"כושי, נראה אותך מתאבד". על מה קבלו החיילים?
מה אמר סמח"ט לחייל שאיים לפגוע בעצמו? איך הוענש טירון ש"פישל" בשכיבות סמיכה? ואיך זה שמפקד אומר "אתה הולך כמו הומו"? כל הקבילות
מפקד בחיל השריון קרא לחייל ממוצא אתיופי "כושי"; מפקד אחר קרע חולצה שלבש פקודו מפני שנע באופן לא תקין; קצין בעט בצלעותיו של חייל שלא ביצע כנדרש שכיבות סמיכה; סגן מפקד חטיבה אמר לחייל שהביע בפניו מצוקה: "בוא נראה אם יש לך אומץ לעשות את זה. נתקלתי כבר בהרבה חיילים כמוך שמאיימים להתאבד" - אלה דוגמאות בודדות מבין 6,076 הקבילות שהגישו חיילי צה"ל בסדיר ובמילואים ב-2006. הדו"ח המלא הוגש היום (א') לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת ועולה ממנו עלייה נמשכת ומדאיגה בקבילות שנוגעות ליחסים שבין מפקדים לפקודים.
"נראה כי יש מפקדים בצה"ל אשר סבורים כי פיקוד איננו ערך וביטוי לאחריות אישית ומקצועית, כי אם מעמד המקנה אפשרות והכרה ביכולתם לנהוג שררה ולהפעיל כוח כלפי אחרים", כתב בדו"ח נציב קבילות החיילים, תא"ל (מיל') אבנר ברזני.
בשנה שעברה הגישו חיילי צה"ל 28 קבילות בלבד יותר מאשר ב-2005. כ-61 אחוז מהקבילות נמצאו מוצדקות - שיעור זהה כמעט לשיעורן בשנה הקודמת. חיילי המילואים קבלו פחות - 220 קבילות פחות מאשר ב-2005, ואולם חיילי החובה קבלו יותר לעומת 2005.
מספר קבילות | 6,076 |
אחוז הקבילות המוצדקות | 61 |
אחוז הקבילות בנושא יחס מפקדים לפקודים | 37 (עלייה של 10 אחוזים מ-2005) |
מספר הקבילות בנושא אלימות פיזית/נפשית של מפקדים | 116 (לעומת 4 ב-2005) |
במחצית השנייה של 2006 שבה היתה מלחמת לבנון השנייה, נרשמה ירידה בסך הקבילות שהגיעו לנציבות. חיילי המילואים שקבלו בתקופת המלחמה ולאחריה התלוננו בעיקר על ענייני מיגון ולוגיסטיקה, כשירות מקצועית לשירות מילואים ואי התחשבות מפקדים בבעיות פרט. בתקופת המלחמה עלה מספר הקובלים בשירות סדיר שביקשו לבטל או להקפיא את קבילותיהם, הואיל וסברו שאין זה הזמן המתאים לעסוק בקבילות.
"חייל! רוצה בעיטה או אגרוף?"
הנתון הבולט והמדאיג מדו"ח 2006 הוא המשך העלייה התלולה בקבילות הקשורות ליחסים שבין מפקדים - לרבות בכירים - לפקודים. לאור העלייה הנמשכת בתחום זה בשנים האחרונות הוטל על ראש אגף משאבי אנוש בצה"ל, אלוף אלעזר שטרן, לבחון ממצאי 2005 ולגבש תוכנית עבודה בעניין. ואולם מתברר כי לא זו בלבד שהתופעה לא נבלמה, אלא שחלה עלייה תלולה: ב-2004 עסקו 25.5 אחוז מהקבילות בתחום זה; ב-2005 עסקו בכך 27.2 אחוז מהקבילות ואשתקד נרשם שיא - 2,916 מהקבילות עסקו בכך, 37 אחוז מסך כל הקבילות.
כדי להבין את גודל הבעיה, ניתן לבחון את העלייה התלולה במספר הקבילות שנגעו לנוקשות יתר שהפגינו מפקדים: אשתקד עסקו 116 מהקבילות באלימות מילולית ו/או פיזית, לעומת 4 בלבד ב-2005 כולה. מדובר בבעיה שצה"ל לא יכול לעבור עליה לסדר היום, וניכר כי יש צורך לפעול באופן נחרץ מול מפקדים שאינם יודעים את הגבול בין מותר לאסור.
אלימות, זלזול וגזענות. למצולמים אין קשר לכתבה (צילום ארכיון: שאול גולן)
הנה כמה קבילות בולטת בתחום זה: מפקד בחיל השריון בדרגת סגן פנה ללוחם בן העדה האתיופית והעיר הערות גזעניות. בין השאר קרא לו "כושי". הקצין ניסה להסביר כי הדברים נאמרו כהלצה ולא על מנת לפגוע בחייל. הוחלט לנקוט נגדו צעדים פיקודיים והומלץ להדיחו מתפקידו.
