שתף קטע נבחר

 

נלחמים בטרור - וגם ביאוש הפלסטיני

גורמי ביטחון מתריעים מפני המצב הקשה ברצועת עזה. 170 נהרגו השנה בעימותים פנימיים, אי סדר ציבורי וסחר בנשק בשווקים הפתוחים: "המצב מאוד שביר ונפיץ ויש חשש כי חוסר השקט הפנימי יכול להתנפץ כלפי חוץ - לעברנו". במקביל - מנסה ישראל להקל ככל שניתן על מעבר סחורות, כדי לאושש את הכלכלה בעזה

על רקע התגברות ירי הקסאם לעבר ישראל מרצועת עזה, מתארים גורמי ביטחון מצב פנימי קשה ברצועה: כ-170 הרוגים מתחילת השנה בעימותים פנימיים, אי סדר ציבורי, חשש להסתובב ברחובות, סחר גלוי בנשק, גם בידי בני נוער. "המצב מאוד שביר ונפיץ ויש חשש כי חוסר השקט הפנימי יכול להתנפץ כלפי חוץ - לעברנו", אומר גורם ביטחוני ל-ynet. עיקר החשש הוא מפני אזרחים תמימים ומיואשים, שיהיו מוכנים לעשות הכל תמורת כסף, כולל פעולות טרור. 

 

התמונה שמתארים גורמים ביטחוניים העוקבים אחר מה שנעשה בעזה וסביבתה קשה: "שורר אי סדר ברחובות, הציפייה כי לאחר הקמת ממשלת האחדות בין הפת"ח לחמאס יחול לשינוי - לא התממשה. מספר ההרוגים בעימותים הפנימיים במגמת עליה". לדברי הגורם הביטחוני,יש עיכובים בפינוי זבל מהרחובות, אין סדר ואכיפה בכבישים, ואפילו שוק המכוניות בעזה הפך למקום שבו נמכרים אמצעי לחימה לכל דורש.


הנשק כבר גלוי ברחובות (צילום: איי פי)

 

במערכת הביטחון ניתחו את המצב ומביעים חשש כבד כי אם לא יחול שינוי, יביא הדבר לנסיונות לפגוע בישראל. "החמאס, מתוך רצון להסיט את תשומת לב, יבצע פיגועים, יהיו הרוגים פלסטינים, הלוויות, התקהלויות והפניית הזעם כנגד ישראל, זה גם ימשוך יותר אזרחים ללכת בכיוון הזה כי אין חלופה אחרת".

 

בניסיון להקטין את היקף הייאוש ברחוב הפלסטיני - פועלת מנהלת התיאום והקישור ברצועה בניסיון להסיט את האזרחים מדרך הטרור. "בחודשים האחרונים, בגלל פעילות רצופה של מעבר קרני, נקבעו שיאים בייצוא תותים ופרחים מהרצועה. המשמעות היא שאלפי פלסטינים מצאו פרנסה ולא חיפשו חלופה בפעילות טרור", מסביר ראש מנהלת התיאום והקישור, אלוף-משנה ניר פרס.

 

"לתת כלים לכלכלה הפלסטינית"

"המדיניות שלנו ברורה", מסביר אל"מ פרס, "להלחם באירגוני הטרור, אבל בשום פנים ואופן אנחנו לא מנהלים מלחמה בעם הפלסטיני, אלא רוצים לתת לאזרחים את כל הכלים על מנת לפתח את הכלכלה הפלסטינית וזאת באמצעות הפעלת המעברים ותיאום מול כל האירגונים והגופים שעוסקים בתחום".

 

פרס מציג תוצאות למדיניות של החודשים האחרונים. במערכת הביטחון סבורים כי ירידה של כ-2.2% בשיעור האבטלה הפלסטינית, משפיעה לחיוב אפילו על היקף משגרי הקסאם. "אני לא תמים", מבהיר אל"מ פרס, "ברור שהנושא לא יביא להעלמות הטרור מהרצועה, אבל בלי ספק זה מקטין את הייאוש אצל אלפי פלסטינים שיש להם פרנסה וכיוון בחיים, אלמלא זה - אין מניעה שכמה מהם יבחרו לשגר קסאמים תמורת תשלום נאה מאירגוני הטרור".

 

במנהלת התיאום והקישור דוחים את טענות הפלסטינים ברצועה על משבר הומניטרי שנגרם עקב פעולות ישראל. "אחרי ההתנתקות - יש שם רשות פלסטינית והיא האחראית. אנחנו לא קובעים את היקף הסחורות שיכנסו ויצאו ולא מתערבים בנושאים פנימיים. לעיתים שיקולים ביטחוניים שעיקרן נסיונות לפגוע במעברים, והיו לא מעט פיגועים במעברים בין ישראל לרצועה, מביאים לסגירתם לתקופות קצובות", מסביר אל"מ פרס.

 

בדיון שנערך לאחרונה בבג"ץ בעתירת אירגונים שונים נגד מערכת הביטחון, טען אל"מ פרס כי בינואר 2007 חלה עליה של 72% בהיקף היבוא לרצועה ביחס לשנה שעברה והיקף היצוא עלה ב-24%. בג"ץ דחה את העתירה. השופטים התרשמו כי מערכת הביטחון עושה את מרב המאמצים על מנת לפתוח את מעברי הגבול באופן סדיר.

 

בחודשים האחרונים מורגשת עליה מרשימה בכניסת חומרי גלם לרצועה ובייצוא של רהיטים, טקסטיל ומוצרים נוספים. פרס מציין כי לאחרונה פורסמו דבריו בהרחבה אפילו באחד העיתונים הגדולים שיוצאים לאור ברצועה, "יש תחושה שניכרת הבנה בקרב האוכלוסיה שאנחנו לא נגדם", הוא אומר ומסכם: "בסופו של דבר, זאת בחירה שלהם האם לעבוד באשקלון ובשדרות או לשגר לעברם קסאמים, האם לחיות, לעבוד ולפתח את הכלכלה שלהם או לפתח את הטרור שרק מביא לייאוש ולהרג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צפריר אביוב
מחסום ארז. ארכיון
צילום: צפריר אביוב
תותים במקום קסאם?
צילום: איי אף פי
מומלצים