שתף קטע נבחר
 

השוואה: באיזה בית יולדות כדאי ללדת?

סוויטות עם ג'קוזי, מחיר לילה במלונית, אופציה לדולה, מיילדת פרטית או רופא צמוד. באיזה בית חולים תקבלו בדיוק את מה שאתם רוצים בלידה? "ידיעות אחרונות" משווה בין בתי יולדות במרכז הארץ

מתכוננים ללידה? במוקדם או במאוחר, בין שלל המשימות שממתינות לכם, תצטרכו לבחור את חדר הלידה בו תעברו את החוויה הבלתי נשכחת. התחרות בין בתי החולים על לבן של היולדות מתעצמת בשנים האחרונות, ומולידה מחלקות מפנקות במיוחד עם שפע פיתויים וגימיקים, החל משיטות אטרקטיביות ללידה טבעית וכלה בסוויטות לידה ביתיות ומלוניות מפוארות.

 

סיבת התחרות היא בעיקר כלכלית. על כל לידה רגילה מקבל בית החולים סכום של ‭7,993‬ שקל מהמוסד לביטוח לאומי, ומאחר שמדובר בפעולה רפואית פשוטה וזולה, הרווח נחשב לכזה שמצדיק את המאמץ. בחרנו 11 בתי חולים במרכז הארץ - מכ"ס עד רחובות וגם מירושלים, ובדקנו מה הם מציעים.

 

מלונית לזוג

אם תרצו להתפנק לאחר הלידה, אולי יעניינו אתכן המלוניות שהוקמו בשנים האחרונות בחלק מבתי החולים, ושמציעות שהות מרגיעה ליולדת בתנאי פנסיון. המלונית המפוארת ביותר פועלת בבית החולים איכילוב שבמרכז ת"א. העיצוב חדיש, אבל גם המחיר בהתאם: 845 שקל ללילה ליולדת ו־150 שקל תוספת לבן הזוג. במרכז הרפואי שיבא (תל השומר) פועלת מלונית המציעה תנאי פנסיון מלא ליולדת, לינה וארוחת בוקר לבעל במחיר של ‭1,980‬ שקל ל־3 לילות.

 

במעייני הישועה (בני ברק) יש מלונית צנועה ליולדת בלבד במחיר 350 שקל ללילה ביום חול ו־450 שקל לשהות במשך השבת. בהדסה עין־כרם שבירושלים נפתחה לאחרונה מלונית חדשה ומפוארת במחיר 825 שקל ליולדת ללילה בתנאי פנסיון מלא ו־150 שקל תוספת לבן זוג ללינה וארוחת בוקר. בימים אלה נמצאות בשלבי תכנון ובנייה מלוניות באסף הרופא (ליד צריפין) ובבלינסון (פ"ת‭,(‬ שצפויות לעורר את התחרות בתחום.

 

לידה ביתית וטבעית

מחצית מהלידות בארץ עדיין מתבצעות בעזרת משככי הכאבים ובראשם האפידורל, אבל בתי החולים כבר הפנימו את האופנה החדשה – לידות טבעיות עם שלל גימיקים שיעזרו ליולדות להתגבר על הכאב. טרנד נוסף הוא הלידה בתנאים ביתיים (לידות בית, אגב, אינן מומלצות בישראל על־ידי משרד הבריאות, ומדי שנה מתבצעות בארץ רק כ־400 כאלה. התשלום למיילדת בבית נע סביב 800 דולר‭.(‬

 

בשנים האחרונות החלו בתי החולים להקצות במחלקות הלידה חדרים המעוצבים באווירה ביתית, כדי למשוך יולדות שהיו רוצות ללדת בבית, אבל מגיעות לבית החולים בגלל האפשרות לקבל עזרה ראשונה ומיידית במקרה של סיבוך. בחלק מהחדרים יש אמבטיה או ג׳קוזי, המאפשרים שהות של היולדת במים להקלה בכאבי הלידה - בכפוף להנחיות משרד הבריאות, שאוסרות על לידה בפועל של התינוק בתוך מים. לפי מדיניות משרד הבריאות, אין אפשרות להירשם מראש לחדרים מיוחדים אלה, והשירות הוא ללא תשלום ועל בסיס מקום פנוי (או בתשלום, במקרים בודדים‭.(‬

 

לגבי חדרי האשפוז לאחר הלידה, אלה מיועדים ברובם ל־2־3 נשים. ברוב בתי החולים יש מספר מצומצם של חדרים אישיים, המיועדים בראש ובראשונה לנשים שעברו ניתוח קיסרי ולאחר מכן על בסיס מקום פנוי (שוב, ללא אפשרות הרשמה מראש‭.(‬

 

באיכילוב מתאפשרת לידה טבעית בסוויטה ללא תשלום, לנשים בהיריון תקין. הסוויטה מעוצבת כבית ובנויה משני חדרים שבהם מיטה זוגית, אמבטיה לשהייה במים, נרות ותאורה עמומה.

