שתף קטע נבחר
 

סכנה, זיהום: בתי החולים משמשים מדגרה לחיידקים

הרופאים לא נוטלים ידיים, אלונקות ומכשירים רפואיים לא עוברים חיטוי, גם מיטות, ברזים מקלדות ועכברי מחשב מהווים כר פורה להתפתחות זיהומים - כך עולה משלושה מחקרים שנערכו בארץ והוצגו היום

החיידקים הגורמים לזיהומים בבתי החולים נמצאים בכל פינה. לא רק על כפות הידיים של אנשי הצוות, שלא תמיד מקפידים על רחצה בין מטופל למטופל, אלא גם על האלונקות שבהן מעבירים את החולה, על מכשירים כמו א.ק.ג שעוברים מחולה לחולה, על ידיות הברזים במחלקות ואפילו על מקלדות ועכברי המחשב שבהן משתמשים אנשי הצוות. כך עולה משלושה מחקרים שנעשו בבית החולים הדסה הר-הצופים והוצגו בכנס החברה הישראלית לאיכות ברפואה.  

 

 

עד עשירית מהמטופלים שנמצאים בבתי החולים עלולים להידבק בזיהום בין כתלי בית החולים. החוקרת נעמי מיניסטר מהדסה ביקשה לבדוק את שכיחות נטילת הידיים בקרב הצוות הרפואי וגילתה שגם בין אלו שנוטלים ידיים, לא כולם מקפידים על רחיצה אפקטיבית. בשנת 2002 דיווחו רק 32 אחוז מאנשי הצוות הרפואי על נטילת ידיים לפני ביצוע פעולה כלשהי. שלוש שנים לאחר מכן הוכפל שיעורם ועמד על 64 אחוז. כמעט שליש מהרופאים שלא נטלו ידיים או החליפו כפפות בין מטופל למטופל פנו לטפל בחולה הבא. 


מכשיר אק"ג. לא עובר חיטוי

 

הנוהל מגדיר שמשך חיכוך כפות הידיים במהלך רחיצה צריך להיות יותר מ-10 שניות. עם זאת, מתצפיות עלה כי רק 30 אחוז מאנשי הצוות חיככו ידיהם יותר מ-10 שניות אחרי שטיפלו בחולה ורק 25 אחוז עשו כנדרש לפני טיפול בחולה.

 

גם מיטות ואלונקות עלולות לשמש לא רק להעברת חולים כי אם גם להעברת זיהומים. החוקרות ז'נה גל ורבקה סנה מהדסה הר-הצופים ביצעו 48 תצפיות על מסלול האלונקות מחדר הניתוח לחדר ההתאוששות. בנוסף בדקו האם האלונקות נוקו ונטלו תרביות מדפנות האלונקה ומהמזרון. ממצאי בדיקה מיקרוביולוגית העלו

 כי שני שליש מהאלונקות מהוות גורם להעברת זיהומים בין חדר הניתוח לחדר ההתאוששות. 

 

לפני ההתערבות נמצא כי רק ב-35 אחוז מהמקרים נוקתה האלונקה בין מטופל למטופל ורק 30 אחוז מהאלונקות נוקו באופן יסודי בסוף יום העבודה. לאחר תוכנית התערבות שכללה הסברה והדרכה לאנשי הצוות ובניית תוכנית עבודה יומית לניקוי האלונקות, נמצא כי ב-45 אחוז מהמקרים נעשה ניקוי של האלונקה בין מטופל למטופל ו-70 אחוז מהאלונקות נוקו באופן יסודי בסוף יום העבודה.  

 

בעקבות הממצאים - המחשבים ינוקו בכל משמרת 

גם מקלדת העכבר והמחשב הם כר פורה להעברת זיהומים. עבודה נוספת שנעשתה בהדסה הר הצופים מצאה כ-500 מושבות של חיידקי סטיפילוקוקוס וחיידקי סביבה על מחשב המיון הכירורגי ועל המחשב במיון ילדים בבית החולים. בעקבות הממצאים הוחלט להנהיג נהלי עבודה חדשים במיון בהדסה הר-הצופים. המחשבים ינוקו בתמיסת כלור פעם במשמרת ויחוטאו עוד פעמיים במגבונים אלכוהוליים. בנוסף, הומלץ לעבור למקלדות סיליקון, שקלות יותר לניקוי. 

 

החוקרות שירה בן שמעון ונינה אהרונין בדקו גם את ידיות ברזי המים. כך למשל, בברז שנמצא בחדר התרופות בבית החולים נמצאו 500 מושבות חיידקים. בעקבות

 העבודה הוחלפו הברזים הידניים בברזים המופעלים ללא מגע יד אדם. 

 

גם על כבלי מכשיר הא.ק.ג שעובר בין מטופל למופל נמצאו עשרות מושבות חיידקים. נמצא כי רק ב-40 אחוז מהמקרים חוטא המכשיר בין חולה לחולה. לאחר שהוצגו התוצאות נמצא כי נעשה חיטוי ב-90 אחוז מהמקרים. 

 

החוקרות ציינו כי "סביבת העבודה במיון אכן מהווה מקור לצמיחת חיידקים. לאחר ביצוע ההתערבות ניתן לראות שיפור בכל הממצאים". ברוב המקרים ירד מספר מושבות החיידקים על המחשבים ועל כבלי הא.ק.ג לאפס או קרוב לכך. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
החיידקים נמצאו גם באלונקות ובמיטות
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים