.st מרשימה למדי.

 

רווחים משותפים

ומה לגבי הפרטיות? הרי המחשבה שכל החומרים, הקבצים והמסמכים האישיים שלנו יאוחסנו על שרת מרוחק אי שם - היא מטרידה. על כך משיב שרייבר כי הם פנו בעניין זה לקמעונאית הרשת הגדולה Amazon, המספקת גם שירותי רשת ומחסני נתונים, וזו מספקת ל-g.ho.st שירות "מאובטח, בטוח ומקצועי", לדברי שרייבר.

 

עוד תהייה מתבקשת מאופי השירות שמספקת g.ho.st, היא האם מתבצעת סריקת המידע באופן אוטומטי לצורכי פרסום ממוקד, כפי שעושה גוגל? על כך משיב שרייבר בשלילה. ל- g.ho.st אין כוונה לסרוק את המידע שלכם כלל. מודל הרווחים

שלהם מבוסס על קבלת אחוזים משותפים (affiliates), על עסקאות ושירותים שינותבו מתוך g.ho.st.

 

שרייבר הביע תקווה שאפילו לא יהיה צורך לשלב פרסומות בשולחן העבודה, והם לא מתכוונים לדרוש תשלום על שירותי פרימיום - אלא במקרים חריגים במיוחד (כמו נפח אחסון יוצא דופן).

 

כוחה של הרוח 

בחזונו רואה מנכ"ל g.ho.st, אנשים עושים שימוש במחשב רק דרך הדפדפן, הוא גם מביע אמון בתשתית האינטרנט. לדעתו, למעשה הרשת, כבר היום, אמינה יותר מהמחשב האישי - אם מביאים בחשבון את כל המרורים של Windows.

 

בהכנת הכתבה השתתף אייל מרקוס, כתב ynet בסן-פרנסיסקו

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
g.ho.st. המייסדים התחייבו להעביר חלק מההכנסות לקרן לשלום
צבי שרייבר
באדיבות g.ho.st
צילום: באדיבות g.ho.st
טארק מעאיעה
צילום: באדיבות g.ho.st
מומלצים