היום: 250 אלף נבחנים בבגרות במתמטיקה
ראשוני הנבחנים יתחילו להיבחן בשעה 13:00, האחרונים יצאו מהכיתות בשעה 20:00. התלמידים סיפרו כי את היום האחרון לפני המבחן הם העבירו במנוחה. בשדרות יתקיים המבחן בכיתות ממוגנות
טובעים במספרים: יותר מ-250 אלף תלמידי תיכון ייגשו היום (יום ג') לבחינת הבגרות במתמטיקה, בחינה אותה התלמידים מכנים "המבחן המפחיד ביותר". ראשוני הנבחנים יקבלו את השאלונים בשעה 13:00, אחרון התלמידים יעזוב את כיתת הבחינה כעבור שבע שעות. השנה הוזמנו 16 אלף שאלונים יותר משנת הלימודים תשס"ו.
בשנת הלימודים תשס"ה עמד הציון הממוצע במקצוע, בשלוש יחידות לימוד על 79.4, בארבע יחידות על 83.2 ובחמש יחידות על 87.9. מנתוני אגף הבחינות שבמשרד עולה כי בשנת הלימודים תשס"ה 1,410 תלמידים נכשלו במבחן. תלמידים שאינם זכאים לבגרות, מאחר שנכשלו במקצוע, יכולים לשפר את ציוניהם במועדים אחרים העומדים לרשותם: מועד ב' שיתקיים ביולי, במועד קיץ בחודש אוגוסט ובמועד חורף שיתקיים בחודש ינואר.
ישראל דורגה במבחן הבינלאומי TIMSS- 2003 במתמטיקה במקום 19 מתוך 45 מדינות. נתונים אלה מציבים את ישראל באופן מובהק מעל לממוצע הבינלאומי. יש לציין, כי במבחן הבינלאומי הקודם, TIMSS 1999, ההישגים של תלמידי ישראל היו נמוכים, אז ישראל היתה במקום ה-28 מתוך 38 מדינות שהשתתפו במבחן. ישראל היתה אחת מבין שלוש מדינות אשר הציגו שיפור משמעותי ומובהק בהשוואה למבחן הקודם.
התלמידים: נחים ביום שלפני הבחינה
ומה אומרים התלמידים? יו"ר מועצת התלמידים, חגי אורן, שייבחן בארבע יחידות לימוד בישיבה התיכונית יבנה בחיפה, אמר: "זו אחת הבחינות הקשות. אני מתרגש, אבל לא באופן מיוחד. הבחינות בסך הכל הוגנות, אבל הרבה פעמים יש הבדל חד ברמה - בין המועד הראשון למועד השני, באותו השאלון. ערב לפני הבחינה אני תמיד נח ומנסה להירגע. בימים לפני המבחן אני פותר הרבה שאלות. לא נעזרתי במורים פרטיים. אני בעיקר שמח על זה שרואים את הקצה של סוף השנה, וכך שסוף סוף אנו נפטרים מהבגרות במתמטיקה".
יערה בן שושן, תלמידת כיתה יא' בתיכון אורט בקריית מוצקין, לא ניגשת לאף מבחן בלי קמע למזל – ספר תהלים. לדבריה: "שמים את הספרון בצד, אם לא נעזור לעצמנו אולי אלוהים יעזור". היא ניגשת למתמטיקה ברמה של שלוש יחידות בגלל שנמאס לה לרדוף אחרי הציונים. "השאלונים של ארבע וחמש יחידות הם קשים מדי ואני רואה את החברים שלי שהם מאוד חכמים, אבל הממוצע שלהם הוא 70".
"אין לי המון שעות בשבוע ללמוד", הוסיפה בן שושן. "אחרי התיכון אשלים את היחידות במתמטיקה. אני לחוצה כמו כל התלמידים, בכל-זאת מתמטיקה היא בגרות מאוד חשובה. למדתי הכל עד היום שלפני המבחן. יש לי זיכרון צילומי אז אני בעיקר משננת ורואה את התרגיל בראש. אני חושבת שהיום שלפני הבחינה הוא יום שנועד להירגעות, ולכן הכי כדאי להספיק את החומר עד יום לפני".
תלמיד בשדרות: בקושי הצלחתי ללמוד
תלמיד בשדרות פנה באמצעות עורכת הדין, קרן רז-מורג, לשרת החינוך, בדרישה לקיים את בחינות הבגרות מחוץ לעיר, כולל הבחינה במתמטיקה. "כידוע לך, בעקבות המצב הביטחוני בשדרות הוכרז מצב חירום, והושבתו הלימודים בעיר עד להודעה חודשה. חרף האמור בחינות הבגרות מתקיימות כסידרן במבני בתי הספר בעיר. ביום שלישי צפויה להתקיים בחינת בגרות במתמטיקה, הנך מתבקשת בשם מרשינו ועד ההורים בשדרות לפעול בדחיפות ולהורות על ביצוע הבחינה מחוץ לאזורים החשופים לפגיעת רקטות.
"קיום בחינות במצב חירום מתעלם מהסיכון של נפילת קסאם, לפני ובמהלך בחינות הבגרות, תוך סיכון חייהם של התלמידים. אין צורך להכביר במלים אודות הפגיעה הקשה בסיכוייהם של התלמידים למצות את יכולותיהם בבחינות כאשר אופפת אותם חרדה מתמדת מפני נפילת רקטה על ראשם... אסור שבחינת הבגרות במתמטיקה תתקיים בבתי הספר בשדרות".
שרת החינוך, יולי תמיר, השיבה לעו"ד רז-מורג כי משרד החינוך מקבל את ההנחיות מפיקוד העורף, בתיאום עם מחלקת החינוך, המורים, ההורים והתלמידים: "ההחלטה לאפשר את קיום בחינת הבגרות במתמטיקה התקבלה לאחר הבדיקה כי אין מניעה ביטחונית מטעם הצבא לקיים את בחינות הבגרות בבתי הספר בשדרות, בתוך כיתות ממוגנות. ההחלטה אינה מונעת מכל תלמיד המעוניין להיבחן מחוץ לישוב לעשות כן. משרד החינוך מאפשר ומסייע לתלמידים להיבחן בעיר אחרת או במועד אחר".
יוסי וקנין, תלמיד כיתה י' בשדרות, שאמור להיבחן בבחינת הבגרות במתמטיקה סיפר: "כל התקופה הזו בקושי הצלחתי ללמוד לקראת הבחינה. בתוך שדרות אי אפשר ללמוד גם בכיתות ממוגנות. יש כאן אווירה ולחץ שלא מאפשרים לנו ללמוד, רק כשיצאנו מחוץ לעיר הצלחתי ללמוד קצת לקראת הבחינה. אני בלחץ לקראת הבחינה במתמטיקה והבחינות בהיסטוריה ולשון. אני כל הזמן חושב מה יהיה מה יקרה אם תפעל מערכת צבע אדום במהלך המבחן או שתיפול רקטה לידנו. אני מקווה שאני אצליח לעבור את הבחינה הזאת בשלום".
ביום הבחינה ייפתח חדר מצב שייתן מענה למנהלי בתי הספר, החל מהשעה 12:30 בצהריים ועד 20:30 בערב. המפקחת המרכזת להוראת האנגלית תוכל להשיב למנהלים על שאלות ובעיות שתתעוררנה במהלך הבחינה, בטלפונים- 02-5604217/18/20.