שתף קטע נבחר
 

מה גורם לדורבן בכף הרגל?

אמרו לכם שאתם סובלים מ"דורבן"? אתם לא לבד. מה זו התופעה שגורמת לכאב עז בעקב בכל דריכה? רציתם פרטים, ואנחנו ממהרים להשיב

הכל היה בסדר עד שהופיעו כאבים דוקרים בכל הליכה. האורתופד אמר לכם שזה דורבן והמליץ על טיפול שמרני. חשבתם שאתם לבד בעסק? אז זהו, שלא. אלפי ישראלים סובלים מדורבן - בליטה גרמית קטנה שנוצרת באיזור עצם העקב וגורמת לכאבים עזים בעמידה והליכה. מה זו התופעה? שאלתם, והנה התשובות.

 

דורבן קרוי בשפה הרפואית Plantar faciitis והוא הסיבה השכיחה לכאבים בעקב הרגל. השם נובע מאופי הכאב: דוקר, כקוציו של הדורבן. המצב מתרחש כאשר מופיעים קרעים ברצועה המישורית שלאורך כף הרגל. גוף האדם שמנסה לתקן את הקרעים יוצר במקום תהליך דלקתי הגורם להיווצרות מרבצי סידן ותאים דלקתיים הנוגעים בסיבי עצב. התוצאה היא דלקת וכאבים עזים הממוקמים לרוב קרוב לעקב כף הרגל בכל דריכה.

 

הרצועה המישורית היא רקמה סיבית שנמשכת מהבהונות עד עקב כף הרגל. היא דומה לגומי: מתכווצת ומשתחררת עם התנועה. הרצועה גם סופגת משקל ולחץ המופעל על כף הרגל. בשל תפקידה והעומס הכבד המוטל עליה, הרצועה פגיעה.  


 

אתלטים פגיעים במיוחד וסובלים מהדורבן בשכיחות גבוהה. ריצה, קפיצה ופעילויות ספורט אחרות עלולות לגרום בקלות לקרעים ולתהליך הדלקתי המתרחש ברצועה. העלאת העומסים על כף הרגל תוך זמן קצר מגבירה עוד יותר את הסיכון לפתח דלקת של הרצועה המישורית.

 

נעילת נעליים לא מתאימות, שאינן מעניקות תמיכה וריפוד לכף הרגל ושאינן מחלקות את משקל הגוף בצורה נכונה, יוצרת נקודת לחץ גבוהה במיוחד על הרצועה ומגבירה את הסיכון ללקות בדורבן. גם מבנה כף הרגל קשור לסיכון לדורבן: כף רגל שטוחה או קשת עמוקה של כף הרגל משבשים את חלוקת העומסים על כף הרגל, גורמים למתיחה של הרצועה המישורית, להופעת קרעים ולתהליך דלקתי.

 

התלונה השכיחה ביותר אצל אלה הסובלים מדורבן היא של צריבה, דקירה או כאב עמום בעקב הרגל. רוב הסובלים מצליחים דווקא להתהלך על העקב בשעות הבוקר, משום שהרצועה המישורית מתכווצת במהלך הלילה בזמן השינה ומפחיתה את הכאב. עם זאת, כאשר קמים מהמיטה ומתהלכים, עובר לחץ אל הרצועה והכאב מורגש מיד. הכאב הזה נסוג לרוב כשהרקמה מתחממת, אך הוא עשוי לחזור על נקלה שוב לאחר תקופה ארוכה של עמידה, הרמת משאות כבדים, פעילות גופנית או קימה לאחר תקופה ממושכת של ישיבה או שכיבה.

 

במרבית המקרים דורבן אינו דורש ניתוח או פעולות פולשניות כדי לעצור את הכאב או למנוע את הנזק. הטיפול הוא לרוב שמרני וכל שדרוש הוא שימוש ברפידות המחלקות נכונה את המשקל בכף הרגל. חלק מהרפידות כוללות חור באיזור הדורבן מה שמפחית את העומס על איזור הדלקת.

 

במרבית המקרים ניתן לטפל בדורבן לבד בבית על ידי הפחתה במאמץ בפעילות הגופנית, מנוחה לכפות הרגליים, קומפרסים קרים ומשככי כאב. אם הכאב נמשך, עשוי הרופא להמליץ על טיפול בזריקות סטרואידים המפחיתים את התהליך הדלקתי, או באמצעות גלי קול או אולטרסאונד המעודדים ריפוי של הרצועה המודלקת. במקרים חמורים במיוחד וכמוצא אחרון מבוצע לעתים ניתוח.

 

בשנים האחרונות הולך ומתבסס בעולם (וגם בארץ) טיפול לא פולשני בגלי הלם (קול), הזהה לשיטת ריסוק אבני בכליות, כפתרון אפשרי לבעיות ההסתיידות אלו. ה- ESWT (Extracorporeal Shock Wave Therapy) היא שיטת טיפול חוץ גופנית בה מרוכזים גלי הלם על מוקד חיבור הגידים לעצם ומפוררים הסתיידויות. הפעולה גורמת לשחרור מוגבר של חמצן לרקמות, מזרזת תהליכי החלמה ובפועל

 שוברת את מעגל הדלקת הכרונית. המכשיר שולח גלים של מכות קול בתדירות של 1,000-2,000 פעימות לדקה לאיבר המטרה, כאשר משך הפעולה עומד על כ-20 דקות.

 

אבל הדרך הטובה ביותר, כמו תמיד ברפואה, היא מניעה: בחרו נעלי ספורט מתאימות, התומכות בכף הרגל לכל אורכה. הימנעו מללכת יחפים על משטחים קשים. החליפו נעליים בלויות. לבסוף בצעו אימוני מתיחות לכף הרגל לפני ואחרי פעילויות מאומצות כמו עמידה ממושכת, הליכה, ריצה ואימוני ספורט נוספים. גמישות הרקמות תהפוך אותן לפגיעות פחות לנזקים.

 


 

  • יש לכם שאלות נוספות על תופעות מרתקות בגוף האדם? כתבו לנו , ונשיב על המעניינות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
כף רגל. כאב דוקר באיזור העקב
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים