שתף קטע נבחר

יום הסביבה: משקי החי אחראים למשבר האקולוגי

דו"ח חריף של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, שעיקריו הוגשו היום לשר להגנת הסביבה, קובע שמשקים תעשייתיים אחראים לחלק משמעותי מהזיהום הסביבתי בעולם. הידעתם? 'תרומתם' להתחממות הגלובלית גדולה יותר מזו של כלי הרכב בכדור הארץ

"משקי החי התעשייתיים נמנים על שלושת הגורמים המשמעותיים ביותר לבעיות הסביבה בכל קנה מידה, גלובלי ומקומי כאחד", קובע דו"ח "Livestock's long shadow" של מרכז המחקר הבינלאומי "Lead", שעיקריו הועברו היום בידי פעילי "אנונימוס" לשר להגנת הסביבה גדעון עזרא - בקריאה לפעול נגד המשקים המתועשים בישראל. "כמה אנשים יודעים שהם 'תורמים' להתחממות הגלובלית פי כמה מכל כלי הרכב בכדור הארץ ביחד?", שואל ד"ר יואב קשיב, שכתב לשר בשם העמותה. "אנחנו מוחים על העלמת המידע על השפעתם ההרסנית מהדיון הציבורי".

 

 

 

לאורך 390 עמודיו מגולל הדו"ח, אותו פרסם לאחרונה מרכז המחקר של ארגון המזון והחקלאות של האו"ם "FAO", את הנזקים הסביבתיים הנגזרים מפעילותם של משקי החי. "הממצאים מרמזים שהנושא צריך להוות מוקד עיקרי בהתמודדות עם הרס הקרקע, השינוי האקלימי וזיהום האוויר, המחסור במים וזיהומם ואובדן המגוון הביולוגי", נכתב בהקדמה לדו"ח.

 

בין היתר הוא מעיד כי במדינות מתפתחות, צריכת הבשר השנתית לנפש הוכפלה מאז 1980, ואספקת הבשר הכוללת שולשה ל-137 מיליון טון. והתחזית? הייצור העולמי צפוי להכפיל עצמו ל-465 מיליון טון בשנת 2050. הזנת ותחזוקת משק החי מנצלת 70% מכלל הקרקע החקלאית בעולם ו-30% מאדמת כדור הארץ.

"התפשטות המשקים היא גורם מרכזי בהשמדת יערות, בעיקר באמריקה הלטינית, שהופכים לשטחי מרעה וגידולי מספוא", קובעים החוקרים.

 

על-פי הממצאים, משקי החי אחראים ל-18% מפליטת גזי החממה העולמית - יותר מכל כלי הרכב גם יחד: 9% מפליטת CO2 הנובעת מפעילות אנושית; 37% מכלל המתאן; 65% מהחנקן הדו-חמצני; ו-64% מהאמוניה. המשקים המתועשים הם גם הגורם המרכזי לשימוש הגובר במים מתוקים וזיהומם, ממנו נגזרים התפשטות אצות, הרס שוניות אלמוגים, הופעת עמידות לאנטיביוטיקה ועוד. עוד מתריע הדו"ח כי "הענף עלול להיות הגורם הראשי בהפחתת המגוון הביולוגי, שכן הוא המניע העיקרי להשמדת יערות, הרס קרקע, זיהום, שינוי אקלים, דיג יתר ויצירת תנאים לפלישת מינים זרים".

 

"כיוון ש"FAO" הוא ארגון התומך באדיקות בייצור מזון מהחי ולמממני הדו"ח יש אינטרס עסקי מובהק, הוא מוגבל על-ידי דעות קדומות", מסבירים ב"אנונימוס". "הדו"ח אמנם פוסק שיש לבצע רפורמות יסודיות בחקלאיות בדחיפות, אבל נכשל בהסקת המסקנה המתבקשת: קידום הצמחונות חיוני לטיפול במשבר הסביבתי. למרות זאת מדובר במסמך חשוב, שמסמן שלב חדש בתעוזה של מוסדות בינלאומיים להתמודד עם הטאבו על חקלאות המנצלת בעלי-חיים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עוז מועלם
תזונה נבונה? אגם רודברג מדגמנת חלב
צילום: עוז מועלם
או זיהום סביבתי? רפת בקיבוץ זיקים
צילום: אמיר כהן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים