סבלת מאנמיה בהריון? גם הילד יסבול מזה
סבלת מחוסר ברזל בהריון ואמרו לך שזה בגלל התינוק? מחקר ישראלי חדש מצא שלא כך הדבר, ואם את אנמית בהריון, גם התינוק יוולד אנמי
אנמיה מוגדרת כרמת המוגלובין נמוכה מ-10.5 מ"ג לדציליטר דם (דציליטר = 10 ליטר). אנמיה אצל תינוקות וילדים עלולה לגרום לפגיעה נוירולוגית, לפגיעה בהתפתחות המוח ולמנת משכל (I.Q) נמוכה.
במחקר נבדקו 157 אמהות ותינוקותיהן מאזור הגליל המערבי, לאחר הלידה ובגיל שנתיים. נמצא כי 21 אחוז מהתינוקות סבלו מאנמיה ושיעור דומה (20.8 אחוז) של אנמיה נרשם גם אצל האמהות.
76.5 אחוז מהאמהות הקפידו למלא אחר הנחיות משרד הבריאות ונתנו לתינוקן תוספת ברזל באופן קבוע. 68 אחוז מהנשים נטלו תכשירי ברזל במהלך ההריון. החוקרים מצאו קשר מובהק בין רמת המוגלובין
נמוכה אצל הילד לרמת המוגלובין נמוכה אצל האם במהלך ההיריון.
עוד נמצא כי תינוקות שאמותיהן הקפידו על נטילת תוספת ברזל במהלך ההריון סבלו פחות מאנמיה. קשר מובהק נמצא גם בין אנמיה אצל התינוק למספר נמוך של שנות לימוד של אמו. לא נמצא קשר בין אנמיה להזנת תינוק בחלב פרה לפני גיל חצי שנה.
חמישית מהתינוקות במגזר הערבי סובלים מאנמיה
"רוב העבודות שפורסמו עד היום הראו שעובר מצליח, אפילו במצב של אנמיה קיצונית אצל האמא, 'לשאוב' את הברזל הדרוש לו לצורך התפתחותו וסברו שהדבר אינו פוגע בתינוק", מסביר ד"ר שיהאב שיהאב, רופא נפת עכו במשרד הבריאות. "המחקר שלנו ומחקרים נוספים שנערכו לאחרונה מראים שהסברה הזו לא נכונה. ההמוגלובין של האמא משפיע על הרזרבות של התינוק וחשוב שנשים הרות יקבלו תוספת ברזל במהלך ההריון".
נתונים נוספים שנאספו באזור הגליל המערבי מראים כי בעשור האחרון צומצם מספרם של תינוקות הסובלים מאנמיה. כעשירית מהתינוקות היהודים וכחמישית מהתינוקות במגזר הערבי סובלים מאנמיה. מחקר שנעשה בלשכת הבריאות בעכו ב-1995 מצא אנמיה אצל 30 אחוז מהתינוקות. שיעור גבוה במיוחד של ילדים ותינוקות הסובלים מחוסר ברזל נמצא במגזר הערבי והבדואי, אצל נשים שלהן פחות מארבע שנות לימוד ובמשפחות שבהן שלושה ילדים ויותר.
בשנת 1998 שכיחות האנמיה היתה 27 אחוז וב-2003 היא ירדה ל-21 אחוז. "הפעלנו תוכנית התערבות שכללה ימי עיון לאחיות על החשיבות שבמתן ברזל ותזונה נכונה. מ-1998 אנחנו רואים ירידה של שליש במספר התינוקות שסובלים מאנמיה", אומר ד"ר שיהאב.