 

בשיבא מאפשרים לידה טבעית במרכז מיוחד הכולל 2 סוויטות מרווחות, מיטה זוגית וג׳קוזי, וגם שהייה עם התינוק לאחר הלידה למשך 6 שעות. מחיר החדר לשעות הלידה הוא ‭4,300‬ שקל, כולל הצמדת מיילדת המומחית בלידה טבעית. בימים אלה נחנך אגף מיוחד לשהות עם התינוק מרגע הלידה ועד השחרור הביתה.

 

לבילינסון, הנחשב לאחד משלושת הגדולים במרכז, יש חיסרון מול מתחריו איכילוב ושיבא, בגלל היעדר מלונית. עם זאת, כל חדרי הלידה מצוידים באמבטיה, בשירותים ובטלוויזיה בכבלים. במהלך הלידה מתאפשרים שירותי רייקי ושיאצו ללא תשלום.

 

בוולפסון (חולון) קיימת אפשרות ללידה טבעית בעזרת רפלקסולוגיה, שיאצו, לידה עם כדור פיזיו, מסאז׳ עם שמנים אתריים, מוזיקה מרגיעה והנמכת אורות. למרות זאת, בוולפסון מציינים כי ‭70%‬ מהיולדות מקבלות אפידורל לבקשתן – השיעור הגבוה בארץ. כמו כן, 7 חדרים נבנו ללידה משפחתית ללא התערבויות מיוחדות, הדומים במבנה לחדרי מלון עם דלת הנפתחת בכרטיס מגנטי, ללא תשלום.

 

במעייני הישועה קיימת אפשרות לשהות לאחר הלידה בחדר פרטי על בסיס מקום פנוי במחיר 80 דולר ללילה, ומדיניות בית החולים מעודדת לידה טבעית ללא משככים.

 

במאיר (כ"ס) מוצעים במחלקות היולדות 2 סוויטות ללידה טבעית עם ג׳קוזי, פינת ישיבה למשפחה, מטבחון וטלוויזיה ווידיאו, ללא תשלום.

 

באסף הרופא (ליד צריפין) מתאפשרת לידה טבעית בחדרים המעוצבים כולם – ויש 11 כאלה – בהשראת צימרים בגליל, וכוללים שירותים צמודים וטלוויזיה עם מסך פלזמה וג׳קוזי לשהות במים לאחר הלידה, ללא תשלום.

 

בקפלן (רחובות) קיים חדר לידה טבעית הכולל מקלחת זרמים לעיסוי, ללא תשלום. בחדרי הלידה מוצעות שיטות אלטרנטיביות להקלה בכאבים, בהן שיטת פאולה לאימון השרירים הטבעתיים.

 

בהדסה עין־כרם יש אפשרות לידה בשיטה טבעית, בין היתר בחדרים מיוחדים ללא תשלום. בחדר הלידה ניתן לבחור באמצעים לא תרופתיים לשיכוך כאב לרבות שינוי תנוחות, לידה עם כדור ומסאז׳ ורפלקסולוגיה, ללא תשלום. בימים אלה נפתח מרכז מיוחד ללידה בסביבה טבעית וביתית.

 

בשערי צדק (ירושלים) יש חדרי לידה המעוצבים באווירה ביתית, ואפשרות ללידות טבעיות לפי רצון היולדת.

 

בביקור חולים (ירושלים) חדרי הלידה חדשים עם מערכת סטריאו וכורסה. יש גם יש 2 סוויטות לאחר הלידה ב־350 שקל.

 

דולה ורופא לבחירה

תומכת לידה, המכונה בלשון עממית דולה, הוא מקצוע שהופך בשנים האחרונות למבוקש. הכוונה לנשים שמלוות את האישה ההרה החל משלב ההריון ועד 3 חודשים לאחר הלידה. בבתי החולים יש מדיניות משתנה לגבי הכנסת דולות כמלוות לחדרי הלידה. בבילינסון, וולפסון, מעייני הישועה, הדסה, שערי צדק וביקור חולים מתאפשרת הכנסת דולה כמלווה, במידה שאינה מפריעה להחלטות הצוות הרפואי.

 

באיכילוב, מאיר וקפלן לא מתאפשרת כלל הכנסת דולה. בשיבא מאפשרים ליולדת לבחור דולה רק מרשימה סגורה שמציע בית החולים תמורת ‭2,300‬ שקל. "אנו מאפשרים ליולדות להיכנס לחדר הלידה עם 2 מלווים, וצוות חדר הלידה הכשיר כמה דולות המוכרות לנו כנשות מקצוע מעולות. היולדת יכולה לבחור מביניהן‭,"‬ מוסרים בבית החולים. שירות נוסף שמוצע בשיבא מאפשר לידה עם מיילדת אישית שנבחרת מראש, במחיר ‭3,300‬ שקל. גם באסף הרופא מתאפשרת לידה עם תומכת רק מתוך רשימה סגורה של 30 דולות, במחיר ‭2,000‬ שקל.