קצין אחר, אף הוא בדרגת סגן, בעט פעמיים בצלעותיו של חייל במהלך אימון גופני. הקצין ביקש להעניש את החייל ושאל אותו האם הוא רוצה "בעיטה או אגרוף?". כשהבין כי עשה מעשה אסור, התנצל. הנציב מצא חומרה רבה בהתנהגות הקצין וקבע כי מדובר ב"התנהגות נפסדת הפוגעת בזכויות היסוד של החייל, ומחייבת גישה פיקודית מחמירה ובלתי מתפשרת". הומלץ לנקוט נגד הקצין צעדים פיקודיים הולמים.
במקרה אחר, קצין בדרגת סגן אלוף המשרת כסגן מפקד חטיבה התייחס באופן מזלזל לחייל שהביע בפניו מצוקה אישית. החייל אמר לקצין הבכיר שאין לו כבר רצון לחיות, והמפקד השיב: "בוא נראה אם יש לך אומץ לעשות זאת, בחיילים כמוך - שאיימו להתאבד - נתקלתי כבר הרבה". הקצין אף כינה את החייל "חוצפן ומפונק", וכאשר החייל בכה בפניו, אמר לו: "תמשיך, תמשיך לבכות". הנציב ראה בחומרה את התנהלות הסמח"ט והמליץ בפני מפקד האוגדה לנקוט נגדו צעדים פיקודיים ההולמים את חומרת המקרה.
מקרה נוסף מתאר כיצד נגד בדרגת רב-סמל נקט אלימות מילולית ופיזית באופן שגרתי כלפי חייל. מהעדויות עולה כי הנגד נהג לטפוח על עורפם של פקודיו ולתקוף אותם באגרופים. כמו כן אמר לחייל, בין היתר: "יא חרא קטן, בוא הנה. אני אתן לך כאפה שתדביק אותך לקיר". כמו כן תפס את החייל בחוזקה בכתפו ואף השליך לעברו צרור מפתחות. בעקבות האירוע הוחלט כי הנגד אינו ראוי להמשיך ולשרת בצה"ל, והנציב המליץ בפני מפקד הבסיס להחיש את שחרורו מהצבא.
"את חולה? תסתמי את הפה!"
מקרה אחר חשף התנהגות לא הולמת של קצין בכיר בדרגת אלוף משנה. הקצין קבע כי חיילת שקיבלה ימי חופשת מחלה תחזור ליחידה. הקצין הבכיר שלח חובש לביתהּ של החיילת כדי שיבדוק אותה ויראה אם היא אכן חולה. כאשר דיברה איתו צעק עליה המפקד ואמר לה: "תסתמי את הפה!".
הנציב מצא פגמים חמורים ביחסו של המפקד אל החיילת, בין השאר בכך שניסה להכתיב מראש לרופא אילו המלצות רפואיות לתת לה. הנציב התרשם כי הקצין הבכיר הכריז על החיילת "מלחמה" ונקט כלפיה צעדים שנדמים לרדיפה אישית. הנציב המליץ לאלוף שתחת פיקודו משרת הקצין הבכיר לזמן אותו אליו ולנקוט נגדו צעדים הולמים.
במקרה אחר התלונן חייל בשירות חובה נגד מפקדו, נגד בשירות קבע, על שהתבטא נגדו באופן מעליב. בין היתר, המפקד אמר לחייל שהוא שונא אותו, חושב שהוא הומו, שהוא משחק בבובות וכי יש לו מראה והליכה של הומו. הנגד התנצל על דבריו במהלך בירור הקבילה, ואולם הנציב מצא פגם חמור בהתנהגותו והמליץ לנקוט צעדים פיקודיים נגדו.
המפקד קרא לחיילי המוצב: "צ'חצ'ח, מפגר, אידיוט" (צילום ארכיון: רויטרס)
חיילים בשירות חובה שנמנים עם צוות המאייש מוצב בגבול הצפון קבלו על מפקד הצוות שלהם, קצין בדרגת סגן. לטענתם, התייחס אליהם הקצין באופן מזלזל ומשפיל ונהג באלימות מילולית ופיזית. צוות מטעם הנציב הגיע למוצב ובחן את התנהלות העניינים במקום. מעדויות החיילים עלה כי המפקד נהג לקרוא להם "צ'חצ'ח, אידיוט, מפגר וצוות של סרמטוטים". כמו כן נהג לתקוף את פקודיו באגרופים.
