שתף קטע נבחר

מזכ"ל האו"ם גינה התמקדות המועצה בישראל

באן קי-מון הביע את אכזבתו מהחלטת מועצת זכויות האדם של האו"ם "להתמקד בהפרות באזור ספצפי אחד" - ישראל. דיפלומט אמריקני באו"ם גינה אף הוא את ההחלטה והאשים את חברי המועצה ב"אובססיה פתולוגית עם ישראל"

מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, מתח הלילה (יום ה') ביקורת על מועצת זכויות האדם של הארגון, שהחליטה להתייחס בכתב המנדט שלה רק להפרות זכויות האדם מצד ישראל בשטחים, ולא באף מדינה אחרת בעולם.

 

בהודעה רשמית מטעם האו"ם נאמר כי "המזכיר הכללי מאוכזב מהחלטת המועצה להתמקד באזור ספציפי אחד, בהתחשב בהיקף הפרות זכויות האדם ברחבי העולם". האיחוד האירופי, קנדה וארצות הברית ביקרו אף הם את החלטת המועצה ביום שלישי בז'נווה.

 

ביום שלישי בערב אישרו 47 חברי מועצת זכויות האדם של האו"ם באופן רשמי את כללי העבודה של הגוף, שהוקם לפני שנה. בחלק ההצהרתי של החלטת המנדט אוזכרה רק ישראל מכל מדינות העולם ונקבע כי כינוסי המועצה יכללו דיון קבוע על "הפרות זכויות האדם והשלכותיהן בשטחים הפלסטינים הכבושים על-ידי ישראל".

 

המועצה החליטה, בין היתר, לבצע גם בחינה שגרתית של מצב זכויות האדם בכל מדינות העולם באשר הן - גם אלו החברות במועצת הביטחון של האו"ם - ועל כך בירך מזכ"ל האו"ם. הוא אמר כי בחינת הנעשה בתחום במדינות השונות מביאה עמה "הבטחה גדולה" לקידום זכויות האדם. הוא קרא לחברי המועצה "לקחת ברצינות את אחריותם ולהמשיך לפעול לשיפור עבודתה בחודשים ובשנים הבאות".

 

מועצת זכויות האדם הוקמה בשנה שעברה, כדי להחליף את נציבות זכויות האדם של האו"ם, שאיבדה מאמינותה. ואולם המועצה החדשה, שנשלטת על-ידי רוב של נציגים ממדינות אסיה ומדינות ערב, התמקדה בכל פגישותיה עד כה בנושא אחד בלבד: מתיחת ביקורת על ישראל.

 

גם מזכ"ל האו"ם לשעבר, קופי אנאן, מתח בעבר ביקורת על המועצה ודרש כי ידונו בסכסוך הישראלי-פלסטיני בצורה מאוזנת, ויעלו לסדר יומה הפרות קשות של זכויות אדם במדינות אחרות בעולם. אך לשווא. אפילו כאשר התכנסה המועצה לדון במצב הקשה בחבל דרפור שבסודן - שמכונה על פי כמה מדינות רצח-עם - לא הצליחו חברי המועצה לנסח הודעת גינוי שתהיה מוסכמת על כולם, וקראו לבסוף לשלוח לחבל משלחת בדיקה. יצויין כי החלטותיה הצהרתיות בלבד ואינן בעלות תוקף מעשי.

 

לאחר אישור כללי העבודה של המועצה הביע שגריר ישראל למוסדות האו"ם, יצחק לבנון, את אכזבתו ואמר שהיא לא הצליחה להבטיח שתפעל באופן "חסר פניות ולא סלקטיבי". "זהו לא יום בהיר להגנה על זכויות האדם", אמר לבנון, והוסיף כי ההסכם "מנציח קבעון לא מוסרי בישראל".

 

ארצות הברית, שלה מעמד של משקיפה בלבד במועצה, תקפה אף היא את החלטת המועצה. סגן הנציג הקבוע של ארה"ב באו"ם, אלחנדרו וולף, האשים את המועצה ב"אובססיה פתולוגית כלפי ישראל" וגינה גם את ההחלטה לבטל את בחינת הפרות זכויות האדם בקובה ובלרוס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מאוכז. מזכ"ל האו"ם באן
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
לא יום בהיר להגנה על זכויות האדם". שגריר ישראל
צילום: איי פי
מומלצים