אולמרט: ישראל היתה עשויה להגיב אחרת
מה היה קורה לו היו נפגעים מירי הקטיושות בקריית שמונה? ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר בפגישה עם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, בניו-יורק כי "זה יכול היה להיגמר אחרת ואז התגובה הישראלית הייתה אחרת לגמרי". על המצב בעזה אמר: "במקרה של רצח עם, לא נעמוד מהצד"
ישראל בחרה שלא להגיב לפי שעה לירי הקטיושות אל קריית שמונה, אבל לו היו נפגעים באירוע - ייתכן שצה"ל היה מגיב. כך לפחות אמר אמש (יום א') ראש הממשלה, אהוד אולמרט, למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, בפגישתם בניו-יורק: "במזל לא היו נפגעים בירי הקטיושות. זה יכול היה להיגמר אחרת ואז התגובה הישראלית הייתה אחרת לגמרי".
שלוש קטיושות בקוטר 107 מ"מ נורו אל אזור קריית שמונה, שתיים מהן אותרו. סטודנטית בת 24 לקתה בחרדה והועברה לטיפול בחדר המיון הקדמי בעיר. אחת הרקטות פגעה ברכב באזור התעשייה הצפוני של העיר והשנייה בשכונת מגורים. צבא לבנון שהגיע לאזור השיגור איתר ארבעה משגרים עם מנגנוני השהייה ומנע ירי של רקטה נוספת.
בצה"ל וגם בלבנון העריכו שפעילים של ארגון פלסטיני הם שירו את הרקטות לעבר קריית שמונה, כדי להסלים את המצב גם בגבול הצפון לנוכח הנעשה ברשות הפלסטינית, או במסגרת המאבק הפנימי בלבנון. אולמרט אמר בעניין זה: "כנראה שמדובר בירי של ארגונים פרו-פלסטינים ולא חיזבאללה. אני מעלה אפשרות שנבדקת על ידינו שמדובר בחוליה של הג'יהאד האסלאמי או של אל-קאעידה".
הוא קרא להרחיב את המנדט של הכוח הבינלאומי הפרוס בדרום לבנון, והודה על העבודה הטובה שעושים חיילי הכוח: "זה מזכיר לכולנו את הצורך ביישום החלטה 1701 של מועצת הביטחון. יש צורך בסגירת הגבול בין סוריה ללבנון למניעת הברחות. אנו מצפים לדו"ח המזכ"ל בעניין זה עד סוף החודש. יש צורך גם להיכנס לכפרים ולעיירות בדרום לבנון שם הכוח הרב-לאומי פחות פעיל".
חיילים אינדונזים מהכוח הרב-לאומי ליד רקטה (צילום: איי.פי)
במקרה של רצח עם - לא נעמוד מהצד
בעניין המצב המידרדר ברשות הפלסטינית, הזהיר ראש הממשלה ש"הקהילה הבינלאומית לא תתפתה לפתרונות קלים והסכמים להפסקת אש שיחזירו את פתח וחמאס לממשלת אחדות לאומית. מזל שישראל שכנעה את העולם שהממשלה הזו אינה טובה". הוא תיאר בפני המזכ"ל את אכזריות חמאס, שאנשיו רצחו חפים מפשע תוך השלכתם מחלונות וירי בברכיהם של אזרחים: "ניקח בחשבון את המצב ההומניטארי. אם נראה שיש שם רצח עם לא נעמוד מהצד. נפעל עם הקהילה הבינלאומית כדי למצוא פיתרונות".
עוד אמר: "נסייע להם כלכלית, נבחן אפשרות לשחרר כספי מיסים אם הם יעמדו בתנאי הקהילה הבינלאומית והקוורטט. אבו מאזן חייב לחזק את כוחותיו ביהודה ושומרון על מנת להימנע ממצב דומה לזה שהתרחש בעזה הוא חייב בפעילות נחושה ולקבוע כללי ברזל על מנת למנוע מהחמאס להתחזק".
בסוגיית האפשרות למשא ומתן לשלום עם סוריה, אמר אולמרט לבאן שאינו מבין את בקשת הסורים להכניס את האמריקנים כמתווכים: "אני מעוניין במו"מ לשלום ללא תנאים מצד שני הצדדים. אני מוכן לשבת איתם. אני לא מבין את הבקשה הזאת שלהם לתיווך".
במהלך שיחתו עם המזכ"ל העלה ראש הממשלה בפניו את סוגיית החיילים החטופים בלבנון: "אני מעריך את מאמצי האו"ם אך יש כאן חיילים שגורלם לא ידוע. זה מעסיק את העם בישראל וזה קורע את לבו. אני מבקש מהמזכ"ל להיפגש עם המשפחות ביום השנה לנפילתם בידי חיזבאללה". לאחר הפגישה בנוכחות הפמליות נועדו שני האישים במשך עשר דקות בארבע עיניים.
בנאום שנשא מאוחר יותר בפני ועידת הנשיאים התייחס אולמרט גם להתחמשותה הגרעינית של טהרן, ואמר שישראל לא תרשה לעולם שמדינה כמו איראן תחזיק ביכולת גרעינית. "אני מאמין שאפשר לעצור את איראן לא בכוח צבאי. אם כל המדינות בראשות ממשל הנשיא בוש יובילו זאת, זה יכול לקרות וזה יעשה. הסנקציות שהוטלו על איראן הן אפקטיביות. אשוחח עם הנשיא בוש על כך שהצעדים האלה צריכים להיות יותר אינטנסיביים", אמר אולמרט.
במהלך נאומו התייחס ראש הממשלה גם לאפשרות של משא ומתן עם הפלסטינים על רקע המציאות החדשה שנוצרה ברשות, ואמר כי ישראל לא תסכים לפשרות בנושא. "עם הטרוריסטים נילחם ועם האחרים נעשה שלום. זאת האג'נדה החדשה שלי", אמר אולמרט. "נהיה מוכנים לדבר עם הפלסטינים, ובראשם אבו מאזן, על האופק המדיני שיהפוך על ידינו ועל ידם לבסיס להסכם קבע", הוסיף. אולמרט אף התייחס יוזמת השלום הסעודית, ואמר כי יש לו הערכה רבה כלפי התוכנית. "אני מצפה ממנהיגי מדינות ערב להזמין אותי לבירותיהם ואני מוכן להזמין אותם אלינו. אני מצפה גם שמדינות ערב המתונות ינקטו צעדים חריפים נגד הקיצוניים", אמר.