שתף קטע נבחר
 

עכשיו גם בניו זילנד: הורה ש"מפליק" - פושע

בניו זילנד, הנחשבת למדינה עם שיעור גבוה של אלימות כלפי ילדים - עבר חוק חדש, הקובע כי אלימות הורים כלפי ילדיהם אינה חוקית. עם זאת, ניתנת למשטרה הזכות לקבוע האם הופעל כוח סביר. ד"ר יצחק קדמן ל-ynet: "זהו הישג אדיר"

אלפי הורים בניו זילנד צפויים להיחשב פושעים. לאחר שנים בהם הותרה אלימות הורים כנגד ילדיהם, מוציא חוק חדש את ההורים המכים את ילדם מחוץ לחוק. על פי החוק החדש, אלימות כנגד הילדים מנוגדת לחוק, אולם למשטרה הזכות שלא לחקור הורה שהשתמש בכוח סביר.

 

ניו זילנד: שיעור אלימות גבוה

ניו זילנד נחשבת למדינה בה שיעור אלימות ההורים כלפי ילדיהם היא מהגבוהים בארצות המפותחות. מאז 1961 נתן החוק הניו-זילנדי היתר להורים להכות את ילדיהם, אם זו ההכאה נעשתה בצורה סבירה. משך 12 השנים האחרונות ניסו ארגוני זכויות הילד וחברי פרלמנט להביא לשינוי החוק. השבוע התקבל סעיף 59 בחוק העונשין, שקבע לראשונה בהיסטוריה של ניו זילנד כי אין היתר להורה להכות את ילדו לצרכי חינוך ומשמעת, גם לא באופן סביר.

 

התיקון לחוק זכה ברוב של 113 מול 7 מתנגדים והוא יכנס לתוקפו בתוך חודש. אלא שבלחצם של גורמים דתיים כנסייתיים ושמרנים יותר, הוסף לתיקון לחוק בימים האחרונים סעיף נוסף הקובע כי למרות התיקון לחוק שאיננו מאפשר להכות ילדים, יש למשטרה אפשרות להפעיל שיקול דעת שלא להגיש כתבי אישום במקרים שבהם אין אינטרס ציבורי. המתנגדים לחוק החדש, האוסר מעשי אלימות מובהקים כנגד ילדים אך מותיר כאמור הפעלת כח סביר, טוענים כי הוא יהפוך אלפי הורים לפושעים.

 

בארץ: מצב מתקדם יותר

"זהו הישג אדיר", אומר ל-ynet ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד, "היום הפרלמנט שולח מסר חד משמעי: אסור להכות את הילדים. החוק של ניו זילנד מושפע מהחוק האנגלי שתומך בהכאת ילדים. עתה ניו זילנד עשתה צעד גדול קדימה, ואחרי מאבק של 12 שנה נתנה מסר ברור שאין הצדקה להכות ילדים, גם לא מטעמי חינוך ומשמעת".

 

המצב בישראל מתקדם יותר מזה שבניו זילנד: עד לפני 7 שנים קבע החוק האזרחי בסעיף צידוק, כי לא ניתן לקבוע נזיקין אם המכות שקיבל הקורבן, ובמקרה דנן ילד, בוצעו על ידי הוריו לצורך חינוכו. סעיף זה סולק מהחוק, הקובע כיום כי לענישה גופנית אין הצדקה גם כשהיא נעשית לצרכי חינוך.

 

"צוותי המועצה לשלום הילד פועלים כדי לחנך הורים, מחנכים וילדים כנגד האלימות", אומר ד"ר קדמן. "ניידת זכויות הילד פגשה עד היום 250 אלף ילדים, המקבלים הסבר על כך שאין לאף אחד זכות לפגוע בגוף שלהם, ואם זה קורה - היכן יש להתלונן. אנו מעבירים הדרכות נוספות למחנכים ולגננות כיצד לזהות אלימות במשפחה ואיך לפעול".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
צילום אילוסטרציה
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
מומלצים