דו"ח אמריקני: ישראל נאבקת בסחר בבני אדם
הדו"ח השנתי של מחלקת המדינה האמריקנית בנושא הסחר בבני אדם משבח את ישראל על מאבקה בניצול נשים וילדים למטרות מין ועבדות. השנה הוצאה ישראל מרשימת מעקב של מדינות שהוזהרו כי אינן עושות די להאבק בתופעה. ואולם הדו"ח גם מותח ביקורת על המשך הסחר בנשים לצורכי זנות וקובע כי נשים העובדות בתחום שירותי הסיעוד בישראל נתונות במיוחד לניצול בתנאי עבדות
ישראל שיפרה בשנה האחרונה את מאבקה בסחר בבני אדם ומאמציה זוכים לציון בדו"ח זכויות האדם השנתי מחלקת המדינה האמריקני, המתפרסם היום (ג'). בדו"ח הקודם דורגה ישראל ברשימת מעקב לצד 22 מדינות שנקראו לשפר את מאבקן בנושא; בדו"ח הנוכחי יצאו 10 מדינות, ובכללן ישראל, מרשימת המעקב.
הדו"ח האמריקני מדרג 151 מדינות על פי היחס שלהן לנושא הסחר בבני אדם לצורך זנות או עבדות. המדינות מחולקות לארבע קטגוריות, על פי מידת שכיחות הבעיה בתחומה, ומאמציה להילחם בה.
תחת דרגה 3 מונה הדו"ח את המדינות הסוחרות בבני אדם, לרבות ילדים, לצורכי זנות ועבדות. מעליה מצויה דרגה "2 במעקב", מעליה דרגה 2 ואז דרגה 1 - של המדינות בהן התופעה אינה נפוצה או שהן נאבקות בה באופן נחוש שמניב תוצאות.
על פי הדו"ח, ישראל שיפרה את המאמצים לאכוף את החוקים נגד סחר בבני אדם. חוק חדש שנכנס לתוקף ב-29 באוקטובר 2006 אוסר כל צורה של סחר בבני אדם, ומציב עונש של 16 עד 20 שנות מאסר לעבריינים.
בשנה האחרונה ביצעה ישראל 352 חקירות פליליות של סחר למטרות מין, 34 מקרים הגיעו לבית המשפט ו-13 אנשים הורשעו. העונשים שנאכפו כתוצאה מעסקות טיעון הסתכמו בעונשים של שישה חודשים עד 13 שנים. עוד 43 תביעות בנושא סחר במין מתנהלות בשעה זו בבית המשפט בישראל. הדו"ח האמריקני מציין גם כי בחודש מרס הוגש כתב אישום נגד קצין משטרה בגין סחר בזונות.
עובדי הסיעוד משועבדים ומנוצלים
אך הדו"ח עדיין מותח ביקורת על ישראל, ומגנה את תנאי העבדות של עובדים זרים בתחום הבניה והסיעוד, והניצול המיני של עובדות תעשיית המין ממזרח אירופה.
הדו"ח מציין כי ישראל היא מדינת יעד לעובדים בשכר נמוך ממדינות אסיה, מזרח אירופה וטורקיה, שהיגרו מרצונם כדי להשיג עבודות בבניה, חקלאות ושירותי סיעוד, אך נקלעו לתנאים של עבדות. הדו"ח מותח ביקורת על תופעה של לקיחת דרכונים מעובדים, מגבלות התנועה עליהם והאיומים המופעלים עליהם. נשים העובדות בתחום שירותי הסיעוד נתונות במיוחד לניצול בתנאי עבדות, נכתב בדו"ח.
על פי הדו"ח, חלק מסוכנויות התעסוקה הפרטיות בארצות המוצא ובישראל דורשות מהעובדים להפקיד סכומים שנעים בין אלף ל-10,000 דולר, דבר שהופך אותם למשועבדים ולפגיעים במיוחד לעבודת כפיה בישראל.
עוד קובע הדו"ח כי ישראל משמשת גם יעד לסחר בנשים ממזרח אירופה – בעיקר מאוקראינה, מולדובה, אוזבקיסטן, בלארוס ורוסיה – לתעשיית המין. אך הדו"ח מציין כי ישראל משתפת פעולה עם שלטונות אכיפת החוק במדינות מזרח אירופה לצורך הסגרת עבריינים וחשיפת רשתות של סחר בנשים. בתחום ההגנה על קורבנות הסחר, נאמר כי "ישראל ביצעה שיפור מסוים בהגנה על קורבנות סחר מיני, הרי שהסיוע לקורבנות עבודת כפיה נותר יחסית חלש".
ארצות הברית הוסיפה בדו"ח הנוכחי שבע מדינות לרשימה השחורה של 16 מדינות הסוחרות בבני אדם - דרגה 3. בין המדינות מצויות גם בעלות בריתה של ארצות הברית במזרח התיכון, כמו בחריין, כוויית, עומאן וקטאר. עוד ברשימה נמצאות אלג'יריה, גינאה המשוונית, מלזיה, מיאנמר, קובה, איראן, אוזבקיסטן, צפון קוריאה, סעודיה, סודן, ונצואלה וסוריה.
המדינות ברשימה זו חשופות כעת לאפשרות של הטלת סנקציות אמריקניות, שנועדו לעודד אותן להילחם בתופעה של ניצול נשים לצורך תעשיית המין, עבדות, ניצול ילדים כעבדים או גיוסם למשימות לחימה.
התגובות בישראל
דובר מוקד סיוע לעובדים זרים, רום לבקוביץ', אמר בתגובה: "אף על פי שהוסר האיום על הטלת סנקציות כלכליות על ישראל בדו"ח הנוכחי, עדיין נקבע באופן חד משמעי שישראל לא עומדת בסטנדרטים המינימליים במאבק בסחר ומדורגת בדרגה אחת עם מדינות שמצב זכויות האדם בהן מחפיר כדוגמת אפגניסטן, רואנדה וירדן. קורבנות סחר למטרות עבדות מתאילנד ועד נפאל נסחרים לישראל, נכלאים ודרכונם נלקח. במקרה הטוב הם מצליחים להימלט מסוחריהם לחיי דלות ברחוב, במקרה הרע הם נעצרים ומגורשים מבלי שיקום ומבלי שהסוחרים וחברות כח האדם הועמדו למשפט".
רכזת המאבק בסחר בנשים ובזנות בארגון "אשה לאשה" התייחסה גם היא לדו"ח: "היום קיים בישראל סחר פנים במובנו הקלאסי ולא רק, משמע, בישראל יש תעשיית זנות מקומית מתפתחת, בין היתר בגלל הנישה הריקה שנוצרה, הזנות המקומית בישראל הינה לעיתים בעלת מאפיינים דומים כשל סחר במקרים למשל של סרסרות נוקשה ושל מקרי כליאה וחטיפה".