שתף קטע נבחר

ביריה: אלטרנטיבה לקבר רשב"י

אם אתם לא בעניין של להידחק בשטח של קטן עם עוד כ-300,000 מאמינים, מציע אזור צפת ויער ביריה כמה קברים נוספים של צדיקים: חוני המעגל, אלעזר המודעי ויונתן בן עוזיאל. את הביקור במירון אפשר לשמור לפעם אחרת

מדי שנה בל"ג בעומר מגיעים למירון מאות אלפי אנשים לחגוג את ההילולה לזכרו של רבי שמעון בר יוחאי. הצפיפות באזור קשה מנשוא, ובהילולת השנה שעברה נזקקו כ-200 מהחוגגים לטיפול רפואי, רבים מהם התעלפו בשל הדוחק ליד הקבר הקדוש. עוד כ-100 מקרי אבידות של ילדים הביאו להורדת כמה שנות חיים מהוריהם החרדים.

 

אם אתם לא בעניין של להידחק בשטח של קטן עם עוד כ-300,000 מאמינים (אגב, כ-5% מאוכלוסיית ישראל) מציע אזור צפת ויער ביריה כמה קברים נוספים של צדיקים, ואת הביקור במירון אפשר לשמור לשאר ימות השנה, כשהמקום רגוע ומזמין.

 

קבר יונתן בן עוזיאל

גדול תלמידיו של הלל הזקן, חי בתקופת בית שני. שיירות אוטובוסים מביאות לכאן בכל ימות השנה מאות ואלפי אנשים. זהו הקבר שפוקדים אותו יותר מכל יתר קברי הצדיקים בארץ, לאחר קברו של רבי שמעון בר יוחאי. מדי ראש חודש ובאמצעו, במשך כל חודשי השנה, וכן בכ"ו בסיוון מתקיימת תהלוכה ססגונית שחוצה את יער ביריה אל הקבר. פעמיים נוספות בשבוע מתקיימים בו תיקונים בהשתתפות המונים.

 

בקבר ניתן להדליק נר, להתפלל לזיווג, לפריון, לפרנסה, לתהילה ולכל מה שהנפש חפצה. הסברה הנפוצה היא כי יונתן בן עוזיאל הצדיק היה רווק, או שהיה נשוי, אך לא זכה לילדים ולכן מבקשים ממנו עזרה אצל אלוהים. לפי סברה אחרת, אחד מפירושיו מצביע על איסור בעיכוב הקשר בין חתנים לכלות.


מזווג זיווגים. קבר יונתן בן עוזיאל (צילום: אפי שריר)

 

קבר יונתן בן עוזיאל נמצא בסמוך לשרידי היישוב הקדום עמוקה, כקילומטר אחד מצפון למצפה עמוקה. כביש סלול מוליך למקום. ליד הקבר חניון ובו מים זורמים ושירותים.

 

קברי יעקב איש נבוריא ואלעזר המודעי

סמוך לבית הכנסת נמצאים קבריהם של האמורא יעקב איש נבוריא, (המאה ה-4 לספירה) והתנא אלעזר המודעי (מאות 1-2 לספירה), שמוצאו ממודיעים אשר ביהודה. לפי האגדה היה אלעזר דודו של בר-כוכבא. אותה אגדה גורסת שבימי המצור על בית"ר הוציא בר-כוכבא את אלעזר להורג לאחר שנחשדה נאמנותו למרד.


בית הכנסת נבוריה (צילום: דפנה טלמון)

 

קבר חוני המעגל

קברו של התנא המפורסם שוכן בשולי יער ביריה, מעט ממערב לחצור הגלילית. חוני המעגל היה מחולל ניסים במאה ה-1 לספירה, בסוף ימי בית שני. על פי האגדה התלמודית, היו משאלותיו מתגשמות בכוח תפילתו, בשעה שעמד בתוך מעגל שצייר על הקרקע. בעיקר נודע ביכולתו להוריד גשמי ברכה בשנות בצורת. במשנה נאמר: "עג עוגה ועמד בתוכה ואמר לפניו: ריבונו של עולם… איני זז מכאן עד שתרחמם על בניך… התחילו גשמים מנטפין. אמר: לא כך שאלתי.. אלא גשמי רצון וברכה ונדבה. ירדו כתקנה".

 

על פי המסורת, חוני המעגל קבור במערה בתחומי חצור יחד עם אשתו ושני נכדיו. אפשר להגיע אליו גם מאזור צומת מחניים (כביש 90, בין הסימנים 444-443).

 

מצודת ביריה

בנוסף לקברי הצדיקים נמצא ביער ביריה מוזיאון שהקימה קק"ל במצודת ביריה של ימינו. המצודה הוקמה בשנת 1945 על ידי המחלקה הדתית של הפלמ"ח. לאחר מאבקים רבים ועקשנות של המתיישבים בביריה ניתן הכינוי להר שעליו יושבת ביריה "הר הנועזים".

 

המוזיאון, אשר שוחזר ונפתח לקהל בשנת 2000 מתעד את תולדות המקום ומציג את השתלשלות סיפור ביריה, מימי קדם, דרך המאבק על מצודת ביריה טרם קום המדינה ועד ימינו. פתוח בימים א'-ה', בשעות 08:00 עד 16:00 (הכניסה חופשית).

 

איך מגיעים?

שלוש דרכים להיכנס ליער ביריה:

  • מול הכניסה הצפונית (הראשית) לצפת מתפצל כביש המוליך צפונה, היישר לתוך היער ולמצודת ביריה (אפשר להגיע מכביש עוקף צפת).
  • ניתן להגיע מעט מדרום למושב דלתון (כביש מס' 886, בין סימני ק"מ 42-41)
  • דרך גישה נוספת, לבאים מכיוון עמק החולה: כ-100 מטר צפונה מצומת מחניים (כביש מס' 90, בין סימני ק"מ 444-443) עולה מערבה כביש סלול, שהופך בשלב מסוים לדרך עפר. הדרך מגיעה לסביבות עמוקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סלימאן אבוגוש
יער ביריה
צילום: סלימאן אבוגוש
צבי מתרוצץ. יער ביריה
צילום: גילי סופר
צילום: לע"מ
רד כבר גשם. קבר חוני המעגל
צילום: לע"מ
מומלצים