שתף קטע נבחר

עידן חדש בצפון אירלנד: ממשלה משותפת

מנהיגי המפלגות הקתולית והפרוטסטנטית בצפון אירלנד נשבעו אמונים לממשלה משותפת, במטרה לשים קץ לארבעה עשורים של מאבק דתי ולאומי אלים

צפון אירלנד למודת הקרבות יוצאת לעידן חדש: מנהיגי הקתולים והפרוטסטנטים הושבעו היום (ג') לממשלה משותפת חדשה, במטרה לשם קץ לארבעה עשורים של מאבק בין דתי ולאומי אלים, שגבה 3,700 קורבנות.

 

הכומר הפרוטסטנטי הקיצוני איאן פייזלי ובכיר מפלגת "שין פיין" הקתולית מרטין מק'גיניס, אוייבים מרים במשך שנים ארוכות, נשבעו אמונים כראשי הממשל העצמי המשותף החדש, בחבל שעדיין נשלט בידי בריטניה. פייזלי (81), המגן הנחוש של קשריה של צפון אירלנד עם הממלכה הבריטית, הפך לשר הבכיר בממשל העצמי; מקגיניס, (56), מפקד בעבר במחתרת האירית הקתולית IRA שלחמה לאיחוד בין צפון אירלנד לרפובליקה האירית - יהיה סגנו. "זהו עידן חדש של שלום", אמר פייזלי לאחר הטקס.

 

עם השבעת 12 חברי הממשלה, יחלו שריה לנהל את ענייניה הפנימיים של צפון אירלנד, במקומם של שרי ממשלת בריטניה, שאחריותם הישירה לנעשה בחבל תמה אמש בחצות.


חוגגים. מימין: פייזלי, השר היין, בלייר, ר"מ אירלנד אהרן ומק'גיניס (צילום: AFP)

 

מוקדם יותר, עם הגיעו לטקס בבלפסט, אמר פייזלי כי "זה יום מיוחד. צפון אירלנד מתחילה היום את הדרך שתוביל אותנו חזרה לשלום ושיגשוג". בשבועתו הוא התחייב לשתף פעולה עם הקתולים ועם ממשלת הרפובליקה האירית השכנה - צעד שבעבר כינה ככניעה. מקגיניס, שהגיע בנפרד, אמר: "מה שהאנשים יראו היום אינו ספין תקשורתי אלא היסטוריה... אחת הקפיצות הגדולות ביותר בתהליך השלום שנמשך כ-15 שנה".

 

השר הבריטי לענייני צפון אירלנד, פיטר היין, אמר כי נדהם מהכימיה שנוצרה בין שני המנהיגים, "שהיו אוייבים בנפש אך נראה כי הפנו עורף למשקעי העבר. זה מה שממלא אותי באופטימיות. זה לא רק שהימים הקודרים והנוראים של העבר חלפו, אלא שיש עתיד לממשלה הזו".

 

ג'רי אדמס, מנהיג "שין פיין", אמר כי הממשלה המשותפת החדשה מוכיחה שדיאלוג וסבלנות יכול להניב הישגים. "אנו עומדים לשנות את הנוף הפוליטי מיום זה והלאה. אנו נצליח".

 

ניסיון מחודש ליישם את הסכם השלום

מדובר בחידושה של ממשלת שיתוף הכוח שקמה שנה לאחר הסכם "יום שישי הטוב" ב-1998, אך התפרקה סופית בשנת 2002 בשל המשך האלימות והחתרנות בין הפלגים.

 

מפלגת DUP של פייזלי ו"שין פיין", הזרוע הפוליטית של המחתרת האירית לשעבר, מייצגות בהתאמה את הרוב הפרוטסטנטי הבריטי ואת המיעוט הקתולי האירי בצפון אירלנד, כפי שהעידו הבחירות בחבל בשנת 2003. פייזלי סירב במשך עשרות בשנים לקיים משא ומתן ישיר עם "שין פיין" - והתעקש על משא ומתן באמצעות גורם שלישי. מסיבה זו, הרעיון שהיוניוניסטים הפרוטסטנטים והקתולים יקימו יחד קואליציה נתפס כבלתי-אפשרי ובלתי-ישים.

 

אולם פריצת הדרך הושגה בסוף חודש מרס. פייזלי ומנהיג "שין פיין" ג'רי אדמס נפגשו בבלפסט והסכימו על הקמת הממשלה המשותפת. ההסכם הושג בעקבות הכרזתה ב-2005 של המחתרת האירית כי היא זונחת את המאבק האלים וממקדת את מאמציה לשחרר את צפון אירלנד מעול הכיבוש הבריטי באמצעים פוליטיים. לאחר ההכרזה, והתהליך הארוך של פירוק נשקה של המחתרת תחת פיקוח בינלאומי, גבר הלחץ מצד בריטניה על פייזלי להגיע עם הקתולים להסכם.

 

עבור ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, שהפופולריות שלו נמצאת בשפל חסר תקדים, מדובר בהישג כביר שהוא מצליח לרשום לעצמו, ימים ספורים לפני שהוא צפוי להודיע על פרישתו והעברת הנהגת הלייבור לידי שר האוצר גורדון בראון.

 

השבוע זכה ההסכם שהוליד את הממשלה המשותפת למשנה תוקף, כאשר "כוח מתנדבי אלסטר", המיליציה הפרוטסטנטית החזקה ביותר, הודיעה כי גם היא מניחה את נשקה ותפסיק להאבק בקתולים.


פורסם לראשונה 08/05/2007 12:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קץ לקרבות. ציור קיר בבלפסט
צילום: רויטרס
עת לפיוס. פייזלי בתמונת ארכיון
צילום: רויטרס
מק'גיניס בדרכו להשבעה
צילום: רויטרס
מומלצים