שתף קטע נבחר
 
צילום: jupiter

21 ביוני

21 ביוני 1977 – גבירותי ורבותי - מהפך: היום, כשאנחנו קוראים את החדשות, אנחנו לא מופתעים לגלות שמונה שר חדש, במקום אחר שפוטר, או התפטר (אולי גם הואשם במעשי שחיתות, או חמור מכך). איננו מתפלאים לקרוא על הצעת אי אמון בממשלה, ולמעשה, כבר מזמן התרגלנו שבחירות לכנסת הן כל ארבע שנים רק לפי חוק. טוב, מעטים הדברים שפועלים על פי חוק, ואת זה, רבים מאזרחי ישראל כבר יודעים היטב.

 

ובכן, גם בתקופות יציבות יותר היו מדי פעם תמורות בבית הנבחרים. התמורה הראשונה התרחשה במאי 1977, כאשר זכה הליכוד בבחירות לכנסת והפך את סדר השלטון המפא"יניקי על פיו. בבוקרו של ה-21 ביוני 1977, החל במדינת ישראל עידן חדש כאשר הגיע מנחם בגין, עד אז האופיזציונר הנצחי, למשרד ראש הממשלה, כדי לרשת את כסאו של יצחק רבין, רה"מ המכהן.

 

להפתעתם של רבים, דווקא בגין היה ראש הממשלה הראשון שחתם על הסכם שלום עם מדינה ערבית, ועל הסכם שלום זה, עם מצרים, זכה בפרס נובל לשלום בשנת 1978.

 

רוצים לדעת עוד? עיינו בערך "מנחם בגין ".

 

החידה היומית

 

מי אני? נולדתי ב-21 ביוני 1982, ואני קצין בצבא. אמנם אני צעיר, אבל אני שני בתור למשרה רמה. אמי האהובה נהרגה בתאונת דרכים.

 

מה עוד קרה ב-21 ביוני?

 

21 ביוני 1781 – הסתברות גבוהה ללידתו של גאון: נולד המתמטיקאי הצרפתי סימון דניס פואסון. אחת מעבודותיו החשובות היתה בתחום החשמל והמגנטיות, אבל הוא בעיקר זכור בזכות עבודתו בתחום ההסתברות, שהציגה לראשונה את ההתפלגות שלאחר מכן נקראה על שמו - "התפלגות פואסון" (או "פואסונית").

 

21 ביוני 1812 – סוציאליזם פילוסופי: נולד מנהיג התנועה הסוציאליסטית משה הס. מאמריו וספריו השפיעו על על קרל מרקס, אולם מרקס שם ללעג את משנתו של הס, והגדירה כ"סוציאליזם פילוסופי" שאינו מעוגן במציאות. במשך רוב שנותיו דגל הס בהתבוללות והתכחש לזהותו היהודית, אך בהיותו בן 50 לערך שינה את דעתו והחל להרהר בפתרון הבעיה היהודית.

 

21 ביוני 1905 – חובה ובחירה חופשית: נולד הפילוסוף ז'ן פול סרטר. לפי סרטר, חירותו של האדם היא בגדר ציווי פנימי מצפוני המחייב אותו ליטול על עצמו את האחריות לגורלו ולקיומו האותנטי. ההבדל בין קיום אותנטי לקיום לא-אותנטי של האדם, מתבטא במאמץ שעושה הפרט לממש את חירותו על מנת להשתחרר מן הנסיבות הכפויות עליו והמאיימות למחוץ את האינדיבידואליות שלו. סרטר נבחר לקבל פרס נובל לספרות ב-1964, אולם סרב לקבלו מאחר שראה את קבלת הפרס כמנוגדת ליושרה שלו כסופר.

 

21 ביוני 1948 – קשיי הסתגלות: אוניית הנשק של האצ"ל, האלטלנה, הגיעה לחופי ישראל. האונייה יצאה לדרכה ב-11 ביוני 1948. הגעתה היתה בגדר הפרה של תנאי ההפוגה, ולכן הורתה הממשלה לכוון את הספינה לחוף שומם מול כפר ויתקין. לאחר הגעתה, הוסעה לחוף תל-אביב, שם החל עימות בין חיילי צה"ל ולוחמי האצ"ל, ויריית תותח בפקודתו של בן גוריון העלתה את האונייה באש.

 

21 ביוני 1953 – הכוח משחית: נולדה בנזיר בוטו, שהיתה ראש ממשלת פקיסטן. בתקופת כהונתה פעלה למען השכבות החלשות, שיפרה את תנאי העבודה, נלחמה בעוני והנהיגה ביטוח בריאות. באותו הזמן קמו לה מתנגדים מקרב החוגים האסלאמיים הקיצוניים - שהתנגדו למדיניותה, לאורח חייה ולעצם זכותה של אשה לכהן כראש ממשלה. ב-1990 הדיח אותה מתפקידה נשיא פקיסטן, גולאם אישק חאן, באשמת שחיתות. היא נשפטה, ונידונה שלא בפניה, לחמש שנות מאסר.

 

21 ביוני 1955 – בעיטות בדרך לתהילה: נולד מישל פלטיני – שחקן כדורגל צרפתי. פלטיני היה אחד מהקשרים הדומיננטיים ביותר בשנות ה-80. פלטיני פרש מן הכדורגל לאחר תום עונת 1986/7, כשברזומה שלו 224 שערים, ב-429 משחקים מקצועיים.

 

21 ביוני 1972 – פעולה סודית: נערכה פעולה של סיירת מטכ"ל בסביבות הכפר עייתא א-שעב. במהלך הפעולה נחטפו 5 קציני מודיעין סורים בכירים, על מנת לשמש קלף-מיקוח לשם השבתם של טייסים ישראלים מן השבי הסורי. במהלך החטיפה נהרגו ונשבו גם כמה מחיילי מהכוח הלבנוני שליווה את הקצינים הסורים; לצה"ל לא היו נפגעים.

 

21 ביוני 1978 – הפעם הראשונה שארגנטינה בכתה: בכורה למחזמר "אוויטה" בלונדון. המחזמר נכתב על-ידי אנדרו לויד ובר, וסיפר את קורותיה של אוויטה פרון, שהיתה אשתו של נשיא ארדנטינה חואן פרון, ודמות אהובה במיוחד על הארגנטינאים. המחזמר הועלה לראשונה בתיאטרון הנסיך אדוארד בלונדון.

 

בחזרה ל-1948

 

עדכון נוסף על הרוזן ברנדוט, ניתן על ידי העיתון "ידיעות אחרונות" ב-21 ביוני 1948:

 

"עוזרי ברנדוט מכינים דעת הקהל לקראת שיחות מייגעות בלי קץ: 'ההתקדמות ברודוס תהא איטית מאוד'".

 



פורסם לראשונה 21/06/2007 00:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סער יעקב, לע"מ
אני רה"מ, קבלו אותי במחיאות כפיים סוערות
צילום: סער יעקב, לע"מ
בנזיר בוטו
צילום: איי.אף.פי
לא לבכות, אוויטה כאן
צילום: רויטרס
מומלצים