שתף קטע נבחר

לאומי יעביר 20 מיליון שקל לניצולי שואה וליורשיהם

ההחלטה על העברת הכסף מהווה שינוי בעמדת הבנק, שאומר: "אנו לא מחזיקים ברכוש של נספים בשואה, אך נשלם מתוך רגישות ציבורית וכמחווה של רצון טוב"; דירקטוריון בנק לאומי החליט גם למנות שופט עליון בדימוס שיבדוק את כל ההיבטים המשפטיים והחשבונאיים הכרוכים בתביעות של החברה לאיתור ולהשבה של נכסי נספי השואה כלפי הבנק

דירקטוריון בנק לאומי החליט להעביר 20 מיליון שקל לניצולי שואה וליורשי נספים, "מתוך רגישות ציבורית וכמחווה של רצון טוב, כדי שניתן יהיה לעשות שימוש בסכום זה לשם תשלום כספים בהתאם להוראות החוק ועל פי קריטריונים ראויים שייקבעו על ידי החברה לאיתור ולהשבה של נכסי נספי השואה".

 

עוד החליט הדירקטוריון למנות שופט ביהמ"ש העליון בדימוס, שיבדוק את כל ההיבטים הכרוכים בתביעות החברה לאיתור ולהשבה של נכסי נספי השואה כלפי הבנק. מלאומי נמסר כי "בנק לאומי יעמיד לרשות השופט את כל האמצעים, על מנת שיהא בידו להשלים את בדיקתו בהקדם, להגיש את מסקנותיו ולהמליץ את המלצותיו".

 

מהבנק נמסר כי. אם יימצא כי על הבנק להעביר סכום נמוך מהסכום שהועבר, לא ידרוש הבנק החזר כספי "ויראה בכך תרומה חשובה למטרה ראויה". 

 

בנק לאומי טען מתחילת הפרשה כי אינו מחזיק בנכסים השייכים לנספים בשואה ולא ישלם כסף ליורשים, אך שינה בהמשך את עמדתו והסכים לבחון העברת תשלום.

 

בשנת 2004 קבעה ועדת חקירה פרלמנטרית בראשות ח"כ קולט אביטל כי בנק לאומי חייב כ-300 מיליון שקל ליורשי הנספים. בנוסף, איתרה הוועדה כ-2,500 חשבונות בנק, שהיו ככל הנראה בבעלות יהודים שנספו בשואה.

 

בשנת 2005 הודיע הבנק כי יעביר כספים ליורשי נספים בשואה, אך זאת בתמורה לקבלת חסינות נגד תביעות עתידיות.

   

למרות שינוי הגישה, עמדת הבנק לגבי עצם העובדות נשארה נחרצת. "ראוי לציין כי עמדת לאומי היא שאין הבנק מחזיק בכספים או ברכוש כלשהם של נספי שואה. הבנק העביר לממונה הבריטי על נכסי האויב, לממונה הישראלי על רכוש האויב ולאפוטרופוס הכללי של מדינת ישראל, את כל שהיה בחשבונות שנטען לגביהם שהינם של נספי שואה.

 

במהלך התקופות הרלבנטיות, הבנק שילם לניצולים או ליורשים של נספי שואה כספים ששוחררו על ידי הממונים. יחד עם זאת, למרות שאין בידי הבנק חשבונות או נכסים כאמור, וכל חבותו הנטענת נובעת משערוך רעיוני של חשבונות שאינם בידיו ושהועברו לפני עשרות שנים, הרי שבמידה וימצאו חשבונות או נכסים כאלה, הם יועברו, כולל השערוך המתחייב, לידי היורשים או החברה".

 

אביטל: כספים אלה מגיעים בדין

ח"כ קולט אביטל, המשמשת גם בתפקיד כיושבת ראש השדולה למען ניצולי השואה, אומרת כי "בנק לאומי, כמו יתר הבנקים, קיבל על עצמו פומבית את ממצאי ועדת אביטל, הקובעים כי יש ברשות הבנק חשבונות של נספי השואה. כספים אלה מגיעים בדין ליורשים ואין מדובר ב'מחווה של רצון טוב'.

 

"מעניינת העובדה שבעבר הבנק הציע סכומים גבוהים בהרבה הן ליו"ר הכנסת, הן לשר המשפטים לשעבר יוסף (טומי) לפיד והן לפורום ניצולי השואה. הצעות אלו נדחו משום שאינן ראויות ואינן מוסריות. חבות הבנק צריכה להיקבע בהתאם לחשבונות שנמצאו ולשערוך שנקבע על ידי וועדת מומחים, אותה מינתה הממשלה מכוח החוק".

 

"התנהלות לא מוסרית של הבנק"

ראשי הקרן לרווחת נפגעי השואה בישראל, זאב פקטור ועו"ד דובי ארבל, אומרים בתגובה: "זהו צעד חד-צדדי של בנק לאומי שממשיך להתעלם מהערכות מומחים אשר נקבעו בזמנו. ההחזר של כ-20 מיליון שקל אינו מתקרב אפילו במעט לסכום ולשוויו שהופקד על ידי ניספי השואה בבנק לאומי. ציבור ניצולי השואה עוקב בתדהמה אחר התנהלותו הלא מוסרית של הבנק הלאומי לישראל בכספיהם של ניספי השואה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גליה מאור, "מחווה של רצון טוב"
ח"כ קולט אביטל. "הצעות הבנק אינן מוסריות"
מומלצים