שתף קטע נבחר

יופי מזרחי בגליל המערבי

גלית קוסובסקי יצאה לבקר בשני כפרים ערביים ואחד דרוזי בגליל, ומצאה בשלושתם הרבה הכנסת אורחים, שווקים ואוכל טוב, אמנות עכשווית ואפילו בית קברות יהודי מפתיע

כפר יאסיף, ג'וליס ודייר חנא הם שלושה כפרים גליליים המזמינים את המבקרים לשוטט בסמטאותיהם, לגלות את רחובותיהם, ולהתוודע לסיפורים מפתיעים מן העבר הקרוב והרחוק. וכמובן שאי אפשר גם בלי החומוס והמתוקים, ששום חוויה גלילית אינה שלמה בלעדיהם. 

 

יאסיף - יש גם שכונה יהודית

בכפר יאסיף, הנמצא על כביש 70, צפונית-מערבית לכרמיאל, חיו עד לפני כמאה שנים ארבע דתות זו בצד זו: נוצרים, מוסלמים, דרוזים ואפילו יהודים. ברבות השנים, עזבו היהודים, וכיום, רוב תושבי הכפר הם נוצרים, ומיעוטם מוסלמים ודרוזים. טיול בין סמטאות הכפר חושף מגוון מפתיע של מקומות קדושים ואתרים מעניינים.

 

בכפר נמצאות, למשל, נציגויות של כמה מהזרמים המרכזיים בנצרות של ימינו: יוונים-אורתודוכסים, קתולים, בפטיסטים, אנגליקנים ואפילו קופטים. הכנסייה האורתודוכסית שנבנתה בשנת 1600 לערך, נמצאת בגרעין העתיק של הכפר, וראש הכנסייה, האב עטאללה מאחולי, שמח לארח בה מטיילים, ולספר עליה ועל הכפר. לפרטים: 04-9961979.

 

גם האב בילאל חביבי, ראש הכנסייה האנגליקנית, והאימאם השיח' עבד מהמסגד העליון, מקבלים בברכה מבקרים. ניתן לסייר גם בקבר הנביא "אל חאדר" (אליהו הנביא), המונומנט הדרוזי המרכזי בכפר.

 

מפתיע במיוחד לגלות שעד אמצע המאה ה-19 חיה בכפר גם אוכלוסייה יהודית, שהושפעה מן התרבות הערבית. כך למשל נמצאו בו גברים שהתחתנו עם כמה נשים, גלגלו בידיהם מחרוזות תפילה והתלבשו כערבים. עד היום קיימת בכפר שכונה בשם "חארת אל-יהוד" - שכונת היהודים.

 

בבית הקברות היהודי שבמקום נקברו בעיקר עשירי עכו, משום שבימים ההם עכו הייתה מחוץ לגבולות ההלכה, ועל כן הביאו את המתים לקבורה בכפר. ניתן לבקר במקום, הנמצא על כביש 70, אך קל לפספס אותו משום שהוא נראה כמו שדה קוצים מוזנח. אם בכל זאת תחפשו אותו, תמצאו מצבות מעניינות שעליהן כתובות ותבליטים בעברית ובערבית.


עשירי עכו נקברו בחארת אל-יהוד (צילומים: גלית קוסובסקי) 

 

פינה מעניינת אחרת בכפר היא הסטודיו לקרמיקה של מנאל מורכוס, אמנית העוסקת בנושאים חשובים כמו מעמד האישה, ואשר עבודותיה הוצגו בביאנאלה לקרמיקה ובתערוכות נוספות. כיום, מלמדת מורכוס ילדים בעלי צרכים מיוחדים ומנסה לפתח את נושא האמנות בכפר. בסטודיו שלה תוכלו להתרשם מעבודותיה ואף לרכוש כלים וחפצים מעשה ידיה. לפרטים: 054-4669528.

 

בשעות הבוקר והצהריים של ימי חמישי מציע הכפר שוק עשיר במיוחד, אך החוויה הקולינארית מזומנת למבקר בכל ימות השבוע: מהחומוסיות של אבו-פאוזי ברחוב הראשי ואבו-אדהם בכיכר השוק; הפלאפל של עוואד, בעל המסורת המשפחתית בת 50 השנה; אוכל יווני אצל אבו-ראדי ועד למתוקים במאפייה הותיקה אל-וואליד ברחוב הפנימי.

 

תקווה ואמונה בג'וליס

ג'וליס, כפר דרוזי בגליל המערבי, שהוקם במאה ה-19, מוכר בעיקר כמקום חייו וקבורתו של השיח' אמין טריף, הבולט מבין מנהיגי העדה, שנולד בכפר בשנת 1878. הדרוזים האמינו כי השייח', בן למשפחה המנהיגה את העדה מזה 250 שנה, היה צדיק ואיש האלוהים, והמסורת מספרת כי אנשים חולים שבורכו על ידו, הבריאו בזכותו.

 

במשך כל שנות כהונתו, איחד השייח' טריף את כל בני העדה סביבו. לפני רבות מפעולותיו, נהג להיוועץ בבני הכפר: גברים, נשים ואפילו בילדים. טריף גם פעל רבות להשכנת שלום במזרח התיכון, וב-1990 אף זכה בפרס ישראל על הנהגתו הרוחנית את העדה הדרוזית.

 

בשנת 1993 מת השייח' טריף, ובטקס הקבורה השתתפו כ-150 אלף בני העדה הדרוזית ובני עדות נוספות. ניתן לבקר בקברו וגם לפקוד את החדר עמוס הזיכרונות והתמונות בו עברו מכובדים, שגרירים, ראשי מדינות ונשיאים מהעולם כולו. למידע נוסף: 04-9964097.


צילומי חתונות, אבל לא רק. גני אלמונה

 

גני אלמונה לג'וליס הם כמו החומות לירושלים, כמו חוף הים לתל אביב. נג'י אבס, שירש את הבוסתן של סבו, החליט להפוך את המקום לגן פורח שבו פינות חן רבות לצילומים. משמעות השם "אלמונה" היא תקווה ואמונה, וזה היה גם שמה של אמו של אבס, שהקדיש את הגן להוריו, שורשי החיים. המקום פתוח ביום ובלילה, ליחידים ללא תשלום ולקבוצות בתיאום ובתשלום (כולל הסבר וכיבוד קל) לפרטים: 052-4318414.

 

החמור חזר לעבודה

הכפר דייר-חנא, או בעברית מנזר יוחנן (המטביל), הוא כפר ערבי עם היסטוריה בת מאות שנים. לתושביו, מוסלמים ונוצרים, מסורת חקלאית עתיקת יומין. ניתן לשוטט במקום בחופשיות, ובני הכפר מוכרים בהכנסת האורחים ובאוכל האותנטי שהם מגישים.

 

ברובע העתיק, שהכניסה אליו ממוקמת במרומי הכפר, תזכו לראות את הסמטאות ואת המבנים בני מאות השנים שבהם גרות אותן משפחות עד היום. שם נמצא גם ביתה של משפחת חורי, שבדומה לבתים רבים בכפר, היה בעברו בית בד.

 

מאטלק חורי, מוותיקי הכפר, שיקם את בית הבד שבביתו והחזיר את החמור לעבודה. ניתן לבקר במקום בכל יום, בתיאום מראש, ולשמוע הסברים, ליהנות מקריאה בקפה ומהמוזיקה

מכנורו של מאטלק, ואף להצטייד בשמן זית, סבון משמן זית, דבש חרובים ועוד. אפשר גם לסעוד, ביחידים ובקבוצות, ממעשי ידייה של עוואטף חורי, אשתו של מאטלק (050-7519597).

 

כדאי לבקר במצודה מן המאה ה-18, שנבנתה על ידי אחיו של דאהר אל-עומר, השליט הבדואי של הגליל. אמנם מהמצודה נותרו רק שרידים, אך עדיין ניתן להתרשם מגודלה, ומן המבנה. כדי להגיע אל השרידים, שהוכרזו כאתר לשימור, יש לעבור את ביתו של סאלח מוחמד דהש, המשולב במבנה המצודה.

 

עוד בכפר: הקונדיטוריה של אבו אל חוף, המציעה מאפים מתוקים מסורתיים (054-7602925); המרפא חאלד עלי קאסם, המטפל בעזרת עשבים בכאבים שונים, ואפילו טוען שבידיו התחליף הטבעי לוויאגרה (050-7977017); ואבו-פאראג', בונה חלילי הרועים, שמזמין להתארח ולראותו בשעת מעשה (04-6784903).

 

בשוק של ימי חמישי תוכלו למצוא בנוסף לירקות ולפירות הרגילים, גם עשבים מיוחדים הייחודים לגליל, כמו מלוחייה, עכוב, עולש בר, חוביזה ועוד.

 

אם אתם מתעניינים בטיולים גליליים, תוכלו להנות מסיור מקיף וסיפורים מרתקים עם אמנון גופר (054-6549191) או אצל מוריס צמח (052-8499217) שכתב את הספר "לטייל עם מוריס בגליל" (הוצאת מודן), המכיל מפות, נקודות חמד נסתרות, סיפורים ומתכונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כנסייה בת 400 שנה
צילום: גלית קוסובסקי
מפתחת את האמנות. עבודה של מנאל מורכוס
צילום: גלית קוסובסקי
נביל טריף, הנכד של
צילום: גלית קוסובסקי
בית הבד המשוקם בדיר חנא
צילום: גלית קוסובסקי
מתארחים אצל החורים
צילום: גלית קוסובסקי
מומלצים