איגוד עובדים בריטי קורא לחרם על ישראל
איגוד בריטי המייצג 1.3 מיליון עובדים החליט לקרוא ל"חרם כלכלי ותרבותי" על ישראל במחאה על מדיניותה בשטחים והמשך כיבוש העם הפלסטיני. הם קוראים לאמברגו נשק על ישראל ולניתוק היחסים בין ירושלים לאיחוד האירופי אך הדגישו: זוהי בעיקר קריאה לסיום הכיבוש; נמשיך בקשרים הטובים שלנו עם איגודים עמיתים בישראל
בהמשך לקריאה לחרם אקדמי על ישראל, אימץ היום (ד') איגוד עובדים בריטי גדול החלטה הקוראת גם היא לחרם עם ישראל בשל המשך כיבוש העם הפלסטיני ואדמתו. מדובר בארגון "יוניסון", המייצג 1.3 מיליון עובדים במגזר הפרטי, קבלנים ונותני שירותים. נוסח ההחלטה קובע כי סיום הכיבוש "דורש לחץ מתוכנן ומתמשך על ישראל, לרבות לחץ כלכלי, תרבותי, לחץ בתחום הספורט והאקדמיה".
אך דוברת האיגוד, מרי מגווייר, הבהירה בשיחה עם ynet, כי מדובר בעיקר בקריאה הצהרתית לסיום הכיבוש, וכי להחלטה לא יהיו משמעויות מעשיות רבות. "אנחנו תומכים במדינת ישראל ונמשיך בקשרים הטובים שיש לנו עם האיגודים המקצועיים בישראל. המטרה שלנו בקריאה לחרם היא סיום הכיבוש הישראלי", אמרה.
לשאלת ynet האם מחר בבוקר ישתנה משהו ביחס של ארגונים עם עובדים מ"יוניסון" לישראל אמרה מגוויר: "לא. שום דבר לא ישתנה". גורמים המכירים את הנושא ציינו כי מדובר בהחלטה שעולה ועוברת כבר חמש או שש שנים בוועידות השנתיות של "יוניסון", ועד עתה לא השפיעה באופן מעשי על הקשרים של עובדים בריטים וישראלים.
ועם זאת, על רקע גל החרמות שעברו השנה בבריטניה, מסתמן חיזוק במגמה של אנטי-ישראליות במגזרים שונים בבריטניה. לפיכך, ייתכן שלחרם הנוכחי יהיו בכל זאת השלכות מעשיות של פרטים באיגוד, שיחליטו לנהוג על דעת עצמם באופן מחמיר יותר מהנוסח שסוכם.
בוועידה השנתית של הארגון נקבע כי על ישראל "לסגת לגבולות 67', לאפשר את שיבת הפליטים הפלסטינים, להסיר את כל ההתנחלויות מהשטחים הכבושים והגולן (שצויין בנוסח בשמו הערבי - ר.ב), להסיר את 'חומת האפרטהייד' ולכבד את זכותם של הפלסטינים להגדרה עצמית ולכינון מדינה בגדה המערבית ורצועת עזה שבירתה ירושלים".
ועידת האירגון ציינה כי הכיבוש הישראלי על הפלסטינים נמשך כבר 40 שנה, וגינתה את הסנקציות הכלכליות שהוטלו על הרשות הפלסטינית לאחר הבחירות שהעלו לשלטון את חמאס. הארגון טוען כי מדובר בדוגמא לסנקציות שמקשות עוד יותר את חיי הפלסטינים, ובמקום להטיל אותם על הכובש, מטילים אותם על העם הסובל מכיבוש.
הארגון החליט להמשיך ולהביע תמיכה וסולידיות עם הפלסטינים ולפתח פרוייקטים משותפים עימם. הארגון קורא לממשלת בריטניה להטיל אמברגו נשק על ישראל, כמו זה שהוטל בשעתו על דרום אפריקה בתקופת האפרטהייד, ולהפסיק את הסחר הדדי בנשק עימה. הארגון קורא גם לאיחוד האירופי לבטל את הסכם האסוציאציה שחתם עם ישראל - ההסכם המתווה את מעמדה המיוחד של ישראל באיחוד האירופי.
מההסתדרות נמסר בתגובה: "מדובר בהחלטה קשה, אולם הנוסח מרוכך והצהרתי בהרבה מההצעה המקורית שעלתה לפני שלושה שבועות. ההסתדרות תלמד את ההחלטה ותשקול לפיה את צעדיה מול הארגון".
לפני כשבועיים הודיע יו"ר ועד העובדים של חברת המטענים ממ"ן, דודו הימלפרב, כי בתגובה לחרם יפסיק לפרוק מטענים של חברת "בריטיש אירווייז" כדי לפגוע בייבוא מבריטניה. ואולם, הימלפרב חזר בו מהצהרתו, שעוררה דאגה בתקשורת הבריטית, עקב הוראה של ההסתדרות, כיוון שעיני מתנגד להטלת חרמות וחרמות נגדיים.