"הסטודנטים הרוויחו מהשביתה שיזוף וסתלבט"
31 יום לאחר שהחלה, שביתת הסטודנטים עושה סימנים של סוף. סטודנטים סיפרו ל-ynet כיצד ניצלו את ימי השביתה: רביצה על חוף רגוע בתאילנד, שכשוך במימי הבריכה ופגישות עם הרב והצלם לקראת החתונה
לא כל הסטודנטים ניצלו את 31 הימים האחרונים כדי להפגין ברחובות, למחות, לצעוד ולהתעמת עם שוטרים. לא כולם ניצלו את הזמן הפנוי כדי ללמוד באופן עצמאי. חלק הארי של הסטודנטים העדיפו להעביר את ימי השביתה ברביצה על חוף הים או על שפת הבריכה, בטיולים ברחבי ישראל ואף בגיחות לחו"ל.
לינור ברוך, סטודנטית למשפטים במכללת הקריה האקדמית בקריית-אונו, ניצלה את הפגרה כדי לטוס לתאילנד. בחוף מבודד בקוסמוי קיבלה ברוך הודעות כתובות למכשיר הנייד ובהן עדכונים על מצב השביתה. "כבר מזמן רציתי לנסוע לתאילנד, ופתאום היתה שביתה שסידרה לי את העניינים. טסתי לפני פחות מחודש לכמה ימים".
"ידעתי שללימודים אני לא חוזרת". חוף בתאילנד (צילום ארכיון: רויטרס)
לדברי ברוך, בימים הראשונים של השביתה בחרה להתנתק מהנעשה בישראל. "הייתי במקומות מבודדים ולא לקחתי לשם חומר לימודי. ואולם חברה שלומדת איתי דאגה לעדכן אותי בכל מה שקורה בארץ לגבי השביתה. היה לי ברור שגם אם השביתה תסתיים, אני ללימודים לא חוזרת".
שני יעקב, סטודנטית לפסיכולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון, בחרה לבלות את ימי השביתה במקום צונן - בבריכה. "חם מאוד בבאר-שבע, והבריכה במרכז הספורט של האוניברסיטה היא המקום הטוב ביותר להעביר את הזמן".
לדברי יעקב, חבריה לספסל הלימודים מבלים את זמנם "במסיבות בריכה מהבוקר עד הערב. החבר'ה של המאבק מגיעים גם הם לבריכה כדי להביא אנשים להפגנות, משום שהם יודעים שכולם נמצאים שם. אפשר לומר שהסטודנטים הרוויחו מהשביתה בעיקר שיזוף וסתלבט".
שני מיכאלי, סטודנטית לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב, מנצלת את ימי השביתה להכנות לחתונתה שתיערך בספטמבר. "החופש יצא בעיתוי מצוין, אני לא מתלוננת. יש לי זמן לעשות את כל הסידורים לחתונה. צריך להיפגש עם צלמים, עם תקליטן ועם רב. יש לי עכשיו זמן למסע קניות של שמלה ונעליים. אם לא היה את החופש, הייתי נאלצת לעשות את הכל בערבים. עכשיו יש לי מספיק זמן פנוי לעשות את כל הסידורים הללו".
אהוד לב, סטודנט למדעי המחשב ומתמטיקה באוניברסיטת בן-גוריון, ניצל את הזמן להשלמת הכנסה ולטיולים ברחבי הארץ. "עבדתי כמה שיותר כל עוד יש אפשרות כזו, ועשיתי שני טיולים בנחל צין". לב סיפר כי הקדיש זמן גם למאבק הסטודנטים. "יצאתי פעמיים להפגין".
להוריד את האבק מספרי הלימוד
ויש גם נציגת סטודנטים בדימוס, שמריחה את סוף השביתה. כשאני רואה את התנהלותן של הממשלה והתאחדות הסטודנטים, אני מבינה שכל יום של שביתה הוא בזבוז", אמרה אמש (יום ב') ל-ynet איילת יוחנן, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן-גוריון. יוחנן קראה לסיים את השביתה ולהחזיר את הסטודנטים אל ספסל הלימודים בשל מה שהגדירה 'כישלון המאבק'. "בנקודת הזמן הנוכחית, העלות גדולה מהתועלת. להסכם חלומותינו לא נגיע, בטח לא למה שייחלנו".
לדברי יוחנן, מאבק הסטודנטים מיצה עצמו, משום שהחל מאוחר מדי ובלי יעדים ומטרות ברורים. "זהו אחד המאבקים החשובים בהיסטוריה של הסטודנטים במדינת ישראל, אך ההתנהלות שהביאה אותנו עד הלום מאלצת אותנו לעשות הערכת מצב ולחדש כוחות. כרגע הכלים שלנו אבודים. הגיע השלב שבו מורידים את הנשק ונסוגים לאחור".
יוחנן הציעה הערכות מחודשת של הסטודנטים, לקראת שנת הלימודים הבאה. לדבריה, הואיל וועדת שוחט כבר סיימה את עבודתה "ומחזיקה את האוצר קצר מאד", יש להתכונן למאבק מחודש בתחילת שנה"ל הבאה, עם ועד ראשי האוניברסיטאות "שלא יקבלו את התקציבים שהובטחו להם".
יוחנן העריכה כי אם המגעים בין נציגי הסטודנטים לנציגי משרד ראש הממשלה בניסיון להביא לפיתרון המשבר בהשכלה הגבוהה יעברו בהצלחה, הסטודנטים יחזרו ללימודים כבר ביומיים הקרובים. "אני קוראת לסטודנטים להוריד את האבק מעל ספרי הלימוד", אמרה יוחנן.