שתף קטע נבחר

שליט קזחסטן: קיצור כהונת הנשיא? אחרי פרישתי

נורסולטן נזרבאייב, המכהן כנשיא קזחסטן כבר 18 שנה ברציפות, העלה היום הצעה לקצר את כהונת הנשיא משבע שנים - לחמש בלבד. "בצעד זה נדגיש את רצינות שאיפותינו הדמוקרטיות", הוסיף הנשיא, שמושל ביד רמה וסמכותנית במדינה, שבה לא התקיימו בחירות חופשיות והוגנות מעולם. אך אליה וקוץ בה: השינוי ייכנס לתוקף רק לאחר שיפרוש

נשיא קזחסטן, נורסולטן נזרבאייב, המכהן מאז 1989, הציע היום (ד') לקצר את אורך כהונת הנשיא במדינה המרכז-אסייתית לחמש שנים בלבד - אך זאת, רק לאחר שתסתיים כהונתו ב-2012.

 

נזרבאייב העלה את ההצעה בנאום שנשא בנושא שינויים בחוקה. הפרלמנט, שבו מכהן חבר אופוזיציה אחד בלבד, הודיע מיידיתי כי ידון בתוכניות שהציע השליט.

 

לטענת משקיפים זרים, המדינה העשירה בנפט מעולם לא קיימה מערכת בחירות חופשית והוגנת בכל שנות תולדותיה. נזרבאייב, בן 66, לא אמר מתי בכוונתו לפרוש - או מי עשוי להחליפו. "אני חושב שדחוף לקצר את כהונת הנשיא משבע שנים - לחמש בלבד", אמר במושב מיוחד של שני בתי הפרלמנט בבירה אסטנה. "בצעד זה נדגיש את רצינות שאיפותנו הדמוקרטיות", הוסיף.

 

נזרבאייב גם הציע להעלות את מספרם של המושבים בשני בתי הפרלמנט - ולאפשר לפרלמנט לקיים הצבעות אמון בממשלה. עם זאת, בין הצעותיו נכללות גם הצעה לחזק את כוחו של הנשיא - הנהנה כבר עכשיו מכוח רב, ורשאי לפזר את הפרלמנט ולבטל חוקים.

 

באופן תיאורטי, כהונתו הנוכחית של נזרבאייב היא האחרונה. ואולם, כמו שליטים רבים אחרים במרכז אסיה, גם הוא ביצע בעבר שינויים בחוקה כדי לאפשר לו להמשיך ולשלוט בלא עוררין. עמדתו היא שיש לבצע רפורמות דמוקרטיות רק לאחר שהושגה יציבות כלכלית.

 

נזרבאייב אף טען כי לקזחסטן יש מסורת משלה - ואל לה "לעקוב בעיניו עצומות" אחר הדמוקרטיה הנהוגה המערב. מבקריו טוענים כי נזרבאייב הקים מערכת ממשל סמכותנית בלי כל פיקוח. איגור רוגוב, ראש המועצה החוקתית, אמר כי השינויים ששרטט נזרבאייב ייושמו בהדרגה לאחר הבחירות הכלליות במדינה הצפויות ב-2009.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נזרבאייב. צורך דחוף
צילום: רויטרס
מומלצים