ארה"ב: "דוקטור מוות" ייצא היום לחופשי
ג'ק קבורקיאן, הרופא שזכה בכינוי המצמרר לאחר שסייע בגרימת מותם של לפחות 130 חולים שרצו בכך, יוצא לחופשי. הוא ריצה שמונה שנות מאסר לאחר שהורשע ברצח ממדרגה שנייה של אדם שסבל מניוון שרירים מתקדם. "זה כאילו הפצע נפתח מחדש", אמר אחותה של אחת החולות שהוא המית
הרופא שסייע לחולים רבים לשים קץ לחייהם וזכה לכינוי "דוקטור מוות", ג'ק קבורקיאן, צפוי להשתחרר היום (ו') מבית כלא במדינת מישיגן. קבורקיאן, על פי הודאתו, גרם למותם של לפחות 130 בני אדם שהיו חפצים בכך בין השנים 1990-1998. לא כולם חולים סופניים.
קבורקיאן, בן 79, ריצה שמונה מתוך עשר עד 25 שנות מאסר שנגזרו עליו לאחר שהורשע ברצח מדרגה שנייה של אדם שחלה במחלת לו גריג (ALS). שנה ותשעה חודשים קוצצו ממאסרו בגין התנהגות טובה.
צאתו לחופשי עוררה מחדש את הכאב בקרב משפחות כמה מהחולים להם סייע לשים קץ לחייהם. "זה כאילו הפצע שהחל להחלים נפתח מחדש", אמרה טינה אלרלי, שאחותה פנתה לקבורקיאן באוגוסט 97' לאחר שסבלה מספר שנים מטרשת נפוצה. "חשבנו שגם אם היא תיצור קשר איתו אין סיכוי שהוא יעשה את מה שהוא עשה. כולנו טעינו מאוד".
בעקבות מות אחותה, קארן שופסטול בת ה-34, הצטרפה אלרלי לתנועה הקנדית נגד המתות חסד. למרות שגיסה סיפר כי אשתו איבדה טרם מותה את התחושה בפלג גופה התחתון וסבלה מהסטרואידים שהיו אמורים להקל על כאביה, אלרלי מטילה ספק בכך שהיא אכן רצתה למות.
"הפתולוג שביצע נתיחה בגופתה אמר לי ולאמי שהיא יכלה לחיות עוד 20 ואפילו 50 שנה. היא פשוט הייתה בדיכאון וחששה מהעתיד הלא-ודאי", אמרה אלרלי, שחושדת כי מניעיו של קבורקיאן היו אנוכיים. "כוונתו הייתה תמיד לזכות בהכרה. אני בטוחה שאם אגיד לו את שמה של אחותי לא יהיה לו מושג במי מדובר".
"זה שירות רפואי שסופק בחמלה"
מנגד, בני משפחה של חולים אחרים שיקיריהם מתו בסיועו של הרופא, חושבים שמעשיו ראויים להערכה. טרי יוק למשל, היה אסיר תודה כאשר קבורקיאן עזר לאחיו תומס לשים קץ לחייו בשנת 98' ומעולם לא חשב שעליו לשבת בכלא בגין מתן התרופות הקטלניות. תומס יוק היה החולה שבגין המתתו נכלא קבורקיאן.
"אחי היה שרוי בפחד והרגיש כי איבד חלק גדול מכבודו העצמי", אמר יוק, שאחיו לקה ב-ALS. כשנפגש עם קבורקיאן היה מסוגל להזיז רק שתי אצבעות בידו הימנית ולרוב היה נחנק מהרוק של עצמו. "היה קשה להבין את הדיבור שלו אבל ניוון השרירים לא פגע ביכולותיו השכליות. היה לו ברור מאוד מה הוא רצה שיקרה לו".
"מדובר היה בשירות רפואי שג'ק התבקש לבצע, ומנקודת המבט שלי, הוא סופק בחמלה", הוסיף יוק. "זה לא צריך להיות פשע". לדבריו, מותו של אחיו רק חיזק את אמונתו כי מדינות נוספות צריכות לאשר לחולים לקבל סיוע בהתאבדות. כיום אורגון היא המדינה היחידה בה חולים שתוחלת החיים הצפויה שלהם קטנה משישה חודשים יכולים לקבל מרשם לכמות קטלנית של תרופות.
מכיוון שתומס יוק לא היה מסוגל לעשות זאת בעצמו, הזריק לו ד"ר קבורקיאן את המנה הקטלנית ואף צילם את התהליך בווידאו. את הקלטת העביר מאוחר יותר לרשת CBS וקרא לרשויות לתבוע אותו. התובע במשפטו אמר כי "הוא הראה לכל העולם מעשה שלא היה סיוע בהתאבדות כי אם המתת חסד. הוא לא חשב שאף חבר מושבעים ירשיע אותו".