רופאים מתמחים בעד הרחבת סמכויות האחיות
בעקבות החלטת משרד הבריאות להעניק לאחיות סמכויות נוספות בטיפול בחולים כדי לקצר זמני המתנה ולהקל על העומס על הרופאים, קרא יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר יורם בלשר, לסרב לקבל טיפול מאחיות. בתגובה אומרים הרופאים המתמחים: "לאחיות פי מיליון נסיון, הן אקדמאיות, אחראיות וראויות להרחבת הסמכויות".
בשבוע שעבר ולאחר שנים ארוכות של דיונים, החליט משרד הבריאות להרחיב את סמכויות האחיות למספר פעולות נוספות. להחלטה התנגד יו"ר ההסתדרות הרפואית שקרא לציבור לסרב לקבל טיפול מאחיות (ראו מסגרת). בתגובה אומרים המתמחים ברפואה כי הרחבת סמכויות האחיות נחוצה וחיונית, וכי האחיות מנוסות מקצועיות ולעתים מתמצאות אף יותר מרופאים צעירים.
המהלך החדש יתחיל ב-1 ביוני. בין היתר מיילדות תוכלנה להחליט על מתן משכך הכאבים פתידין ליולדת, אחיות סוכרת יורשו לשנות מינונים של אינסולין
אחיות הרפואה הראשונית, במרפאות הקהילה יורשו, בהעדר רופא, לתת טיפולים לדלקות גרון, דלקות בדרכי השתן, פריחות בעקבות אלרגיה, פצעים על גבי העור, יתר לחץ דם ואסתמה וכן יוכלו לתת טיפול תומך לחולי סרטן. עיקר הסמכויות שיקבלו נוגע להתחלת או הפסקת טיפול תרופתי ושינוי המינונים בטיפול. עד כה, רק רופאים היו מוסמכים לתת מרשמים והנחיות בתחומים אלו.
את המהלך גינה ד"ר יורם בלשר, יו"ר ההסתדרות הרפואית שאמר: "אנו מקווים שציבור החולים יצביעו ברגליים ויסרב לקבל טיפול רפואי מאחיות במקום מרופאים למרות ההכשרה שהן יעברו. ההכשרה הטובה ביותר לאחיות שרוצות לקבל סמכויות של רופאים, היא ללכת וללמוד רפואה במשך שבע שנים ולאחר מכן התמחות בת 4 עד 6 שנים".
אלא שהרופאים הצעירים אינם שותפים לדעתו של בלשר, והם מברכים על המהלך שאמור לדעתם לקצר את זמני ההמתנה הרבים לרופא התורן האחראי בערב ובלילה על מספר מחלקות, ועל הרופאים בקופת החולים העמוסים בחולים ואינם מעניקים להם יותר ממספר דקות טיפול בשל כך. הרופאים המתמחים עמם שוחחנו, ביקשו להישאר בעילום שם, מחשש לפגיעה במסלול התמחותם כשהם יוצאים חוצץ נגד קביעותיו של בלשר.
"המהלך של משרד הבריאות הוא חשוב כל כך", אומר עמית, מתמחה מביה"ח אסף הרופא בצריפין, "בכל מיני יחידות קטנות, אחות עושה דברים הרבה יותר מסובכים מלהזריק תרופה לווריד. היא בעצם מחליטה מתי לערב את הרופא ומתי לא. ברוב המקרים בלילה, כשהמתמחה מותש בשעה ה-20 לתורנות, האחות יודעת הרבה יותר. לאחות בטיפול נמרץ 10 שנים יש פי מיליון נסיון מרופא מתמחה שרק התחיל לפני חודש וכבר רשאי להחליט לבד על טיפול. והנסיון ברוב המקרים – הרבה יותר חשוב משינון של ספרים".
"הרחבת הסמכויות של האחיות יורידו את העומס ואת הטעויות של הרופאים" מוסיף עמית, "הרבה יותר סביר שאחיות לא יטעו במתן תרופה לוריד, כיוון שהן יודעות את המיהולים הרבה יותר טוב מרופאים. הסיעוד בעיקר במחלקות הפנימיות ומחלקות הילדים נהיה כח עבודה זול של להרים חולים, להחליף חיתול ולרחוץ אותם. כשנותנים להם קצת יותר אחריות, מערבים אותם בטיפול – וזה רק יועיל למערכת".
"אנשי ההסתדרות הרפואית כנראה לא עשו לאחרונה לילה במחלקה פנימית או מחלקת ילדים" אומרת נטלי, סטאז'רית מהמרכז הרפואי רבין בפתח תקווה, "הוא בטח שכח איך זה להיות אחראי על עשרות ילדים לבד, לקבל 15 מאושפזים חדשים, כולם דורשים את תשומת הלב שלו. כפי הנראה שהם גם לא שהו לאחרונה בקופת חולים, בה פציינט מקבל בקושי חמש דקות, או שממתין שעה כי הרופא מוצף בפניות. אולי אז הם יבינו כמה נחוץ הסיוע של אחיות".
הכתב הוא מתמחה ברפואת ילדים במרכז הרפואי שיבא וכתב בריאות ב-ynet