האם הילד שלכם מוכן ללמוד שחייה?
באיזה גיל כדאי לשלוח ילדים ללמוד שחייה, למה לא רצוי שאבא ילמד אותם ואיך מתמודדים עם חרדת מים? מדריכת השחייה אילנה לם עונה על כל השאלות החשובות ועושה סדר בבריכה
יש ילדים שמתים על מים ויש כאלה שממש לא. וההורים? רובנו רוצים לראות את ילדינו שוחים כדגים, מאמצים סגנונות מוכרים, גומאים בריכות וכמובן, נהנים. מי ילמד אותם לשחות, מתי להתחיל בלימוד הזה, איך מתגברים על הפחדים – השאלות האלה מעסיקות את כולם.
אילנה לם, בוגרת לימודי חינוך גופני במכון וינגייט, עוסקת זה עשרים שנה בהוראת שחייה לילדים ולמבוגרים בקאנטרי דקל בתל־אביב. היא אף פיתחה שיטת לימוד מיוחדת להתמודדות עם חרדת מים, אחרי שהתגברה בעצמה על טראומת מים כפולה בילדותה ובנעוריה. לם עונה כאן על שאלות המפתח בנושא לימודי השחייה.
באיזה גיל כדאי להתחיל ללמוד שחייה?
"לרוב, גיל ארבע הוא הגיל המומלץ לתחילת פעילויות מודרכות במים. ניתן להתחיל בכמה שיעורי הסתגלות והכנה לשחייה, ורק בגיל 5־6 לעבור לשיעורי שחייה מסוגננת. רצוי להקדים לכך שיעור אבחון, בו יוכל המדריך להתרשם מהילד (קואורדינציה, קשב, ריכוז, יכולות מוטוריות, מוטיבציה וכדומה) והילד יוכל להביע את רצונו ורגשותיו בעניין.
"עד גיל ארבע, חשוב לזכור, המוטיבציה ויכולת הריכוז נמוכות עדיין, והתחום המוטורי אינו מפותח מספיק. בגילים שנתיים עד ארבע מומלץ לטפח משחקים במים ולשהות ככל היותר בסביבת מים".
האם עדיף לרשום את הילד לשיעורים פרטיים או קבוצתיים?
"לרוב עדיף לבחור בשיעורים פרטיים, שיכולים להיות מותאמים באופן מדויק לכישוריו של הילד ולצרכיו, מה שמזרז את הלימוד ועשוי בסופו של דבר לחסוך זמן וכסף".
באיזה סגנון שחייה מומלץ להתחיל והאם רצוי לשלב כמה סגנונות?
"קל יותר להסתגל לסגנון חזה, ובמקביל לו, ניתן ללמוד את סגנון הגב הקלאסי. אחר כך אפשר ללמוד חתירה. רצוי ללמוד סגנון אחד על הבטן ולתרגל ציפה על הגב ורק אז לעבור לסגנונות נוספים. כך הילדים נהנים מגיוון ולרוב אינם מתבלבלים בין הסגנונות".
כמה שיעורים נדרשים לכל ילד?
"לכל ילד קצב התקדמות אישי, ולא ניתן לדעת מראש כמה שיעורים יידרשו על מנת להגדיר ילד כשוחה, כלומר, ככזה שיכול לעבור מלימוד שחייה לשלב האימון ושיפור הכושר. ילד שוחה הוא ילד שמסוגל לשחות לאורך בריכה של 25 מטר ללא מצופים, גם במים עמוקים, בסגנון רגוע ונינוח, בלי להתעייף. לרוב נדרשים בין 12 ל־30 שיעורים כדי להגיע ליכולת כזו".
כמה פעמים בשבוע כדאי ללמוד שחייה?
"בגילי 4־– 5 שיעור אחד בשבוע. אחר כך רצוי להגיע לשיעורים פעמיים בשבוע ולא יותר, בעיקר כדי לשמור על טעם של עוד. מומלץ להגיע לשיעור רבע שעה לפני תחילתו לפחות, כדי שהילד יוכל לשחק קצת במים, ולהישאר חצי שעה אחרי השיעור, לאותה מטרה".
למה שהורה לא ילמד את הילד לשחות?
"אם הוא מדריך מוסמך, מובן שאפשר. אם לא, בהיעדר יכולת מתודית, זה יהיה בעייתי מאוד. הורים יכולים ללמד את ילדיהם תנועות בסיסיות כדי שיקבלו תחושת מים נכונה. כדי שהטכניקה תהיה טובה – כדאי שמדריכים מקצועיים ילמדו שחייה".
איך בוחרים בית־ספר או מורה טוב לשחייה?
"חשוב להגיע למקום בו נערכים השיעורים ולהתרשם מגודל הבריכה, נקיונה, תנאי הבטיחות, הצפיפות במסלולי השחייה, טמפרטורת המים וכו׳. צריך לבדוק מהי ההכשרה של המדריכים, איך הם מתייחסים לילדים, האם הם נמצאים בתוך המים או על שפת הבריכה בעת ההדרכה. כמו כן, חשוב לבדוק האם קיים פיקוח מקצועי, האם אין יותר מארבעה־חמישה ילדים בשיעורים הקבוצתיים והאם בשיעורים הפרטיים המדריך מרוכז אך ורק בשיעור".
האם אפשר לשלוח אחים לאותו שיעור?
"מוטב להפריד בין אחים כדי לאפשר לכל אחד מהם ללמוד בקצב שלו ולנטרל את התחרותיות הטבעית הקיימת ביניהם".
איך מתמודדים עם חרדת מים?
"מומלץ מאוד להרגיל ילדים למגע עם מים מיום היוולדם: בשעת הרחצה באמבטיה כדאי להרטיב בעדינות את פניהם ושיערם, להזרים בקלות מים מהטוש על הפנים והעיניים ולתת להם ליהנות מזה. מגיל חצי שנה כדאי לבלות עם הילדים בבריכה ובים ולהרגילם לשהייה במים".
"רצוי מאוד לשמור על רצף בילויים כאלה גם בחורף כדי להימנע מנתק ממושך מהמים. אם נוצר נתק, והילד חושש פתאום מהמים, אחרי שבקיץ שעבר צלל, שחה ונהנה – צריך לזכור שתחושת המים לא נעלמת, וכדאי פשוט לתת לילד זמן להתרגל מחדש לסביבה המימית".
"לעיתים רצוי לתת לילד כמה שיעורי רענון כדי לחזק מחדש את בטחונו. כדאי להכיר לילד את גבולות הבריכה, להציע לו להשתמש במשקפת כדי למנוע כניסת מים לעיניים וליצור את החשיפה המחודשת למים באופן הדרגתי. בכל מקרה, לעולם אין לזרוק ילד למים".