המפקד המשיך בהתנהגותו זו גם לאחר שפקודיו פנו בעניין למפקד בכיר יותר. הנציב מצא פגמים חמורים בהתנהגותו של הקצין, כמו גם בהתנהגותו של מפקד הפלוגה שלא עשה דבר בעניין. הוא המליץ בפני קצין החיל הראשי לשקול את המשך דרכו בצה"ל.
המפקדים הבכירים מזלזלים בקבילות
לדברי הנציב, "מפקדים בכירים שאליהם אנו פונים על מנת לבדוק קבילות שהוגשו נגד פקודיהם, מתנערים מהדבר ומתייחסים לעניין בצורה שאינה הולמת ולעתים אף לא אמינה. למרבה הצער, חרף הערותיי החוזרות בשלושת הדו"חות הקודמים, גם בשנה האחרונה מצאנו פעם אחר פעם גילויי התנערות מאחריות בהתייחסויות מפקדים ממונים לקבילות פקודיהם, ובמקרים מסוימים אף חמור מכך - המפקדים ניסו להטיל דופי בקובלים באופן בלתי ענייני". ברזני ציין כי בכמה מקרים ניתן גיבוי אוטומטי למפקדים מבלי לרדת לעומקם של דברים.
גם בנושא הטיפול הרפואי הוגשו אשתקד קבילות רבות. באחת מהן בדק הנציב היערכות לקויה של הגורמים המקצועיים בחיל הרפואה למניעת מחלת השחפת, לאחר שחיילת לא הופנתה לבדיקות תקופתיות כדי להבטיח איתור מוקדם של המחלה, ואף לא קיבלה הערכה באשר לזיהוי מחלת השחפת ומניעתהּ. בפרק זה טופלה גם קבילה שעסקה בהיעדר אמצעי מיגון למש"קי כיבוי אש. כמו כן, גם הפעם עלה מהדו"ח טיפול לקוי בנפגע אסבסט.
קבילה נוספת עסקה בחייל שנכווה בעקבות חשיפה לחומר שומני בעבודות מטבח. הוריו של החייל התלוננו שהכוויה נגרמה כתוצאה מחשיפה לחומר כימי, ממיס שומנים, בעת עבודות ניקיון במטבח לקראת חג הפסח. בירור הקבילה חשף שהחייל הועסק במטבח בניגוד לכללי הבטיחות ונחשף לשימוש בחומרי ניקוי מסוכנים מבלי שנופקו לו אמצעי המיגון הנדרשים. כמו כן, החומר שבו השתמש לא סומן בתווית או בשלט אזהרה ברור.
המ"פ חימם את בית-הכנסת כדי לזרז את תפילת הכלואים
גם בחיל המשטרה הצבאית נפלה שלהבת. שוטרת צבאית קבלה על כך שמפקדהּ התנה את יציאתה לחופשה במספר הדו"חות שתחלק לחיילים. המפקד קבע כי חמישה דו"חות משמעת או שני דו"חות תנועה יאפשרו לחיילת לצאת הביתה. הנציב ציין כי אין לערב שיקולים אישיים בביצוע תפקידי אכיפה, שכן הדבר יביא לפגיעה שלא לצורך בחיילי צה"ל וכן בשוטרים עצמם, והמליץ לנקוט צעדים פיקודיים נגד המפקד שקבע את רף הדו"חות.
במקרה אחר הנוגע למשטרה הצבאית, קבלו מדריכי כלואים בבית כלא צבאי נגד מפקד הפלוגה בגין היחס שהפגין כלפיהם וכלפי הכלואים. בין השאר סיפרו כי המ"פ אילץ שני כלואים להתהלך כשהם יחפים, מפני שנעלו נעליים "חצאיות" ולא היה בידם פטור מנעליים צבאיות גבוהות. במקרה אחר המ"פ העביר את המזגן למצב חימום בבית הכנסת שבכלא כדי לזרז את תפילת הכלואים. גם במקרה זה מצא הנציב פגמים חמורים בהתנהלות הקצין.
אלה דוגמאות ספורות בלבד מבין 6,076 הקבילות שהגישו חיילי צה"ל בסדיר ובמילואים ב-2006. יש לקוות כי בדו"ח שיוגש בשנה הבאה - ושבו תסוכם 2007 - נראה ירידה במספר התלונות, ולא משום שחיילים יפחדו לעשות זאת.
מדובר צה"ל נמסר: "לאחר קריאת הדו"ח ביקש הרמטכ"ל מנציב הקבילות נתונים נוספים מתוך כוונה לעסוק בנושא עם מפקדי צה"ל. כמו כן, אגף משאבי האנוש מבצע במקביל את הבדיקות הנוספות על-מנת שהממצאים יטופלו כראוי".