שתף קטע נבחר

מדענים ב-MIT "שידרו" חשמל לנורה ביתית

צוות מדענים מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, הודיעו ביום ה' האחרון כי הצליחו להדליק נורה של 60 וואט, באמצעות סלילים אשר העבירו ביניהם את האנרגיה החשמלית ללא כבלים

אחרי שחיבור הרשת הפך אלחוטי, ואיתו גם הציוד ההיקפי – רמקולים, מקלדות, מסכים ועכברים, נאבקות חברות החומרה עם מה שמכונה אתגר "הכבל האחרון". אותו כבל אחרון, הוא הכבל שאי אפשר – כבל אספקת החשמל. למכשירים קטנים בעלי סוללות כבר הוצגו פתרונות, כמו משטחי טעינה הפועלים על השראה חשמלית. אבל מה עם העברת זרם באופן אלחוטי? מדענים מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס (MIT) הציגו ביום חמישי האחרון פיתרון אפשרי – הם הצליחו להדליק נורת חשמל בת 60 וואט מרחוק.

 

דומה לניפוץ כוס

הרעיון של העברת זרם חשמל באופן אלחוטי אינו חדש. אולם, עד לא מזמן הוא בוטל כרעיון בלתי מעשי, מאחר והמכשיר המשדר היה פולט את הקרינה בכל הכיוונים. פרופסור מארין סוליאצ'ה וצוותו הצליחו לעקוף את הבעייה באמצעות עיקרון של תהודה הדדית: אם המכשיר הטוען והמכשיר הנטען ישדרו באותה תדירות בדיוק, תוכל להתבצע העברת אנרגיה ממוקדת.

 

העיקרון דומה לתופעה של זמרות אופרה המסוגלות לנפץ כוס זכוכית על ידי הפקת צליל בטון ותדירות מסויימת היוצרת גל המרעיד את מבנה הזכוכית עד שהיא מתנפצת. באופן זהה, המדען והממציא ניקולה טסלה, ניסה כבר במאה הקודמת לבנות בלונג איילנד מגדל ענק אשר ישדר אנרגיה ותקשורת. הצוות ב-MIT יישם את הרעיון הזה בפועל: סליל מקרין "שידר" אנרגיה חשמלית לסליל אחר שעמד במרחק של שניים וחצי מטרים ממנו ואליו חוברה הנורה. “זה היה מלהיב", מספר סוליאצ'ה. “הניסוי הזה גם ניתן לשחזור בקלות. כל פעם שמתחשק לנו, אנחנו הולכים למעבדה ומפעילים את הסלילים".

 

ללא קרינה מסוכנת 

לחוששים מקרינה, מסבירים הפרופסור וצוותו כי המשדר בטוח לחלוטין לבני אדם ויצורים חיים אחרים. כדי להפיג את החשש, הצטלם הצוות בעצמו בין שני הסלילים כשהם פועלים. אגב, נוכחות חפצים בתוך הקרן אינה מפחיתה מיעילותה. עוד אומרים החוקרים כי התהליך לא מזיק לטלפונים סלולריים, מכשירים מגנטיים או כרטיסי אשראי, אם כי בתחום זה של נזק אפשרי למכשירים, הם מודים שנדרש מחקר נוסף.

 

אך מכאן ועד סלילים מסחריים אשר יוכלו לספק חשמל ללא חוטים לכל המכשירים הסובבים אותם ואותנו, הדרך ארוכה. כיום, התהליך של סוליאצ'ה יעיל רק ב-40 עד 45 אחוזים – כלומר, מרבית האנרגיה עדיין הולכת לאיבוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים