מפעל הפיס חילק תרומות למקורבי הדירקטוריון
המבקר מצא שמפעל הפיס חילק תרומות לקרובי משפחה של זכיינים, לעמותות המקורבות לחברי הדירקטוריון ולרשויות מקומיות שבראשן עומדים חברי דירקטוריון הפיס, כל זאת ללא קריטריונים ברורים. כך נמצא בין היתר כי אושרו 4 תרומות לעמותה בראשה עומד אביו של יגאל עמדי, מ"מ ראש עיריית ירושלים וחבר דירקטוריון הפיס. מנגד, עמותות המייצגות אוכלוסיות של חסרי יכולת, לא קיבלו מהפיס שום תרומה
מפעל הפיס חילק תרומות לקרובי משפחה של זכיינים ולרשויות מקומיות של חברי דירקטוריון הפיס, באופן שאינו תקין. מנגד עמותות רבות, בהן עמותות המייצגות מגזרים של חסרי יכולת ועמותות שנזקקו לעזרה להמשך פעילותן, לא קיבלו אף תרומה אחת מהפיס.
עוד מדו"ח המבקר:
- כשלים בהתמודדות מול הקסאם
- ההתנתקות עלתה כפול מהמשוער
- בביטוח הלאומי פועלים מאכערים תמורת שירותי מין
- אולמרט התערב שלא כדין לטובת עיריית ת"א
- בנק ישראל נהג בפזרנות עם עובדיו
- הליכוד השתלט על המועצות הדתיות
- שפעת העופות: היערכות לקויה לטיפול במגיפה
- לבחון מחדש את המיקוד בבגרויות
- רשות המסים: מחדל במאבק בחשבוניות הפיקטיביות
- כך ממנים דירקטורים בחברות הממשלתיות
- מי אישר את המענקים ליו"ר רשות שדות התעופה?
- מרמים אותנו במשקל ובמונה ואיש לא עושה דבר
מבקר המדינה קובע בדו"ח השנתי שלו כי "מפעל הפיס והעומדים בראשו לא הפנימו את מהותו הציבורית של המפעל ואת חובתם לנהוג בהגינות, בשקיפות ובשיוויוניות", אומר המבקר.
אחת הדוגמאות הבולטות למעורבותם של חברי הדירקטוריון בהקצאת תרומות מכספי הפיס נוגעת לפעילותו של יגאל עמדי, ממלא מקום ראש עיריית ירושלים וחבר דירקטוריון הפיס. שמו של עמדי מופיע על מסמכים הנוגעים ל-6 גופים, כולם מהעיר ירושלים, שקיבלו בתקופה הנבדקת תרומות מהפיס בסכום כולל של 91 אלף שקל.
מבין התרומות האמורות שעמדי היה מעורב בהן, 3 במספר, בסכום כולל של 56 אלף שקל, ניתנו לעמותה בירושלים שהיו"ר שלה הוא אביו של יגאל עמדי. על מכתבי הבקשה שהגישה העמותה נרשם בכתב יד שמו של יגאל עמדי. הפיס השיב למבקר כי חברי ועדת התרומות לא ידעו כי אביו של עמדי הוא יו"ר העמותה לה ניתנו התרומות, ואולם המבקר קובע כי מאחר ששמו של עמדי הופיע על מסמכי הבקשה, היה על הפיס לבדוק את הקשר שלו לעמותה.
בפברואר 2006 העניק המפעל תרומה נוספת בסך 18 אלף שקל לעמותה אחרת בירושלים, שאביו של יגאל עמדי נמנה עם חברי הוועד שלה.
תרומות לזכייינים ולקרובי משפחותיהם
יו"ר המפעל, המנכ"ל והמזכיר, שימשו כוועדת תרומות. המבקר סבור ש"מתן התרומות לא קיבל את תשומת הלב הראויה של דירקטוריון המפעל והנהלתו, והם לא דנו במדיניות בתחום זה ובתקציבים שראוי להקצות לכך".
מפעל הפיס נתן 4 תרומות בסכום כולל של 60 אלף שקל לקרובי משפחה של זכיינים ותרומה אחת בסך 10,000 שקל לזכיין. לא ברור על בסיס אילו נתונים הוחלט לתת את התרומות האמורות.
8 תרומות, בסכום כולל של 148 אלף שקל, ניתנו לעמותות שהופנו בידי פוליטיקאים או צירפו לבקשתן המלצות של פוליטיקאים, ולעמותות הנקראות על שם אישי ציבור ידועים.
המבקר חושש שחלק מהתרומות חולקו בהשפעת נטיות הלב של חברי דירקטוריון המפעל ומנהליו או שימשו כלי לקידום האינטרסים האישיים או הציבוריים הקרובים ללבם. "על המפעל להקפיד שלא תהיה לבעלי תפקידים אלה זיקה אישית לחלוקת התרומות", אומר המבקר.
תרומות למרכז השלטון המקומי
מרכז השלטון המקומי קיבל מהפיס בשנת 2005 שלוש תרומות שסכומן הכולל 55 אלף שקל. "בהענקת התרומות לגוף זה יש טעם לפגם משום שארבעה מנציגיו חברים בדירקטוריון המפעל ויש חשש שניתנה לו העדפה לא ראויה", קובע המבקר.
שמו של עדי אלדר, ראש עיריית כרמיאל, יו"ר מרכז השלטון המקומי וחבר דירקטוריון המפעל, נרשם על מסמכים הנוגעים ל-6 גופים, מהם 5 בכרמיאל - שקיבלו תרומות בסכום כולל של 111 אלף שקל. המבקר: "בהענקת התרומות למרכז השלטון המקומי יש טעם לפגם משום החשש להעדפה של גוף שארבעה מנציגיו מכהנים במפעל כחברי דירקטוריון".
המבקר מצא כי אחת מהתרומות שאלדר היה מעורב בהן ניתנה מתקציב התרומות, אף שהגוף מקבל התרומה לא הגיש בקשה לתרומה אלא בקשה לתמיכה ממועצת הפיס לתרבות ואמנות; תרומה נוספת שבה היה מעורב ניתנה למרכז השלטון המקומי בתור "מענק לעידוד המחקר האקדמי בתחום השלטון המקומי - תשס"ה 2004", אף שהבקשה הוגשה לקרן מפעל הפיס ע"ש פנחס ספיר, חברה בת של הפיס - ולא לוועדת התרומות של המפעל.
צ'קים במעטפות סגורות
רוב מקבלי התרומות מקבלים את צ'יק התרומה בדואר, ומקצתם באים למפעל הפיס ומקבלים את הצ'קים בלשכות היו"ר, המנכ"ל או המזכיר. אולם המבקר מצא כי מפעל הפיס מסר חלק מהצ'קים לידי חברי הדירקטוריון: יגאל עמדי, ג'אקי ואקים, ישראל יהושע ואשר קדוש - כדי שימסרו אותם לגופים המבקשים. חברי דירקטוריון אלה גם פעלו לקבלת אותן תרומות.
המבקר: "העובדה שחבר הדירקטוריון שפעל למתן התרומה הוא שמסר את ההמחאה, עשויה ליצור רושם אצל מקבל התרומה כי מוסר ההמחאה השפיע על ההחלטה לתת את התרומה, וכי המקבל חייב לו תודה על כך".
בתגובה נמסר ממפעל הפיס: "מפעל הפיס קיבל את דו"ח הביקורת ובמהלך החודשים האחרונים כבר ביצע שורה של שינויים ותיקונים בנהלים באופן העולה בקנה אחד עם המלצות מבקר המדינה. דירקטוריון החברה יתכנס לדון בדו"ח".