שתף קטע נבחר

עיתונאי סיני שנכלא תובע את יאהו

העיתונאי נשלח ל-10 שנות מאסר לאחר ששלח בדואר האלקטרוני עלון תעמולה ממשלתי. יאהו טוענת להגנתה כי היא חייבת לציית לחוק המקומי

שי טאו, עיתונאי סיני שנכלא בעוון הדלפת סודות מדינה תבע את יאהו בטענה כי החברה עזרה לממשל הסיני להרשיע אותו.

 

האיש, שנשפט ב-2005 ל-10 שנות מאסר, דורש פיצויים מחברת האינטרנט המצליחה שבסיסה סאניוייל, קליפורניה, בטענה כי סניפי יאהו בהונג קונג ובסין מסרו לידי רשויות החוק מידע שהוביל למעצרו.

 

שי, לשעבר כתב בעיתון הפיננסי Contemporary Business News, נכלא בחשד כי העביר לכאורה סודות מדינה לזרים. הרשעתו התבססה על הודעת דואר אלקטרוני ששלח, הכוללת מידע על עלון ממשלתי פרסומי שקיבל, בו הופיעה רשימת הגבלות החלות על התקשורת הסינית.

 

יאהו אישרה בתגובתה כי מסרה מידע על שי טאו לבקשת השלטונות הסיניים, בנימוק כי עובדיה יאלצו להתמודד בפני האשמות פליליות בעצמם אם לא יצייתו לחוק המקומי. עם זאת, ביאהו מכחישים כי הסניף בהונג קונג היה מעורב במסירת מידע. בעבר הודתה החברה כי הסגירה מידע על שי טאו בטענה כי "לא הייתה לה ברירה".

 

"בני חף מפשע"

התביעה של שי הוגשה ב-29 במאי בבית משפט מחוזי בארה"ב, כחלק מתביעה רחבה יותר שהוגשה על ידי הארגון העולמי לזכויות האדם. הארגון תבע את יאהו, את חברת הבת שלה בהונג קונג ו-Alibaba.com (שותף עסקי של יאהו המנהל את הפורטל הסיני של החברה). בכתב התביעה נטען כי יאהו נושאת באחריות בעינויים שחווה שי בתקופת הכליאה ובהפרות נוספות של החוק הבינלאומי.

 

אימו של שי, גאו קינשנג, אמרה ביום א' במסיבת עיתונאים שנערכה בהונג קונג כי בנה חף מפשע והצהירה כי משפחתה "תילחם עד הסוף. לא רק בשביל שי טאי, אלא כדי שאנשים חפים מפשע אחרים לא ייתבעו אף בהם בעתיד".

 

גאו בת ה-61 הגיעה לדרום אפריקה בשבוע שעבר על מנת לקבל את פרס "עט הזהב" לעיתונאים בשם בנה. בדרכה הביתה היא עצרה בהונג קונג למפגש עם המחוקק אלברט הו, פעיל דמוקרטי בעל שם בהונג קונג, שהגיש תלונה בשמה לנציב הפרטיות של העיר. הו טוען כי אין מספיק ראיות המוכחות כי גם יאהו הונג קונג הפרה את תקנות הפרטיות באופן שהביא למעצרו של שי טאו.

 

פיקוח צמוד על האינטרנט

התביעה של שי טאו בארה"ב מצטרפת לזו של וואנג שיאנינג, שנכלא בספטמבר 2003 באשמת "הסתה לערעור על המדינה", חוק מעורפל המאפשר למפלגה הקומוניסטית להעניש את מתנגדיה הפוליטיים. אשתו של וואנג הכלוא תובעת אף היא את יאהו בשמו. הממשל הסיני טוען כי וואנג הפיץ מאמרים פרו-דמוקרטיים , פרי עטו ופרי עטם של אחרים, באמצעות שירות הדואר האלקטרוני של יאהו ובפורומים של Yahoo Groups.

 

במקרה נוסף שפורסם בשנה שעברה נחשף כי יאהו הסגירה עיתונאי אינטרנט שביקר את השחיתות הממשלתית והעז להצטרף למפלגה הדמוקרטית של סין. ארגון "עיתונאים ללא גבולות" מצא כי הכתב, לי זי, נידון לשמונה שנות מאסר לאחר שיאהו הסגירה אותו לשלטונות.

 

סין מעודדת חיבור אזרחים לאינטרנט וכיום יותר מ-110 מיליון סינים גולשים ברשת. עם זאת, המדינה מפעילה במקביל צנזורה נוקשה ברשת, וחוסמת גישה לאתרים בהם מתפרסמים תכנים שאינם תואמים את האידיאולוגיה של הממשל הקומוניסטי. עשרות אלפי שוטרים סיניים מפקחים על התכנים המתפרסמים באתרים הגדולים ועל פעילות הסינים בבתי קפה-אינטרנט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
Yahoo מודה ששיתפה פעולה עם הצנזורה הסינית. אילוסטרציה
צילום: רויטרס
מומלצים