שתף קטע נבחר

 

איך הפסקנו לאהוב והתחלנו לפחד מגוגל

רשמית היא מכריזה על שמירת פרטיות, בפועל היא פשוט עוקבת אחרינו. ענקית החיפוש העולמית גוגל יודעת מה כוללות הודעות הדואר שלנו, מה קורה בתיק המניות, איפה אנחנו אוהבים לקנות ולבלות - ובקרוב אפילו איך נראה הקוד הגנטי שלנו. למה יותר ויותר אנשים מפחדים מגוגל

האח הגדול, אותו עריץ אפל ויודע־כל שתיאר ג'ורג׳ אורוול בספרו ‭,1984‬ חי וקיים במרחבי הרשת. הוא אוסף על גולשי האינטרנט כל שביב מידע שרק ניתן להעלות על הדעת, עוקב אחריהם לכל אתר, מנטר את פעילותם. למעשה, בהיסטוריה האנושית לא פעל מעולם גוף אחד שידע כל־כך הרבה מידע פרטני על כל־כך הרבה אנשים. לגוף הזה קוראים גוגל.

 

ענקית החיפוש מספקת אתגר לא פשוט למי שרוצה להיאבק בה. החברה הצעירה נחשבה מיומה הראשון לאנטיתזה לענקית התוכנה השנואה מיקרוסופט. גוגל חושפת את הגולשים לספרים ולמאמרים שהיו קבורים בארכיונים ובספריות,

מספקת גישה לתצלומי לוויין שבעבר היו זמינים רק לגופי ביון, ובעיקר מציעה לכל דיכפין מנוע חיפוש מצוין, המבוסס על פרסום בלתי מציק. כל השירותים האלו ורבים אחרים ניתנים בחינם. איך אפשר לשנוא חברה כזו?

 

לשנוא אולי לא, אבל יותר ויותר אנשים מפחדים מגוגל - ובצדק. בדיקה קצרה של השירותים שמציעה גוגל מלמדת, כי בכל פעם שאנו מתקרבים לאחת מההצעות המפתות של החברה, אנו מוותרים על עוד נתח קטן מפרטיותנו.

 

גוגל טוענת, כי מדיניות הפרטיות שלה מבטיחה שהמידע שנאסף על הגולשים נשאר רק בידיה. זה בדרך כלל נכון, ולראיה: החברה סירבה לגלות מידע על חיפושי הגולשים לממשל האמריקאי, כשהממשל נדרש למידע הזה לכתיבת חוק נגד פדופיליה ברשת.

 

אלא שמדיניות הפרטיות הזו הופכת מעורפלת כאשר מנסים לבדוק מה בדיוק עושה גוגל עם המידע שברשותה. ואם לא די בכך, הרכישות האחרונות של גוגל מציירות תמונה מדאיגה במיוחד באשר לכוונות שלה.

 

כל חלקיק מידע שזורם לגוגל אינו בעייתי במיוחד לכשעצמו. הבעיה היא ריכוז המידע, שמאפשר לה לבצע חיתוכים ופרופילים מורכבים ומעמיקים של כל גולש וגולש, של הרגליו, טעמיו, סטיותיו ואפילו מחשבותיו. כמות הגופים שיהיו שמחים להניח את ידם על מידע זה היא עצומה.

 

משום כך, ניתן לדמיין אינסוף תסריטים הקשורים למידע שבידי החברה. במקרה הטוב, גוגל משתמשת בו כדי להשיק שירותים טובים, מדויקים ומוצלחים יותר עבור הגולשים. במקרה הרע, המידע מגיע לרשויות ממשל (שדורשות אותו בצווי בית משפט חשאיים) או נמכר לחברות צד שלישי (בין אם באופן חוקי ובין אם לא‭,(‬ שמתחילות לסחור בו לטובת המרבה במחיר. למרות שמדובר בתסריטים גרועים במיוחד אין זה אומר שהם דמיוניים.

 

עוגיה ל־30 שנה 

קובץ ה עוגיה ‭(Cookie)‬ ששותלת גוגל במחשב שלנו, במטרה לשמור את היסטוריית החיפושים, מכוון כך שתפסיק לעקוב אחרינו רק ב־‭.2038‬ במונחי עולם המחשבים, העוגייה הזו פועלת לנצח. לאחרונה הודיעה החברה שחלק מהמידע יישמר "רק" לשנתיים.

 

ומה אנחנו מחפשים באמצעות גוגל? מה לא. כדי למצוא דבר מה באתרי האינטרנט אנחנו משתמשים במנוע החיפוש הכללי, אבל גוגל מציעה מנו־ עים נוספים, לחיפושים ממוקדים יותר, בתמונות, בספרים, במאמרים, בפטנטים, במפות ובבתי

עסק. גוגל השיקה גם פורטל פיננסי גדול, ומיליוני גולשים ברחבי העולם מנהלים את המעקב אחר תיקי המניות שלהם באמצעותה.

 

רבים מבצעים רכישות באמצעות שירות Checkout של החברה. אחרים אף מסרו לגוגל את פרטי חשבון הבנק שלהם כדי שיוכלו לקבל ממנה כסף במידה והם לקוחות של שירות הפירסום המצליח שלה, ‭.Adsense‬

 

אם יש לכם פודקאסט או אתר אינטרנט ואתם רוצים לדעת כמה אנשים מאזינים או קוראים אותו באמצעות שירות ‭– RSS‬ סביר שאתם משתמשים בשירות ‭,Feedburner‬ אותו שירות שעל־פי הפרסו־ מים קנתה גוגל תמורת 100 מיליון דולר.

 

ומה אם אין לכם אתר משלכם, וסתם לחצתם על באנר מעניין, שכלל לא קשור לגוגל? לא מן הנמנע שגם הוא קשור לגוגל, לאחר שדאגה לקנות את חברת הפרסום המקוונת דאבל־קליק, תמורת ‭3.1‬ מיליארד דולר. חברה זו מנהלת ומציגה מיליוני פרסומות ברחבי האינטרנט ומייצרת פרופילים אוטומ־ טיים של גולשים אשר לוחצים עליהן, כדי שתדע להתאים את הפרסומות הבאות לטעמם.

 

ממסרים ועד סרטונים

משתמשים בפלטפורמת אחסון הבלוגים ‭?blogger‬ ההגיגים שאתם כותבים במרץ מאוחסנים על פלטפורמה שהיא בבעלות גוגל. משתמשים ביו־טיוב? קיים סיכוי גדול שגם קובצי הווידאו שאתם מעלים לאתר מאוחסנים אצל גוגל. משתמשים בשירות המסרים המיידים ‭?Google Talk‬ אין זה אומר שמישהו בגו־ גל קורא את המסרים שלכם, אבל היא הבעלים של השירות.

 

ומה אם החלטתם שלא להשתמש בשירותי התוכנות המשרדיות של גוגל אלא בתוכנות מייקרוסופט וכל הקבצים שלכם מאוחסנים על המחשב? אם התקנתם את תוכנת החיפוש של גוגל למ־ חשב האישי ‭,(Google Desktop)‬ ייתכן שבחרתם באופציה שמאפשרת לחפש במחשב שלכם גם מתוך מחשב רחוק. במילים אחרות – גוגל העבירה מידע על הקבצים שלכם לשרת שלה, כדי שתוכל לבצע עבורכם את החיפוש מרחוק.

 

החלטתם לברוח מכל זה ולשחק במשחק רשת? גוגל רשמה לאחרונה פטנט לטכנולוגיית מעקב אחר השחקנים המקוונים, כדי שתוכל להציג בפניהם את הפרסומות הטובות ביותר בשעה שהם משחקים און־ליין.

 

ומה באשר לאחד השירותים הרגישים ביותר ברשת, הדואר האלקטרוני? ב־Gmail גוגל מתאימה את הפרסומות בהתאם לתוכן שמופיע בהודעות הדואר. לא, עובדי גוגל לא קוראים את ההודעות, אבל האלגוריתמים של החברה עושים זאת עבורם.

 

ואם בכל זה לא די, הרי שלאחרונה השיקה החברה את שירות ‭.iGoogle‬ שירות זה, המספק עמוד בית אישי לכל גולש, מאפשר לשמור את תוצאות החיפוש. כאשר תושב תל־אביב יבקש למצוא מסעדות, גוגל תציג בפניו תוצאות מסוג אחד – בעוד שתושב אילת יקבל תוצאות מסוג אחר. מדוע? כי עם הזמן גוגל לומדת מי אנחנו ומתאימה את תוצאות החיפוש שלה אלינו.

 

אבל אפילו שם זה לא נגמר. לפני כמה ימים הודיע מנכ"ל גוגל, אריק שמידט, שהחברה נמצאת רק בשלבים ראשונים ‭(!)‬ של איסוף המידע על הגולשים. "החברה עדיין לא יודעת מספיק עליכם‭,"‬ הכריז.

 

האם זו הסיבה שגוגל השקיעה ‭3.9‬ מיליון דולר בחברת ביוטכנולוגיה קטנה (שייסדה אשתו הטרייה של אחד ממייסדי החברה, סרגיי ברין‭,(‬ המזמינה את הגולשים לעיין בפרופיל הגנטי שלהם? האם זה השלב הבא, שגוגל תאסוף מידע גם על הדי־אן־אי שלנו? האח הגדול, כבר אמרנו, יודע הכל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
גוגל. עדיין לא יודעת מספיק
צילום: רויטרס
מומלצים