משלושה יוצא נשיא
הניסיון, היוקרה והתרומה של פרס? הממלכתיות, האהדה חוצת המפלגות והסקטורים והדיבור בגובה העיניים של ריבלין? ואולי דווקא הדיפלומטיה, הייצוגיות - וגם הנשיות של אביטל? שלושה פרופסורים מייעצים לח"כים במי לבחור כאזרח מספר 1
אליס שלוי: "התשובה לכתם ולגבריות הישנה"
מיומו הראשון של הקרב על הנשיאות החליטו כלי התקשורת שהמאבק האמיתי הוא בין המועמד עם הזכויות ההיסטוריות לבין זה שחביב על חברי-הכנסת. מועמדותה של חברת-הכנסת קולט אביטל תוארה על-ידם כמעין גימיק לקידום "משבצת נשית". אילו היו עושים בחינה הגונה ועניינית של כל אחד מהמועמדים והתאמתם לכס הנשיאות, היו מוצאים שאביטל מתאימה לפחות כמו פרס וריבלין לתפקיד, אם לא עולה עליהם. אלא שלמרבה הצער, במציאות הישראלית בה יש מגזרים שלמים שלא יכולים אפילו לדמיין אשה במשכן הנשיא, השיח הציבורי נכנע לתכתיב הזה, ומקבל כמובן מאליו שאשה בתפקיד האזרחית מס' 1 הוא רעיון נחמד, אך לא ישים.
אלה מבין הח"כים המאמינים שישראל צריכה להיות מדינה מתוקנת, נאורה ומתקדמת, צריכים להצביע עבור קולט אביטל. ראשית, משום שהיא המועמדת המתאימה ביותר, וזו
והיא גם אשה. בחירתה של אשה לנשיאה, יהיה בה מסר חשוב דווקא לאחר שהמוסד החשוב הזה הוכתם על-ידי משה קצב. דווקא כאשר הפך למייצג של גבריות ישנה שיש החושבים כי חלפה מהעולם, חשוב להביא רוח חדשה ושונה בתכלית לבית הנשיא. אשה שהיא גם דמות ציבורית מוערכת וראויה בזכות עצמה, יכולה לעשות זאת טוב במיוחד. היא תוכל להחיות את התפקיד הזה שנשחק כל-כך בשנים האחרונות. לצקת בו תכנים חדשים. לקרב אותו לציבור ולשדר אחדות בין כלל אזרחי ישראל, דתיים וחילוניים, יהודים וערבים - וגם גברים ונשים.
הקמפיין המכובד שניהלה קולט אביטל מעיד על הדרך בו תנהל את משכן נשיאי ישראל, וזו הדרך הראויה למשכן הזה. היא לא רצה ליועצי תקשורת, לא פרסמה מודעות ענק של שחקנים ובדרנים ולא עסקה בדילים פוליטיים. היא הציגה לציבור את אישיותה, הרקורד שלה ויכולותיה באופן הענייני ביותר, והעמידה את אלה לבחירת חברי-הכנסת. ההצבעה לנשיאות אינה רק בחירה בין מועמדים, אלא בחירה בין מי שחושבים שהדרך הראויה לנשיאות היא בתרגילים, ספינים ומפגשים עם הרב עובדיה יוסף. ח"כ אביטל חושבת שהדרך עוברת בדיון ענייני וכבד ראש על מה שראוי לציבור הישראלי ולציבוריות הישראלית.
לכן, לאחר שמנקים מהדיון את החובות הפוליטיים והאישיים, ובעיקר את המחשבה השמרנית המפלה המקבלת כמובן מאליו שנשיא המדינה יכול להיות רק גבר, מגיעים למסקנה שיש מועמדת אחת שעתיד המדינה בראש מעייניה ושתוכל לשרת את אזרחי המדינה כאן בבית, ואת המדינה מעבר לים, טוב יותר מכל מועמד אחר. נותר רק לקוות שחברי-הכנסת יתעלו מעל בליל הסיסמאות, הרמיזות, הלחצים והסחטנות הרגשית, ויצליחו אכן לעשות את הבחירה הטובה לישראל. ישראל שמעמידה את אביטל בראשה היא ישראל רעננה, ייצוגית ודמוקרטית. היא ישראל שכולנו נהיה גאים להיות שייכים אליה.
פרופ' שלוי היא אשת חינוך, פעילה חברתית ופמיניסטית וכלת פרס ישראל לשנת 2007
מיכאל בר-זוהר: "אין עוד נכס כמו פרס"
מדינת ישראל החליטה שנשיאה צריך להיות אדם מורם מעם, סמל המדינה, שהוא גם דוגמה לייחודיות ומצוינות. אם אנחנו מביטים אחורה, אנו יכולים למצוא את הנשיא הראשון ד"ר חיים ויצמן, שהיה מדינאי ומדען דגול; את יצחק בן-צבי, חוקר עדות ישראל; זלמן שזר היה סופר והוגה דעות; קציר היה מדען דגול; יצחק נבון היה יד ימינו של בן-גוריון וחוקר יהדות ספרד. בן-גוריון אפילו הרחיק לכת עד אמריקה, עד פרינסטון, כדי לבקש מאלברט איינשטיין להיות נשיא המדינה. במילים אחרות, כל השנים ניסתה המדינה לשים בראשה את הטובים שבבניה, את הבולטים שבבני העם היהודי.
