למה צריך רוק בפה?
הרוק שבפה אמנם מכיל 98% מים אבל שאר שני האחוזים עושים עבודה גדולה, מסייעים בעיכול ומגינים על השיניים. קבלו את הסבריו של הדוקטור
כולם יודעים כמה מעצבן להתעורר באמצע הלילה כשהפה יבש. אבל תפקידו של הרוק אינו מסתכם בשמירה על לחות בחלל הפה, הוא בכלל נועד לפעילות אחרת לגמרי. אז למה באמת צריך רוק בפה? הנה כל הפרטים.
חלל הפה שלנו, וגם של בעלי חיים רבים, מצוייד בבלוטות רוק המפרישות את נוזל הרוק. בלוטות הרוק פועלות ביתר שאת בהשפעת גירויים שונים ובהם חוש הטעם, הריח, התיאבון והמחשבה.
בגוף האדם מצויים 3 זוגות של בלוטות רוק גדולות המפרישות את תוצריהן דרך תעלות אל חלל הפה: בלוטות הפרוטיס הממוקמות מתחת לאוזניים, הבלוטות התת-לסתיות הממוקמות ליד הלסת התחתונה, וכן בלוטות רוק קטנות נוספות המפוזרות בכל חלל הפה, כולל החיך, הלחיים, הלשון והשפתיים.
נוזל הרוק מכיל 98% מים, אולם הוא מכיל גם חומרים רבים אחרים ובהם מלחים, חומר צמיג הקרוי מוקוס, מרכיבים אנטיבקטריאליים המסייעים במלחמה בזיהומים, וכמובן אנזימים שונים המאיצים את תהליכי פירוק המזון.
כמות הרוק אותה מפריש אדם ביום נעה בין ליטר אחד לשני ליטרים, ולנוזל הזה יש כאמור מספר תפקידים. תחילה הוא משמש לריכוך המזון. כך, יחד עם פעולת הטחינה של השיניים הופך המזון קל יותר לבליעה ולעיכול.
בין שאר האנזימים כולל נוזל הרוק גם את האנזים עמילאז המפרק עמילן במזון. כך, עיכול המזון מתחיל למעשה בפה, עוד לפני שהוא מגיע לקיבה. נוזל הרוק מסייע גם בתחילת עיכול השומן, מה שמסייע לתינוקות ופעוטות לעכל את השומן המצוי בחלב.
יותר טוב ממסטיק
אחת הדוגמאות לחשיבות ההגנתית של נוזל הרוק היא בעת הקאות. רגע לפני שההקאה מתרחשת ושתוכן המזון נע מהקיבה במעלה הוושט אל הפה, נשלחים אותות חשמליים מהמוח אל בלוטות הרוק דרך מערכת העצבים האוטונומית (הלא-רצונית), ומורות לבלוטות הרוק להפריש כמות גדולה של רוק עוד לפני שהקיא השתחרר.
מיצי הקיבה המצויים ברוק הם בעלי חומציות גבוהה מאוד הפוגעת ברקמות הגוף. נוזל הרוק מפחית את מידת חומציות מיצי הקיבה שבקיא, וכך מפחית את הפגיעה בשיניים. מנגד, אצל אלה הסובלים מבולמיה ואנורקסיה ומקיאות באופן תדיר, לא מופרש די רוק והן סובלות מהרס של מבנה השן.
נוזל הרוק אם כן, מאזן את החומציות בחלל הפה ומגן על השיניים. מכאן תוכלו להבין שחרף הבטחות יצרני המסטיקים, לא הם המביאים לאיזון החומציות בפה ומניעת עששת, אלא נוזל הרוק שלכם המופרש בכמות גבוהה בזמן לעיסת המסטיק.
- יש לכם שאלות? כתבו לנו,
והשאלות השכיחות על תופעות מרתקות בגוף האדם ייענו במדורים הקרובים