"מדורות ל"ג בעומר - אסון אקולוגי"
את ל"ג בעומר חוגגים כולם, אבל יש מי שרוצה להשבית את השמחה. רב רפורמי: "מדובר בקטסטרופה אקולוגית. מה עם איסור בל תשחית"? הרב אבינר ל-ynet: "הטענה צודקת אך מופרזת. גם טיטולים מזיקים לסביבה". וגם: כך תשכנעו את אזרחי ישראל לא לנסוע בשבת
"זה אסון אקולוגי, ממש ונדליזם באישור הרבנים", כך מתייחס היום (א') הרב הרפורמי לוי ויינמן-קלמן למדורות ל"ג בעומר הלילה, שגרמו לזיהום אוויר חמור ברחבי הארץ.
ויינמן-קלמן, ראש קהילת "קול הנשמה" בירושלים, לא מת על ל"ג בעומר, בלשון המעטה. לדבריו, איסור "בל תשחית" הוא מרכיב חשוב במערכת המצוות, ובכל שנה הוא מתקשה להבין מדוע הרבנים לא מנסים למנוע את כריתת העצים, הרס הסביבה וזיהום האוויר. ולמרות הזעקה שהוא משמיע, יחד עם ארגונים ירוקים, לא מצפה הרב הרפורמי לכיבוי כל המדורות.
"אני תמיד אוהב חגיגות", הוא מודה, ומדגיש כי הקריאה היא רק להנמכת הלהבות. "היום יש תחרויות בין הישיבות ובין המשפחות – למי יש מדורה גדולה יותר. החוגגים צריכים לקבל הוראה ברורה מהרבנים לפיה האיכות היא שחשובה ולא הכמות".
ובלי קשר לל"ג בעומר, סבור קלמן כי הדאגה לאיכות הסביבה עשויה להביא לשיתוף פעולה נדיר בין רבנים דתיים וחרדיים לארגונים הירוקים. לדוגמה הוא מציע להכריז על שבת אחת בחודש כ"יום ללא מכוניות". אלה יתמכו מתוך דאגה לסביבה, אחרים יקפצו על המציאה מתוך מחוייבות לקדושת השבת, ובא לציון גואל. "יום ללא מכוניות ושיתוף פעולה כזה הם בהחלט בגדר חזון אחרית הימים", הוא מודה, "אך יש בכוחה של החשיבה היצירתית להוביל לשיתוף פעולה בין סקטורים שבדרך כלל לא נפגשים".
הרב אבינר: שיקולי רווח מול הפסד
בתגובה לדברים, אומר הרב שלמה אבינר, רב היישוב בית אל וראש ישיבת עטרת כוהנים, ל-ynet כי הרבנים דווקא מודעים לנזק שנגרם לסביבה וגם עוסקים בזה לא מעט. "לא כל מה שאנחנו אומרים מקבל ביטוי בתקשורת", הוא אמר, "ולכן אני מזהיר שוב מפני 'בל תשחית' ומפני נזקים שעלולים להיגרם לאנשים ולסביבה".
יחד עם זאת טוען הרב כי כמדען לשעבר הוא יודע שהארגונים הירוקים מפריזים בחשיבות איכות הסביבה. "נכון שיש לנו רק כדור הארץ אחד, ובלעדיו אין ארץ ישראל, תורה ומצוות, אבל הנזק שנגרם לו הוא שולי". הרב אבינר מספר כי בארה"ב הושקעו פעם סכומי כסף גדולים בשיקום אגם מזוהם שסיכן את הדגים, ובחישוב פשוט נמצא כי בכל דג הושקעו 50 אלף דולר. "רציתי להיות אז דג" הוא מודה וקובע: "את הכסף והמשאבים מאיכות הסביבה כדאי להשקיע בדברים חשובים יותר".
ומה הוא אומר על "הירוקים" עצמם? "יש אנשים שמחפשים את הדרך לתפוס מקום בחברה ולא מתמצאים בדברים חיוניים כמו חינוך, צבא ובניין המשפחה, והמוצא האלגנטי הוא לומר: 'אנחנו לוחמים לאיכות הסביבה'".
בשל כל אלה סבור הרב כי כמו בכל דבר – גם במלחמה על הסביבה יש לשקול רווח מול הפסד. "גם הטיטולים מזיקים לסביבה, ואף אחד לא דורש לחזור לחיתולי הבד, כי יש גם צרכים אחרים". הרב אבינר מודה שבמדורות אין כל עניין דתי, אך אם יש מי שהדבר ממלא אצלו צורך נפשי של פורקן מתח, התאווררות ואפילו פירומאניה – שידליק.