הדלקתם מדורות? זיהמתם את האוויר
במרכז הניטור של המשרד להגנת הסביבה מודדים ריכוזים גבוהים מאוד של חלקיקים מזהמים באוויר בגלל מדורות ל"ג בעומר. שיעור המזהמים בירושלים גבוה פי 14 מהממוצע. הזיהום השנה חמור יותר, משום שאין כמעט רוחות
במשרד להגנת הסביבה מדדו מאז הלילה (יום א') ריכוזים גבוהים מאוד של חלקיקים מזהמים באוויר בגלל מדורות ל"ג בעומר. צוותי מד"א פינו לקבלת טיפול רפואי במהלך ל"ג בעומר 58 בני אדם שהיו בגילופין. ממד"א נמסר כי עוד פונו: פצוע מחבלות, שבעה בני אדם שנכוו באורח קל, ארבעה בני אדם שהתעלפו ושישה פצועים בארבע קטטות שונות, בהם אחד באורח קשה.
ממדידות שנערכו בתחנות הניטור לאיכות האוויר של המשרד לאיכות הסביבה עולה כי החל משעות הערב המאוחרות חלה עלייה ניכרת בריכוז החלקיקים הנשימים ברוב התחנות עקב הדלקת מדורות ל"ג בעומר. ריכוזי החלקיקים הנמדדים מושפעים בין השאר במיקום המדורות יחסית לתחנת הניטור ובתנאים המטאורולוגיים כגון: כיוון ומהירות הרוח ותנאי הערבול באטמוספירה.
ביום ממוצע נמדדים כ-50 מיקרוגרם של חלקיקים למ"ק בחצי שעה. לשם השוואה, הלילה נמדדו בירושלים 691 מיקרוגרם למ"'ק (פי 7 מאשר הזיהום אשתקד). בבית שמש הזיהום היה גבוה פי 2 מאשר בשנה שעברה וכך גם במודיעין. בתל-אביב, המצב היה טוב מאשר בשנה שעברה, אך עדיין הזיהום היה חמור. זיהום כבד נמדד גם בגבעתיים, חולון, עפולה, באר שבע, כרמיאל וברמת השרון.
לדברי ד"ר לבנה קורדובה-ביז'ונר, המנהלת המדעית של המרכז לניטור אוויר במשרד להגנת הסביבה, זיהום האוויר הנוכחי מושפע מאוד מהמדורות שבערו במהלך הלילה, שכיסו את הערים בעשן מזיק: "בל"ג בעומר נפלטים לאוויר חלקיקים נשימים בכמויות גדולות, המכילים במקרה הטוב פחממנים. אם שורפים כלים חד-פעמיים, נוספים לאוויר גם חומרים מסרטנים. זה בהחלט מזיק לבריאות".
הסיבה לאובך, מסבירה ד"ר קורדובה-ביז'ונר, הוא המצב הסינופטי. הרוחות היו חלשות, ולכן פיזור המזהמים היה נמוך יותר: "יש כרגע רמה ברומטרית שלא מאפשרת פיזור של אותם המזהמים. זו הסיבה שבחוץ נראה האובך, מלווה בריחות לא נעימים של המדורות, שחלקן דלקו עד הבוקר. אפשר לומר שהארץ אפופה עשן". ויש מזיק נוסף, שפוגם באיכות הסביבה - הלכלוך. "אם זה לא מספיק, הרי שבנוסף לזיהום האוויר הותירו אחריהם מדליקי המדורות גם לכלוך רב. עם כל זה אנחנו צריכים להתמודד הבוקר".
שתו אלכוהול ופונו לבית חולים
ממחקר שהתפרסם בשנה שעברה בעיתון "הרפואה" (יוני 2005) על-ידי החוקרים איינבינדר, וינקר ונקר נמצא כי "חלה עלייה בשכיחות הפונים לחדר מיון בסמיכות להחמרה הזמנית באיכות האוויר עקב מדורות ל"ג בעומר, ללא עלייה בשעורי האשפוז". הריכוזים הגבוהים של חלקיקים נשימים, חלקיקי שריפה, גרמו לעלייה חדה בתחלואה של דרכי הנשימה בקרב חולי אסטמה וחולים במחלות כרוניות חסימתיות של דרכי הנשימה.
השנה, כך אומרים במד"א, ניכרת תופעה חדשה יחסית לל"ג בעומר - פינוי צעירים רבים לבתי החולים בשל שתיית יתר של אלכוהול. "עודף אלכוהול בדם עלול לגרום לפרכוסים ובמקרים מסיימים גם למוות", מסביר ד"ר דגן שוורץ, מנהל בית הספר לפרמדיקים וסגן מנהל אגף הרפואה במד"א. "אני מניח שבני נוער שלא רגילים לשתות ביום-יום מפריזים בשתייה מעבר לגבולות הבריאים".
במד"א עדיין מנתחים את המידע שנאסף על אירועי אמש. לצד העלייה במספר השיכורים הבחינו בירידה במספר הנפגעים מכוויות. "מסקנה אפשרית היא שייתכן שאנשים למדו להיזהר מהאש אבל לא מאלכוהול", אומר ד"ר שוורץ.