שתף קטע נבחר

רשויות מקומיות - איפה הבטיחות?

למרות שהכביש העירוני מסוכן בהרבה, לא עושות הרשויות המקומיות די כדי למנוע תאונות ולחסוך בחיים. לטענתן, אין לכך די תקציב. ליאור כרמל, מנהל הרשות החדשה: השר מופז הכפיל את התקציב פי 10, וב-2008 יוכפל התקציב שוב

הכביש העירוני הרבה יותר מסוכן. בחודשים ינואר עד אפריל 2007 התרחשו בשטח העירוני פי 3 יותר תאונות דרכים עם נפגעים, מאשר בשטח הבינעירוני: לפי נתוני המשטרה, מדובר ב-3,866 לעומת 1,352. גם בבדיקה של נתוני העשור האחרון מתגלה יחס דומה - ממוצע התאונות בין 1996 ל-2006 עומד על 5,297 תאונות בשטח עירוני, לעומת 1,756 בשטח בינעירוני. מספר התאונות החמורות - קטלניות וקשות - מאז תחילת 2007, כמעט כפול בשטח העירוני: 403 לעומת 269 בבינעירוני. אז מי בדיוק שומר עליכם כשאתם נוהגים, נוסעים או הולכים ברגל בתחום שיפוט הרשויות המקומיות?

 

החוק אומר, אז מה?

"על פי חוק, רשויות עירוניות חייבות בוועדת בטיחות", מסביר ליאור כרמל, מנהל הרשות החדשה לבטיחות בדרכים. "משרד הפנים הוציא לפני מספר שנים הנחייה, לפיה בכל רשות מקומית יהיה מטה בטיחות". כרמל אומר כי במסגרת תוכנית העבודה לשנה הקרובה, נדרשים מטות ועדות הבטיחות לנתח את כל נקודות התורפה הבטיחותיות בשטחם, ולתת מתן מענה לאותן נקודת תורפה, גם בטווח הזמן המיידי וגם לטווח ארוך. כמו-כן עליהם להפעיל ארגוני מתנדבים, לפעול לגיוס תנועות נוער ועוד.

 

אך בישראל, כמו בישראל, הפער בין הרצוי למצוי גדול מדי. כרמל: "נכנסנו לתפקיד במאי 2006, וראינו שמטות הבטיחות - או שאינם קיימים, או שהעומד בראשם הוא נהגו של ראש העיר, או הגנן". וזה לא לגמרי מפתיע. על-פי כרמל, התקציב השנתי שהרשות לבטיחות בדרכים העבירה בשנה שעברה לרשויות המקומיות, היה כשני מיליון שקל בלבד.


3,866 תאונות עם נפגעים בשטח עירוני מתחילת השנה (צילום: עופר עמרם)

 

"המצב בהחלט טעון שיפור", אומר יעקב אגמון, מנכ"ל מרכז השלטון המקומי. "כרמל והרשות אולי צודקים בחלק מהטענות כלפי מטות הבטיחות, אבל שלא יטילו עלינו את כל האחריות. יש מטות שפועלים יפה מאד, ויש כאלה שאין להם תעסוקה, בגלל משאבים עלובים". אגמון מוסיף וטוען כי למרות מחויבותן של רשויות מקומיות למאבק בתאונות הדרכים, הן אינן יכולות לעשות הרבה. "לנוכח הקיצוצים שגזרה הממשלה בארבע השנים האחרונות, הרשויות מתקשות לבצע את המוטל עליהן".

 

למרות התקציבים הדלים, דווקא ניכרת מגמה של שיפור במצב הבטיחות בשטח העירוני בשנים האחרונות. מספר התאונות מתחילת השנה נמוך מבתקופה המקבילה אשתקד, אז נרשמו 4,369 תאונות דרכים עם נפגעים. אולם, נראה שאת הירידה אין לייחס לשיפור מהותי כלשהו בפעילותן של הרשויות המקומיות.

 

במשטרה מייחסים את השיפור לשילוב גורמים, שחורגים מתחום השפעת רשויות מקומיות, ואף מהשפעת הרשות לבטיחות בדרכים. יש שיפור מתמשך בבטיחות כלי הרכב, במצב התשתיות, תגובת מערך הטיפול הרפואי ושיפור מודעות הציבור לנושא. במשטרה יודעים לספר שמגמת הירידה במספר תאונות הדרכים אינה ייחודית לישראל, אלא ניכרת ברוב מדינות אירופה. לכן, אין לראות בירידה במספר התאונות סימן מעודד. "הטיפול ברשויות המקומיות אינו מספק", אומר בכיר במשטרה, "צריך יותר טיפול בתשתיות, יותר חינוך לזהירות בדרכים - יש עוד הרבה מקום לצמצם את מספר תאונות הדרכים".

 

מופז מעודכן

ומתברר ששר התחבורה שאול מופז ואנשי משרדו מבינים את הצורך בשיפור מיידי במצב הבטיחות ברשויות המקומיות. "בשלב ראשון הגדיל השר מופז את התקציב המועבר לרשויות פי 10, ל-20 מיליון שקל", אומר כרמל. "בנוסף, הוקם צוות של 11 יועצים שמובילים את הטיפול בנושא. ב-2008 יוכפל התקציב ויעמוד על כ-40 מיליון". יש לציין שמלבד התקציב שמעבירה הרשות לבטיחות בדרכים, ישנם תקציבים נפרדים לפיתוח תשתיות ולפעילות חינוכית בבתי ספר.

 

כרמל מפרט חלק מהדרכים בהן תפעל הרשות לבטיחות בדרכים כדי לשפר את מצב הבטיחות ברשויות המקומיות: "החל מהחודש הבא נפעיל מערכת פרסום פנימית, בה ישותפו כל המקומונים. כל תאונה או בעיה בטיחותית, תדווח ותפורסם. אנחנו גם נפיק מדד בטיחות בדרכים של הרשויות, שיתבסס על נתונים כמו מספר תאונות, מספר נפגעים ועוד, וגם על ניתוח תהליכי קבלת החלטות. המדד הזה יופץ לציבור". כרמל סבור כי נושא הבטיחות בדרכים צריך לקבל ביטוי גם במערכת הבחירות הבאה ברשויות המקומיות.

 

במרכז השלטון המקומי מגלים אופטימיות זהירה. "יש הרגשה שכוונותיהם של שר התחבורה מופז ואנשי משרדו רציניות", אומר אגמון, "אנחנו מבינים שמשרד התחבורה מקציב כסף ומגמיש קריטריונים, ואם המגמה תימשך, יש סיכוי שמספר ההרוגים ותאונות הדרכים יירד".

 

אגמון גם מצביע על שורת צעדים, שבהם החליטו לנקוט הרשויות המקומיות כדי להילחם בתאונות הדרכים: "אנחנו עורכים סקר של תאונות דרכים לפי חתכים שונים, שנועד לנתח את הסיבות לתאונות. בנוסף, יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, החליט על הקמת יחידה שתעסוק במלחמה בתאונות דרכים, בראשה יעמוד ראש עיריית אשקלון".

 

תפקידה של היחידה יהיה להוביל את המאמץ המשותף של הרשויות המקומיות, ולעסוק בתיאום מול כל הגורמים הרלוונטיים - רשויות, משרדי הממשלה וארגוני מתנדבים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהל הרשות החשדה לבטיחות בדרכים, ליאור כרמל
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים