שתף קטע נבחר

דו"ח: הטיפול בקופות החולים הולך ומשתפר

איך הבריאות? לא רעה, כנראה. סקר שבחן את הטיפול הרפואי במרפאות הקהילה מצא כי ברוב המדדים - סוכרת, אסטמה, בדיקות לגילוי סרטן ומחלות לב - חל שיפור ביחס לשנים קודמות. ועדיין - מבוטחים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך סובלים יותר משאר האוכלוסיה

החשש שהחיסון נגד שפעת אינו בטוח ועלול לגרום למוות הוריד את מספר המתחסנים נגד שפעת בחורף האחרון. רק 46.3 אחוז מהאוכלוסייה נטלו החורף את החיסון, ירידה של 3.5 אחוזים לעומת חורף 2005. עד לחורף האחרון דווקא נרשמה עלייה קבועה במספר המתחסנים של כארבעה אחוזים מדי שנה.

 

בנוסף, דווקא אצל חולי אסטמה, שנמצאים בסיכון לפתח סיבוכי שפעת, נרשמה ירידה גדולה יותר של 8 אחוז במספר המתחסנים. אצל חולי סוכרת נרשמה ירידה של 5.5 אחוז. 

 

הנתונים מתפרסמים בדו"ח שבודק מדדים באיכות הטיפול הרפואי הניתן במרפאות הקהילה, וניתן ללמוד ממנו כי במדדים רבים שנבדקו, האוכלוסייה בישראל נהנית מסטנדרטים גבוהים יחסית. הדו"ח נערך על ידי פרופ' אבי פורת, פרופ' גדי רבינוביץ' וענת רסקין-סגל מאוניברסיטת בן-גוריון והוגש אתמול (ד') לשר הבריאות.

 

סוכרת: רק 14% מהחולים אינם מאוזנים

מהדו"ח עולה כי רק 14 אחוז מחולי הסוכרת בישראל אינם מאוזנים ונמצאים לפיכך בסיכון מוגבר לסבול מסיבוכי המחלה. לשם השוואה, שיעור החולים הלא מאוזנים בארצות הברית נע בין 30 ל-50 אחוז. נמצא עוד כי 48 אחוז מחולי

 הסוכרת היו מאוזנים, שיפור של 5 אחוזים ביחס לשנה שעברה.

 

בשנת 2006 היו בישראל 271 אלף חולי סוכרת, שהם 4 אחוז מהאוכלוסייה. בקרב בני 65 ומעלה שיעור חולי הסוכרת הוא כחמישית. שיעור החולים עולה בקצב של 0.2 אחוז בשנה והוא גבוה פי חמש בקרב מבוטחים ממעמד חברתי-כלכלי נמוך, ביחס ליתר האוכלוסיה. בהתאם, נמצא כי מבוטחים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך מאוזנים פחות משאר האוכלוסיה.

 

סוכרת היא סיבת המוות הרביעית בישראל. במשרד הבריאות ציינו כי אם תימשך מגמת השיפור הנוכחית, עד שנת 2020 יקטנו התמותה והסיבוכים מסוכרת בכ- 4,000 עד 8,000 איש לשנה.  

 

אסטמה: הילדים מטופלים היטב

אחוז אחד מהאוכלוסייה סבל מאסטמה מתמשכת (אסטמה קשה יותר). שכיחות האסטמה היתה גבוהה בכמעט פי שניים וחצי כמעט בקרב מבוטחים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך (2.2 אחוז לעומת 0.9 אחוז ביתר האוכלוסייה).


ילדים מטופלים טוב במיוחד באסטמה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

מרבית האוכלוסייה (78 אחוז) רכשה תרופות למניעת אסטמה מתמשכת. "לדעת מומחים שיעור זה גבוה ומרשים", ציינו מחברי הדו"ח. מהנתונים עולה שהילדים מטופלים טוב במיוחד: כ-84 אחוז מבני 5 עד 9 קיבלו תרופות מניעה. עם זאת, בקרב ילדים ממעמד נמוך רק 76 אחוז רכשו את התרופות.  

 

בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן

בדיקת הממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד בוצעה ב-2006 על ידי 59 אחוז מהנשים בנות 50 עד 74, עבורן מומלצת הבדיקה. נשים במצב כלכלי חברתי נמוך נבדקות פחות. הנתונים מעידים על עלייה של 6.5 אחוז בביצוע ממוגרפיה בהשוואה לשנה הקודמת, שיעור הדומה למקובל במדינות אחרות בעולם.

 

לעומת זאת, בתחום הבדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, הסרטן השני בשכיחותו, ישראל מפגרת הרבה אחרי ארצות הברית. 53 אחוז מהאמריקנים בני 50 ומעלה עברו בדיקה לגילוי דם סמוי בצואה או בדיקת קולונסקופיה. לעומת זאת, בישראל פחות מ-16 אחוז מבני 50 עד 74 ערכו בדיקה לגילוי דם סמוי בצואה. השיעור נמוך, אך מדובר בשיפור של 9 אחוזים משנת 2004. בנוסף, עוד 14 אחוז מהאוכלוסייה ביצעו בדיקת קולונסקופיה.


עליה בשיעור הבדיקות לגילוי מוקדם (צילום: סי די בנק)

 

השמנה ויתר לחץ דם: חסר תיעוד

בשנים האחרונות הוסיפו החוקרים מדד איכות נוסף: מדידת מסת הגוף של המטופלים. למרות שידוע כי השמנה משפיעה על תחלואה ותמותה, התברר כי רופאי המשפחה אינם מרבים לשקול ולמדוד את המטופלים באופן קבוע. נמצא כי רק אצל רבע מבני 20 עד 54 ואצל שליש מבני 55 עד 74 נמצא תיעוד המשקל בתיק הרפואי בחמש השנים האחרונות. מדובר בשיפור של כעשרה אחוז בהשוואה

 לשנה שעברה. אצל נשים התיעוד טוב יותר מאשר אצל גברים ואצל חולים במצב חברתי-כלכלי קשה, שיעור התיעוד הגיע לשליש.  

 

מדידת לחץ הדם מומלצת בכל ביקור במרפאה. נמצא כי אצל כ-60 אחוז מבני 20 עד 54 נמדד לחץ הדם. שיפור של 10 אחוז בהשוואה ל-2005. בקרב בני 55-74 נמדד לחץ הדם אצל כ-68 אחוז מהאוכלוסייה, כאשר אצל חולים במצב חברתי-כלכלי קשה נמדד לחץ הדם בעשרה אחוז יותר מאשר אצל ית האוכלוסייה.

 

מניעת מחלות לב וכלי דם 

מדד נוסף בדק את שיעור האוכלוסייה שרמת הכולסטרול ה"רע" שבדמה (LDL) מאוזנת. צמצום רמות הכולסטרול יכול למנוע התקפי לב ולמזער את חומרת מחלת הלב. כמעט 7 אחוז מבני 55 עד 74 נמצאו מאוזנים. מדובר בשיפור של 3 אחוזים לעומת נתוני השנה שעברה. גברים מאוזנים יותר מנשים.

 

שר הבריאות יעקב בן-יזרי ציין לאחר שקיבל את הדו"ח כי "ניתן לראות שיפור משמעותי במרב הנושאים הנבדקים, בהם סוכרת, אסתמה ותיעוד משקל האוכלוסייה. שיפורים אלו מעידים על חשיבות הפרוייקט וההתייחסות הרצינית של קופות החולים לנושאי מדדי איכות". השר הוסיף כי ידרוש מהאוצר תוספת תקציב על מנת להרחיב את היקף הפרוייקט. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
קופות החולים. הסטנדרטים עלו
צילום: גטי אימג' בנק ישראל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים