פיתוח ישראלי: רובוט מיניאטורי לניתוחי גב
חברת "מזור" הישראלית פיתחה רובוט המנווט את דרכו בעמוד השדרה ומאפשר להגדיל את מידת הדיוק בניתוחים אורתופדיים. הרובוט כבר הוכנס לשימוש בביה"ח הדסה בירושלים, ובתוך מספר שנים צפוי להפוך לכלי ניתוח שגרתי ברחבי העולם
הראש היהודי ממשיך לעשות לנו פטנטים: חברת "מזור טכנולוגיות ניתוחיות" הציגה אתמול (רביעי) בחשיפה ראשונה את הרובוט המיניאטורי, המכונה SpineAssist. השימוש ברובוט נועד להגביר את הדיוק ולהפחית משמעותית את הסכנה לכשלים רפואיים בשל מיקום לא מדוייק של שתלים וכלים כירורגיים בניתוחי עמוד שדרה.
הרובוט המיניאטורי שפותח בשנים האחרונות בסיועם של מנתחי גב בכירים בישראל מבתי החולים כרמל, שיבא והדסה הוכנס לשימוש מסחרי אחרי השלמת סדרת ניסויים קליניים, בישראל ובארצות הברית. אחד המרכזים הרפואיים
הראשונים בעולם שהשתמשו ברובוט הוא המרכז הרפואי Cleveland Clinic באוהיו, הנחשב לאחד המרכזים המובילים בעולם בחקר ניתוחי גב.
ה- SpineAssist אינו מחליף את הרופא, ואינו מבצע פעולה ניתוחית במקומו. הרובוט מוציא אל הפועל את תכנון מיקום השתלים כפי שזה בוצע ע"י הרופא, ע"ג מחשב, בשלב הקדם ניתוחי.. אחרי שהמנתח בוחן את המלצת הרובוט תוך כדי הניתוח, ומאשר אותה, הוא מחדיר את כלי הניתוח (מקדחה או איזמל מנתחים) דרך זרוע הרובוט, ובכך מקטין את הסכנה שיפגע באיברים חיוניים, ומגביר באופן משמעותי את דיוק הפרוצדורה. במזור משווים את הרובוט ל- GPS רפואי, המביא את הלקוח לכתובת המבוקשת.
בשנה האחרונה השתתף הרובוט בלמעלה מ 200 ניתוחי עמוד שדרה בעולם. על פי תוצאות שהוצגו לאחרונה בכנסים מדעיים, תוצאות "הניווט" הרובוטי שיפרו באופן מהותי את דיוק מיקום השתלים בהשוואה לניתוחים שבוצעו ללא הנחיה. בימים אלו מתכנן בית החולים הדסה לרכוש את הרובוט הראשון מחברת מזור, זאת לאחר ביצועם של 20 ניתוחים שהתקיימו במחלקה האורתופדית.
על פי ההערכות סובלים 80% מכלל אוכלוסיית העולם בשלב מסוים בחייהם מכאבי גב. 33% מבני 30 ומעלה סובלים מכאבי גב כרוניים. בישראל לבדה חיים כמיליון אנשים הסובלים מכאבים כרוניים. בכל שנה מתבצעים בארה"ב בלבד למעלה מחצי מיליון ניתוחי גב, שבהם יכול הרובוט של מזור לסייע, שוק שצפוי לגדול בכ- 10-14% בכל אחת מעשר השנים הקרובות.
מנכ"ל חברת מזור, אורי הדומי, צופה כי בתוך מספר שנים ה SpineAssist יהפוך לכלי ניתוחי שגרתי בחלק ניכר מניתוחי הגב. להערכתו, הרובוט של מזור משתלב היטב במגמה הכלל עולמית לשימוש בפתרונות המקטינים עד למינימום את הצורך בפרוצדורות פולשניות. "השילוב שהשגנו בין דיוק, פשטות הפעלה ואמינות ימלא תפקיד מפתח בהטמעת הרובוט ובהצלחת החברה" אומר הדומי.