בשל מחסור במרדימים - יולדות לא מקבלות אפידורל
הביקוש להרדמות עולה, כמות הרופאים המרדימים יורדת, וד"ר יהודה גינוסר, חבר איגוד הרופאים המרדימים, אומר כי מנהלי בתי החולים יצטרכו להחליט האם לשלוח את המרדימים לחדרי הלידה או לחדרי הניתוח: "אי אפשר לספק את השירות עם כמות רופאים הולכת וקטנה"
בנוסף לתפקידם בחדרי הניתוח, רופאים מרדימים משתתפים בפעילות בחדרי הלידה: הם האחראים על הזרקת האפידורל ועל הרדמה במהלך ניתוחים קיסריים. "המציאות שכבר קיימת בחלק מבתי החולים היא שנשים מחכות לרופא מרדים, והדבר ילך ויתעצם ככל שהמשבר יחמיר", מזהיר ד"ר גינוסר. "אני חרד מה לומר לנשים שיצטרכו שיכוך כאב. איך יולדת הסובלת מכאבים תעמוד בתחרות מול ניתוחים אלקטיביים בכל הנוגע לחלוקת משאבים?"
בישראל בוצעו בשנה החולפת 125,728 לידות. בכמחציתן נעשה שימוש באפידורל וכחמישית מהן נעשו בניתוח קיסרי. כך עולה מנתונים שאסף ד"ר שמעון עברי, מנהל מחלקת ההרדמה בבית החולים נהריה מ-25 בתי חולים בישראל. הממצאים הוצגו ביום שישי האחרון בכנס של האיגוד להרדמה מיילדותית בישראל.
מחצית מהלידות בארץ - בסיוע אפידורל (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
ב-2006 קיבלו כמעט 64 אלף נשים זריקות אפידורל במהלך הלידה. בממוצע, מחצית מהלידות בכל בית חולים נעשו בסיוע אפידורל, כאשר בבית חולים מסויים הגיע שיעור הלידות עם אפידורל ל-93 אחוז, ובבית החולים האחרון בדירוג רק 4 אחוז מהנשים ילדו בסיוע אפידורל. בבית חולים ממוצע ניתנו 1,800 זריקות אפידורל בשנה.
ב-2006 בוצעו בבתי החולים שנבדקו 24,256 ניתוחים קיסריים, שמהווים 20 אחוז מכלל הלידות. בכל בית חולים בוצעו בממוצע 810 ניתוחים בשנה. שיעור הניתוחים הקיסריים הנמוך ביותר היה עשרה אחוזים ובאחד מבתי החולים הגיע ל-27 אחוזים מכלל הלידות.
כדי לתת טיפול טוב ובטוח צריך הרופא המרדים לשהות חצי שעה ליד אישה שמקבלת הזרקה אפידורלית ו-90 דקות לצד אישה שעוברת ניתוח קיסרי. בחדרי לידה שבהם יש רופא מרדים באופן קבוע, המוקצה לטובת היולדות, עומס שעות העבודה הממוצע הוא 10 שעות ביממה, שבהן עסוק במרדים רק בעבודות אלו.
בשמונה בתי חולים בישראל ישנו מרדים הנמצא כל הזמן בחדרי הלידה, ב-11 חדרי לידה המרדים מוזעק מחדר הניתוח לפי בקשת היולדות והצרכים בחדר הלידה ובשלושה בתי חולים יש מרדים בחדר הלידה רק בשעות היום.
הביקוש להרדמות גדל, מספר המרדימים הולך וקטן
"יש למרדימים גם תפקידים נוספים כמו נוכחות בלידות מסובכות, בלידה מכשירנית, סיוע בשיכוך כאב לאחר הניתוח. הסקר שלנו לא התייחס לתפקידים האלו", אומר ד"ר גינוסר. הוא מציין כי שיעור הניתוחים הקיסריים הוכפל בעשור האחרון וגם שיעור הנשים המסתייעות באפידורל במהלך הלידה הולך וגדל. לעומת זאת, מספר המרדימים נמצא בירידה והערכות איגוד המרדימים הן כי בתוך עשור יחסרו בישראל יותר מ-400 רופאים מרדימים, משום שרק אחוז אחד מהסטודנטים לרפואה בוחרים להתמחות בהרדמה."אנחנו משערים שיש נשים שסובלות מכאב לא מטופל לזמן לא קצר, עד שמרדים מגיע מחדר ניתוח. ויש נשים שמבקשות לקבל אפידורל ולא מקבלות, בגלל ההמתנה הזו. יש נשים שעוברות ניתוח קיסרי בהרדמה כללית, במקום בהרדמה אזורית משום שעד שהמרדים הגיע לא היה זמן לתת הרדמה אזורית. זו למעשה פעולה מיותרת וכרוכה בתוספת סיכון כי לא היה מרדים בזמן".
בסקר עתידי מתכננים המרדימים לבדוק כמה נשים ביקשו אפידורל ולא הצליחו לקבל אותו בגלל שהרופא המרדים לא היה פנוי, וינסו לחשב מהו משך הזמן הממוצע שבו יולדת ממתינה לאפידורל.
"מנהלי בתי החולים יצטרכו לקבל החלטות לאן לשלוח את הרופאים המרדימים - לחדרי הניתוח על חשבון חדרי הלידה, או לחדרי הלידה ואז יצטרכו לסגור חדרי ניתוח. אי אפשר לספק את השירות בסטנדרטים טובים עם כמות רופאים הולכת וקטנה".