 

בשערי צדק, הדסה, ביקור חולים ומעייני הישועה מתאפשר שירות בחירת רופא פרטי (שר"פ) חוקי, במסגרתו ניתן להזמין לידה פרטית עם רופא מסוים במחיר שמשתנה לפי שם הרופא, נסיבות הלידה, שעת הלידה (בלילה תעריף גבוה יותר) ומורכבותה, ונע סביב 7־11 אלף שקל, עם הנחה למחזיקי ביטוחים רפואיים מסוימים. התשלום נעשה למרכז לקבלת חולים בבית החולים, ולא ישירות לרופא.

 

הכנה והנקה

בתי החולים מציעים שירותים נוספים ליולדות. באיכילוב יש סדנת הכנה להנקה בת שעתיים במחיר 90 שקל, סדנה להחייאת תינוקות במחיר 150 שקל למשתתף, הדרכת הנקה אישית אחרי לידה במרפאת הנקה במחיר 200 שקל למפגש. כמו כן מאפשר בית החולים סיורים בחדרי הלידה ללא תשלום. בשיבא מוצעות סדנאות הנקה ללא תשלום ומפגשים לטיפול בתינוק לאחר הלידה ללא תשלום.

 

בבילינסון מוצעים קורסי הכנה להנקה בני 2 מפגשים בשליש השלישי להריון ובמחיר 180 שקל ‭150)‬ שקל למבוטחות הכללית‭.(‬ ניתן להירשם מראש לסיור מקדים בחדר לידה ללא תשלום. במאיר מוצעים מגוון קורסים ללא תשלום, לרבות הדרכת הנקה וטיפול ביילוד. בוולפסון מוצעים ללא תשלום סיורים בחדרי הלידה, שירותי יועצת הנקה והדרכות של צוות התינוקייה.

 

באסף הרופא יש מגוון קורסים ליולדת, ביניהם מפגשי קבוצת אימהות לאחר לידה בשם "מעגל אימהות" במחיר 500 שקל ל־8 מפגשים, ייעוץ להנקה במחיר 200 שקל וקורס החייאה אישי במחיר 150 שקל. בהדסה הר־הצופים מתקיימת הדרכה שבועית לעיסוי התינוק ללא תשלום והתעמלות קבוצתית לאחר לידה שמעבירה פיזיותרפיסטית. ביקור חולים מציע הדרכה לקראת לידה תמורת 80 שקל.

 

פגישת ייעוץ לתכנון הלידה בשלבי הריון מתקדמים נחשבת כיום לשירות מקובל, הניתן על־ידי מיילדות מוסמכות. בשיבא ניתן השירות ללא תשלום. באיכילוב זה עולה 150 שקל ובבילינסון יגבו עבור השירות 120 שקל.

 

כל בתי החולים, ללא יוצא מן הכלל, מציעים גם קורסי הכנה ללידה, כאשר חלקם משלבים סיור בחדרי הלידה. הקורס הזול ביותר הוא של מעייני הישועה, 270 שקל ל־5 מפגשים, כאשר מתוכם מקבלים החזר של 150 שקל בתווי קנייה ומבוטחות מאוחדת ולאומית מקבלות הנחה. הקורס היקר ביותר הוא באסף הרופא: 550 שקל ל־6 מפגשים (יש גם קורס מרתון ב־350 שקל‭.(‬ מבוטחות כללית מושלם מקבלות הנחות בקורסים של בילינסון, מאיר וקפלן.

 

נשארים אחרי הלידה

בכל בתי החולים במרכז נהוג להשאיר יולדות ותינוקות בריאים במשך יומיים באשפוז למעקב. באסף הרופא מאפשרים התחשבות בנשים ולדניות עם מספר לידות גבוה "המבקשות להישאר יום נוסף למנוחה, במידה שמתאפשר‭."‬

 

במעייני הישועה, המרכז את רוב הלידות של נשים דתיות בסביבה, שוהות היולדות 3 ימים תחת השגחה רפואית, ולאחר מכן מתאפשרת המשך שהייתן על בסיס מקום פנוי. אגב, גם מעייני הישועה וגם שערי צדק הם בתי חולים בעלי צביון דתי, אך בכל בתי החולים יש שירותים מיוחדים ליולדות דתיות, כמו ארוחות גלאט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
מה חשוב לך בלידה?
צילום: סי די בנק
מומלצים