שתף קטע נבחר

למה אנחנו מדיפים ריח רע כשמזיעים?

הזיעה מקררת את הגוף, מסלקת מלחים ומסייעת בניקיון, אבל על הדרך גם מדיפה ריח שמסלק את האורחים מהסלון. אתם התעניינתם למה זה קורה ומה אפשר לעשות, והדוקטור משיב, על רקע הטמפרטורה הנוסקת בחוץ

זה לא מחזה נדיר לעלות לאוטובוס בליל קיצי לח ולחטוף הדף מריחות הזיעה העזים שממלאים את החלל. אז אם זה כל כך רע, למה צריך לסבול את ריח הזיעה, ואיך אפשר להפסיק אותו? לקראת ימות הקיץ החמים, אתם רציתם לדעת והנה – כל הפרטים.

 

ריח גוף הוא תופעה שכיחה החל מגיל ההתבגרות. בלוטות ההפרשה מחולקות לשני סוגים: בלוטות אפוקריניות ובלוטות אקריניות. אלה האחרונות מפוזרות על פני כל שטח העור, שם הן מעורבות בבקרה ושליטה על טמפרטורת הגוף באמצעות ייצור זיעה.

 

כאשר טמפרטורת הגוף עולה, מתחילה מערכת העצבים הסימפתטית לגרות את בלוטות הזיעה האקריניות להפריש מים אל העור. המים מתאדים ובתהליך זה הגוף מתקרר. במצבי חום קיצוניים מסוגל גוף האדם להפריש מספר ליטרים של זיעה בשעה.


זיעה אקרינית. מקררת ומפרישה עודפי מלח (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

תפקיד נוסף של הזיעה האקרינית הוא הפרשת עודפי נתרן כלורי (מלח) מהגוף, המצטברים לידי פסולת חנקתית. בנוסף, מכילה הזיעה כמויות מזעריות של אלקטרוליטים אחרים, ולעתים נדירות גם פיגמנט אדמדם. אצל אדם שממעט להזיע יהיה בתחילה איבוד הנתרן כלורי גבוה. ואולם ככל שירבה להזיע, תשתפר היעילות של בלוטות ההזעה, ומשיסתגל למצב החדש ילך איבוד המלחים ויצטמצם.

 

מנגד, בלוטות אפוקריניות מוגבלות בפיזורן לבתי השחי, איזור איברי המין והשדיים והן נפתחות ישירות אל תוך זקיקי השיער. בלוטות אלו מפרישות באופן רציף זיעה לתוך צינורית הזיעה. זוהי זיעה שומנית יחסית. לבלוטות אפוקריניות אין כל תפקיד בוויסות הטמפרטורה, והן אחראיות אך ורק על הפרשת פרומונים – ריחות שנועדו למשוך את בני הזוג.

 

הריח מהבלוטות האפוקריניות שונה מזה של הבלוטות האקריניות. מספר גורמים תורמים להיווצרות הריח הדוחה מהבלוטות האפוקריניות. חיידקים המתיישבים באיזורי הבלוטות האפוקריניות יוצרים אמוניה וחומצות שומן בעלי ריח עז.

 

במצבים יחודיים גם הבלוטות האקריניות, שהן לרוב חסרות ריח, מפרישות זיעה בעלת ריח עז. מצב זה מתרחש לאחר אכילת מזונות בעלי ריח עז כמו שום, בצל, קארי, אלכוהול ותרופות מסויימות כמו פניצילין. במקרים נדירים מופרש ריח רע מבלוטות אקריניות במחלות הקשורות בהפרעה של חומצות האמינו בגוף (החומצות המרכיבות חלבונים).

 

ריח רע מבלוטות אפוקריניות שכיח יותר אצל גברים, ככל הנראה בשל ריבוי הבלוטות ופעילותן בהשוואה לנשים. ריח הזיעה האופייני אצל רוב האנשים אינו מעיד על מחלה, אך מובן שהוא מעיד על היגיינה לקויה המעודדת התרבות חיידקים באיזור בית השחי, החזה והערווה. חולי סוכרת ואלה בעלי עודף משקל נוטים לסבול יותר מריבוי חיידקים יוצרי ריח זיעה רע, ולפיכך הם נדרשים להיגיינה מוקפדת יותר.

 

אז מה עושים עם הריח הרע? הדרך הטובה ביותר היא כמובן רחצה ושימוש בדאודורנט. אלה הסובלים מהפרשת זיעה מוגברת יכולים בעצה אחת עם הרופא לנסות טיפול בתכשיר אנהידרול פורטה החוסם לזמן מוגבל את הפרשת הזיעה מהבלוטות. עם זאת, התכשיר גורם לעתים לגירוי מקומי. 

 

הזרקת בוטוקס היא טיפול חדש יחסית החוסם את מעבר הגירוי העצבי מהעצב לבלוטת הזיעה וכך מונע את הפעלת מנגנון ההזעה. במקרים קיצוניים עשוי הרופא להמליץ על טיפול כירורגי, אם כי גם הוא כולל תופעות לוואי רבות.

 


 

  • יש לכם עוד שאלות על תופעות שכיחות בגוף האדם? כתבו לנו. השאלות הנפוצות ייענו במדורים הקרובים. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ריח גוף - תופעה שכיחה החל מגיל ההתבגרות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים