תביעת המיליארד נגד "חוד פלדות" לגישור?
תושבים המתגוררים ליד אזור התעשייה של עכו תובעים 1.1 מיליארד שקלים ממפעל שלטענתם מזהם את הסביבה. בדיון הראשון בבית המשפט הציע השופט לצדדים לפתוח בהליך גישור
שופט בית משפט המחוזי בחיפה, יצחק כהן, המליץ היום (ה') להפנות את התביעה שהגישו תושבים המתגוררים בסמוך למפעל "חוד פלדות" באזור התעשייה דרומית לעכו, להליך גישור. התובעים ובעלי המפעל בוחנים את המלצתו של השופט.
היום נערך דיון ראשון בתביעה שהגישו תושבים, הטוענים כי המפעל מזהם את הסביבה ופוגע באיכות חייהם. התובעים, מבקשים להפוך את התביעה לייצוגית, ולפצות מאות אלפים מתושבי האזור, בסכומים הנעים בין אלפי שקלים ל-75 אלף שקלים לאדם. סכום התביעה הכולל עומד על יותר מ-1.1 מיליארד שקלים.
תושבים המתגוררים ליד המפעל בבית המשפט בחיפה (צילום: דורון גולן)
'חוד פלדות' הוא מפעל המתיך גרוטאות רכב ומייצר פלדה. בעליו, טוענים כי מדובר למעשה במפעל 'ירוק', המאפשר פינוי של כ-250 אלף טון גרוטאות רכב מרחובות ישראל בשנה.
התושבים ביישובים הסמוכים, בעיקר הקיבוצים כפר מסריק ועין המפרץ, חושבים אחרת. בתביעה שהגישו באמצעות משרד עורכי הדין אמיר ישראלי, רם גורודיסקי ויוחי גבע, הם טוענים כי המפעל פולט בין היתר דיוקסינים, חומר העלול לגרום לסרטן. את טענותיהם, מגבים התובעים, בבדיקות של המשרד לאיכות הסביבה שנערכו בשנת 2006, בהן נרשמו חריגות מהתקנים המחייבים את המפעל.
"בבדיקת פתע שנתבצעה בארובות המפעל 'חוד פלדה', נתגלה חריגה בפליטת דיוקסינים מהתקן הקבוע ברשיון העסק של המפעל, בשיעור של פי עשר מהמותר בתקן. גם בבדיקות פתע שנערכו לאחרונה בחודשים ספטמבר ואוקטובר נמצאו חריגות בשיעורים של פי שמונה ופי חמש מהמותר בתקן, דבר המצביע על כך שאין המדובר בתקלה חד פעמית", טענו התובעים.
לדברי התובעים, "סכנה גדולה לא פחות נשקפת בפיזור בלתי מבוקר של ענני אבק רעיל, שלא דרך הארובות, דבר המתבצע על-ידי 'חוד פלדות' כדבר שבשגרה - גם כן בניגוד מוחלט לרשיון העסק – וזאת בהתאם לדו"ח מקיף שהוגש לשר להגנת הסביבה בעניין זה".
תהיה הסכמה?
הדיון היום עסק בנושאים טכניים ובהם קביעת המועדים לשמיעת העדים, שבעקבותיהם ייקבע אם יש מקום לנהל את התביעה כתביעה ייצוגית. במהלך הדיונים, התברר כי ועדה שהורכבה מנציגי שני הצדדים הפסיקה את עבודתה בעקבות הגשת התביעה המשפטית.
בשלב זה הביע השופט כהן את דעתו כי יש מקום להפנות את הדיון להליך של גישור, שמאפשר יישוב משברים בהסכמה בלי צורך בדיונים משפטיים מפרכים. בין היתר הועלה שמו של מנכ"ל ארגון 'צלול', עו"ד יריב אברמוביץ', כמגשר אפשרי. הצדדים בוחנים כעת את האפשרות, אך במקביל נקבעו מועדים לדיון עתידי.
בתום הדיון אמרו נציגים של הנהלת המפעל, כי התובעים אינם מגיעים לדיון כשידיהם נקיות. "הם לא רוצים שנעמוד בתקנים, ושלא יהיו פליטות, המאבק היחידי שלהם הוא שאנחנו ניסגר, שלא נפעל יותר. בכל מדינה שפויה בעולם היו מקבלים אותנו בידיים פתוחות, לא רק שאנחנו מנקים את המדינה מגרוטאות ברזל, אלא אנחנו מעסיקים קרוב ל-400 איש. אם מה שהיה מדאיג את אנשי האזור הוא הפליטות החריגות, הם היו יושבים איתנו לדיונים ופותרים את הבעיה. אנחנו עומדים בכל התקנים של המשרד לאיכות הסביבה, למעט אותה חריגה במהלך 2006, אבל הם מעוניינים רק להעיף אותנו מהמקום".