למה האוזניים נסתמות בזמן טיסה?
רגע אחרי שהמטוס המריא נסתמו לכם האוזניים בלחץ מעיק. זה יכול להיגמר בלא כלום, ועלול גם לעורר כאב עז. למה זה קורה, איך משחררים את הלחץ ואיך נמנעים ממנו? אתם שאלתם, הדוקטור משיב
ואי אפשר בלי תזכורת זריזה של מבנה האוזן, על שלושת חלקיה העקריים:
1. האוזן החיצונית. מורכבת מאפרכסת סחוסית מכוסה עור, ומתעלת השמע המובילה אל עור התוף.
2. האוזן התיכונה. באוזן התיכונה שלוש עצמות שמע - הפטיש, הסדן והארכוף - המצויות בחלל התוף, וחצוצרה המחברת את האוזן התיכונה לגרון (קרויה על שם אוסטאכיוס). תעלת אוסטאכיוס בה נעסוק מיד, אחראית על איזון הלחץ בין האוזן התיכונה לאוויר העולם.
3. האוזן הפנימית. בחלק זה שבלול מלא נוזל, ובתוכו איבר של תאי חישה (קרוי על שם קורטי) ושלוש תעלות קשתיות.
לעיסה, שתייה או פיהוק יעזרו לשחרר את הלחץ שבאוזניים (ויז'ואל/פוטוס)
לחץ האוויר בתוך המטוסים המודרניים מווסת כך שיהיה זהה ללחץ המצוי בגובה של 5,000 עד 8,000 רגל. בגובה זה, האוויר החופשי בחללי הגוף נוטה להתרחב בשיעור של כ-25 אחוז. מסיבה זו אנו חשים ביתר שאת צורך לשחרר
גזים ממערכת העיכול.
ובחזרה לאוזן: במהלך עליה פתאומית בלחץ, כמו בזמן המראה, גז חייב לעבור מחלל הלוע לתוך האוזן התיכונה כדי לשמור על לחץ שווה בשני צידי עור התוף. הגז עובר דרך תעלת אוסטאכיוס אותה הזכרנו קודם לכן.
אלא שבמצבים בהם קיימת היצרות או חסימה של התעלה, כמו בזמן אלרגיה, הצטננות וזיהומים של דרכי הנשימה העליונות, הלחץ באוזן התיכונה נותר נמוך מהלחץ סביב הגוף. כך נוצר לחץ שלילי יחסי באוזן התיכונה, שגורם למתיחה ובלט של עור התוף. זוהי למעשה תחושת הלחץ וכאב האוזניים.
אם תבלעו או תפהקו בזמן זה, תראו שהלחץ נמנע או משתחרר, מכיוון שפעולות אלה גורמות להרחבה ופתיחה של תעלת אוסטאכיוס, מה שמאפשר לאוויר לעבור לתוך או מחוץ לאוזן התיכונה, וללחצי האוויר להתאזן.
אז מה עושים?
- ראשית, הימנעו עד כמה שאפשר מלטוס בזמן הצטננות או גודש באף. אם אין ברירה וחייבים לטוס, השתמשו במפחיתי גודש שעה לפני ההמראה ושעה לפני הנחיתה. זה יעזור לשמור על התעלה האוסטאכית שלא להיחסם.
- מסטיק, מציצת סוכריה או שתייה יעודדו אותכם לבלוע, פעולה שמרחיבה אף היא את התעלה.
- פהקו. פעולה זו תגרום לשרירי הלסת לפתוח את התעלה האוסטאכית.
- ניתן לשחרר את הלחץ באוזניים באמצעות נשיפה קלה בזמן שסותמים את הנחיריים כשהפה סגור. חזרו על הפעולה הזו כמה פעמים בזמן ההמראה והנחיתה.
- קיימים אטמי אוזניים המכילים פילטר המסייע לאיזון הלחצים.
- ילדים סובלים במיוחד מהלחץ באוזניים בשל התעלה הצרה. לפיכך, תוכלו לתת להם אקמול 30 דקות לפני ההמראה כדי להפחית את הכאב. במקביל עודדו אותם לשתות נוזלים כדי להגביר את פעולת הבליעה.
יש לכם עוד שאלות על נפלאות גוף האדם? כתבו לנו והדוקטור ישיב על השכיחות.