שתף קטע נבחר

 

בלגיה: מפלה צורבת לקואליציית השמאל

מספירת רוב הקולות בבחירות הכלליות בבלגיה מצטיירת תמונה ברורה: הקואליציה איבדה את אמון הציבור. ראש הממשלה כבר הודה בהפסד וצפוי להגיש את התפטרותו הבוקר. ואילו המנצח הגדול של הבחירות, יו"ר הנוצרים הדמוקרטים, יכול להתחיל לחשוב על ממשלה משלו

אזרחי בלגיה, שהלכו אתמול (א') לבחירות, הראו לממשלה הסוציאליסטית בראשות גי ורהופסטט את הדלת. מפלגתו הסוציאליסטית ספגה מפלה בבחירות, והיום הוא צפוי ללכת למלך ולהגיש את התפטרותו. התפטרותו תסלול את הדרך לתקופה קדחתנית של משא ומתן קואליציוני מורכב, שבסופו תגובש ממשלה חדשה.

 

בתום ספירת רוב הקולות אמש עולה כי המפלגה הפלמית הנוצרית-דמוקרטית זכתה ברוב משמעותי, וצפויה לקחת תפקיד מרכזי בהרכבת הממשלה הבאה, לאחר שמונה שנים באופוזיציה.

 

עד לשעה 22:00 נספרו כ-80 אחוזי מהקולות. נוכח התוצאות הקשות, הודה ורהופסטט בכישלונו ואמר במסיבת עיתונאים: "הבוחרים בארצנו בחרו היום ממשלה חדשה, ותוצאות הבחירות הללו מאוד ברורות: הבוחר קיווה לרוב אחר". גם סגן ראש הממשלה המכהן, יוהאן ונדה לנוטה, הודה בכישלון ואמר: "נענשנו".  

 

שיטת הבחירות בבלגיה מורכבת, ותלויה בחלוקה של המדינה לאזורים - דוברי ההולנדית בפלנדריה בלבד ודוברי הצרפתית בוואלוניה בלבד (למעט באזור הבירה בריסל). המפלגות מחולקות על פי השפה המדוברת בהן - צרפתית או הולנדית - ומציבות מועמדים רק באזור המשוייך להן. 7.7 מיליון המצביעים, שמחוייבים על פי חוק להצביע, מטילים את קולותיהם רק על פי שיוכם האזורי - הפלמים מצביעים למפלגות הפלמיות והואלונים למפלגות הואלניות.

 

המורכבות הזו מקשה לרוב על כינון קואליציה. בעבר, נדרשו כ-150 יום לגבש הסכמים קואליציונים בין שני צידי המפה הפוליטית והלשונית.

 

הנוצרים דמוקרטים הצליחו לגרוף כ-30 אחוז מהקולות בפלנדריה, רוב שווה ערך ל-30 מתוך 150 המושבים בפרלמנט. מפלגת התנועה הרפורמה, ליברלים דוברי צרפתית, הגיעו למקום השני עם רוב שווה ערך ל-22 מושבים. הסוציאליסטים הצרפתים גרפו 21 מושבים ומפלגתו של ראש הממשלה - הליברל-דמוקרטים דוברי ההולנדית, גרפו רק 18 מושבים.

 

מנהיג הנוצרים-דמוקרטים דוברי ההולנדית, איב לטרם, שעשוי בקרוב לענות לתואר ראש הממשלה, התייחס לתוצאות בכינוס בוחרים ואמר: "הגיע הזמן לשינוי. אנשים רוצים נתיב חדש". לדברי לטרם, ממשלה בראשותו תרצה להעניק אוטונומיה רבה יותר לפלנדריה, ובמקביל לואולוניה דוברת הצרפתית, שבדרום המדינה.

 

"בלגיה היא מדינה שקמה על פשרה היסטורית בין שתי קהילות דוברות שפות שונות ויש לכבד זאת....", אמר לטרם - שמבקריו הקפידו להזכיר במערכת הבחירות איך כינה בעבר את בלגיה "תאונה היסטורית".

 

"הכרחי להעביר בשנים הקרובות יותר סמכויות כלכליות לפלנדריה ולואלוניה", אמר לטרם - ועורר את חששם של רבים המודאגים מפילוגה של בלגיה. גם בפלנדריה, המאכלסת כ-60 אחוזים מ-10 מיליון אזרחי המדינה, היו מי שזעמו על ההערה. חששם העיקרי הוא ששמרנים בואלוניה יתנגדו לרפורמות כלכליות הנהוגות בכל אירופה. 

 

במקביל, התחזקו גם מפלגות עצמאיות, בהן מפלגת הימין הקיצוני הפלמית, שגרפה 20 אחוזי תמיכה במחוז. זאת, לעומת 17.9 אחוזים שהשיגה לפני ארבע שנים. גם המועמד העצמאי ז'אן-מארי דדקר, קיבל 6.5 אחוזים.

 

תפקיד ראש הממשלה אוייש ב-33 השנים האחרונות על ידי דוברי הולנדית, באופן ששיקף את שליטתה הכלכלית של פלנדריה בבלגיה. זאת בניגוד לשאיפותיהם של פוליטיקאים מואלוניה הצרפתית שרצו לראות מועמד מטעמם.


פורסם לראשונה 10/06/2007 23:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הולך הביתה. ורהופסטט
צילום: איי אף פי
ראש הממשלה הבא? לטרם
צילום: רויטרס
הבחירות הדרמטיות בבלגיה
צילום: רויטרס
מומלצים