יש רפורמה: מורה מתחיל ירוויח 5,300 שקלים
אחרי שמונה חודשי דיונים, האוצר והסתדרות המורים הגיעו להסכמה על רפורמה במערכת החינוך, במטרה לחזק את מעמד המורה בישראל. עלות המהלך: כ-5 מיליארד שקלים. המדינה תתחיל ביישום התכנית כבר בשנת הלימודים הבאה. שרת החינוך: "זהו יום חג למערכת החינוך"
לראשונה מאז קום המדינה מערכת החינוך הולכת לקראת מהפכה של ממש בשכר המורים. הממונה על השכר באוצר אלי כהן, מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב ויו"ר הסתדרות המורים יוסי וסרמן, המייצג את המורים בבתי הספר היסודיים, חתמו היום על מתווה עקרונות לרפורמה ושינוי מבני מקיפים במערכת החינוך לטובת התלמיד והמורה.
מתווה העקרונות לרפורמה הושג לאחר משא ומתן ממושך ואינטנסיבי שקיימו הצדדים בשמונת החודשים האחרונים, לאור נכונות הצדדים לנצל את חלון ההזדמנויות הקיים לשיפור מערכת החינוך בכלל ומעמדו של המורה בפרט.
הרפורמה צפויה להתחיל כבר בשנת הלימודים הקרובה, תשס"ח, ותיושם בהדרגה לאורך 6 שנים בפריסה ארצית שתקבע בהתאם להתקדמות התהליך. עלות הרפורמה בהבשלה מלאה ולאחר שתכלול את כל מערכת החינוך בישראל לרבות חברי ארגון המורים, נאמדת בכ-5 מיליארד שקלים.
ראש הממשלה, אהוד אולמרט, כינס אחר הצהריים מסיבת עיתונאים לרגל השגת הרפורמה. "זו מהפיכה אמיתית במערכת החינוך בישראל", אמר אולמרט. "שנים רבות דיברנו אבל לא עשינו כלום. זה צעד שיצק תוכן מהותי בשינוי שכולם הבינו שצריך לחולל אותו. לא מדובר בהחלטה חד-צדדית או מהלך דקלרטיבי, אלא במתווה מוסכם על ממשלת ישראל והסתדרות המורים לחולל שינויים מהותיים במערכת החינוך. זה מהפך דרמטי ברמת שכר המורים ובשינוי דפוסי הפעילות של מערכת החינוך במדינה. רק תהליך שנעשה בהסכמה יכול להוות בסיס לשינוי".
"מהפך דרמטי". אולמרט ותמיר במסיבת העיתונאים (צילום: דודי וקנין)
שרת החינוך, יולי תמיר: "זהו יום חג למערכת החינוך ונקודת מפנה לשינוי במערכת". לדבריה, לאחר שנים של קיצוצים משמעותיים במערכת החינוך - ממשלת ישראל בחרה להשקיע במורים, בחינוך כיעד לאומי ובחברה הישראלית.
עיקרי התכנית שגובשה:
מבנה שבוע העבודה. היקף שבוע העבודה של מורה חדש או מורה קיים יגדל ויעמוד על 36 שעות שבועיות (גידול של 20%). מורה בבית ספר יסודי ייתן מתוכן 26 שעות פרונטאליות, 5 שעות פרטניות וקבוצתיות ו-5 'שעות שהייה'. אופן חלוקת השעות של מורה בחטיבת ביניים יהיה כדלקמן: 23 שעות פרונטאליות, 4 שעות פרטניות וקבוצתיות ו-9 'שעות שהייה'. מדובר בתוספת של 6 שעות לימוד למורה ביסודי ומורה בחטיבת ביניים על הקיים כיום.
מבנה השכר למורים. שכרם של המורים יעלה בכ-26%. מעמדו של המורה ישופר, כך שמורה אקדמאי מתחיל במערכת יקבל שכר בסיס שיעמוד על 5300 ₪ (לא כולל החזר הוצאות וגמולים). כל מורה יוכל להתקדם ב-8 דרגות במהלך תקופת עבודתו בהתאם לסולם דרגות, ותק וקריטריונים שיקבעו בהמשך. מבנה השכר יחול על מורים חדשים ומורים קיימים והוא יבוא במקום שכר ותוספות שכר הקיימים כיום מכל מקור כלשהו ויבטל את הסכם השחיקה הנהוג כיום.
סמכויות מנהלים ותחומי אחריות. העקרונות החדשים יהפכו את המנהל לגורם המרכזי בכל הנוגע לקבלת ההחלטות בבית הספר. המנהלים יוכלו לקבל החלטות בשורה ארוכה ומגוונת של נושאים. כך למשל - מנהל יוכל לקבל החלטה בנוגע למתן מעמד של קביעות למורה והערכה מקצועית של עבודת המורה. כמו כן, הורחבו סמכויות המנהל בכל הנוגע לניהול המשאבים הפיננסיים של בית הספר ולגבי משאבי האנוש.
שכר המנהלים. השכר יתבסס על טבלת שכר נפרדת, במקום השכר ותוספות שכר הקיימים כיום מכל מקור שהוא, לרבות הסכם השחיקה. שכר כלל המנהלים יהיה מורכב בנוסף לטבלת השכר החדשה, גם מתוספת ניהול בשיעור קבוע, בהתחשב במורכבות בית הספר, החזר הוצאות רכב וטלפון וכן תשלומים חד שנתיים כמקובל היום.כמו כן, סוכם כי מנהל לא יקבל תמורה בגין עבודה נוספת.
גמישות העסקה. הליך קבלת ההחלטות בנוגע להעסקת מורים שונה, כך שמנהל בית הספר יהווה גורם מרכזי ודומיננטי בקבלת ההחלטה על המשך ההעסקה או לחילופין הפסקתה. הליך הפסקת עבודתו של מורה במערכת יהיה מהיר יותר ופחות מורכב. אורכו של התהליך יהיה שנה, לכל היותר. בנוסף, סוכם כי הסתדרות המורים לא תנקוט בתקופת הרפורמה בצעדים ארגוניים מכל סוג שהוא בקשר לרפורמה והמדינה לא תנקוט כל צעד ליישום הרפורמה באופן חד צדדי.
המתווה לרפורמה מתייחס הן למורים השייכים כבר למערכת והן למורים חדשים. יצוין, כי הרפורמה והעקרונות המפורטים בה יחולו בשלב זה על מורים בבתי ספר יסודיים ובחטיבות הביניים בלבד.