כיום יש לנו בכנסת שלושה מועמדים. מי הם? קולט אביטל היא אשה טובה, דיפלומטית טובה, חברת-כנסת טובה. היא באמת טובה בכל מה שעשתה. היא גם ידידה טובה אישית שלי מימי נעוריי. אבל
המועמד השלישי הוא המועמד שלי. אין שיעור לדברים ששמעון פרס עשה למען המדינה שלנו. הוא בנה את כוחה הצבאי של ישראל; בנה את הברית עם צרפת ורכש ממנה נשק, בתקופה בה איש בעולם לא רצה לחמש אותנו; הוא היה אדריכל מבצע סיני; בנה במו ידיו את הכור האטומי, על אף התנגדות כל ההנהגה הפוליטית, חוץ מבן-גוריון; כשר ביטחון, הוא יזם מבצע הצלה באנטבה חרף התנגדות ראש הממשלה והרמטכ"ל; חתם על מסמך לונדון עם המלך חוסיין, שיכול היה להביא שלום כבר לפני 20 שנה; היום הוא עוסק בנגב ובגליל ובבניית עמק השלום, בין יהודה ושומרון ובין הפלסטינים, ישראל וירדן; הוא גם מפתח את המדע והטכנולוגיה.
נער בן 83 הוא פרס. אדם שתרם תרומה ייחודית אדירה למדינה שלנו, והיום הוא מקובל בעולם כלפי חוץ כאחד מגדולי המדינאים בעולם. הוא יביא כבוד למדינת ישראל אם יעמוד בראשה, והוא נכס שאין כמוהו למדינה הקטנה שלנו. האם נוותר עליו מפני שאיננו אשה כמו קולט אביטל, או מפני שאינו יודע לתת צ'פחות לחברי-הכנסת כמו רובי ריבלין? אם נוותר עליו מהסיבות הללו, זוהי איוולת שאין כדוגמתה. אין אדם ראוי ממנו במדינה שלנו להיות נשיא. אני רק מקווה שאנחנו ראויים שיהיה הנשיא שלנו.
פרופ' בר-זוהר הוא היסטוריון ומחבר הביוגרפיה של שמעון פרס "כעוף החול" (הוצאת "ידיעות אחרונות")
מיכה ספירא: "נשיא לא נבחר רק ככבוד על העבר"
מדינת ישראל נמצאת בשעות קשות, בהן אמון הציבור בגורמי השלטון
הינו בשפל המדרגה. הנשיא הבא שלנו חייב להיות באמת הנשיא שלנו. מהם הקריטריונים לפיהם אנחנו צריכים לבחור אותו? איננו צריכים לבחור נשיא כדי לכבד אדם על פועלו בעבר. נשיא אינו נבחר על מנת לומר לו "תודה".
הנשיא הבא חייב להפשיל שרוולים ולעבוד כאן בבית בכל אותם תחומים בהם הממשלה אינה פועלת. נשיאינו הבא צריך לעסוק בשיקום הציבור הנעלב והמאוכזב, ולדאוג ליצוק אווירה חדשה של פתיחות, הקשבה וכבוד לציבור אותו הוא אמור לשרת. דרוש נשיא שיירתם בכל נימי נפשו לעבוד כאן בבית של כולנו, כדי להבטיח את הדמוקרטיה שלנו, תוך הבנה וכבוד לערכי התרבות היהודית והתרבות הישראלית.
אין לנו צורך בנשיא שיופיע בשמנו בין שועי עולם ויזכה לכבוד מלכים. מעשיו וזמנו צריכים שיהיו קודש לעשייה ולהנהגה כאן בבית, בתוך העם פנימה. אין לנו צורך בנשיא שיתווה מדיניות חוץ וביטחון, או שיתיימר להיות מומחה בעל חזון בננו-טכנולוגיות. לשם כך, יש לנו צוותים מקצועיים במשרדי הממשלה, שרים וחברי-כנסת נבחרים.
ריבלין - הוא ולא אחר - יקדיש את זמנו, כישרונו, יכולתו ואהבתו למלא את החלל והאכזבה אליה הגענו ולהחזיר את האמון והגאווה לבית ישראל. ריבלין הוא דמוקרט לעילא, תלמיד נאמן
ריבלין ידבר עם כל אזרח בגובה העיניים. הוא יהפוך את בית הנשיא לביתם של האזרחים, וכנשיא יוכל לקשור גשרים בין תומכיו וקהלי הבית שלהם, מכפרי הערבים במשולש ועד ההתנחלויות, מעיירות הפיתוח ועד ערים מבוססות. איני מכיר עוד מועמד שיוכל להיות חוט מחבר בתוככי הארץ, בין שסעים וקרעים, כמו האיש ראובן ריבלין.
פרופ' ספירא הוא מומחה לנוירו-ביולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, לשעבר דיקן הפקולטה למדעי הטבע